Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
INSANIA

19. 1. 2019, Rožnov pod Radhoštěm – Vrátnice

Další zajímavá akcička se nedávno odehrála v sympatickém klubu Vrátnice v Rožnově pod Radhoštěm. Sice by mi byl milejší o týden později punk/hardcore večírek za účasti DEZINFEKCE a LUCIFER EFEKT, ale protože mám volno každý druhý víkend, tak aspoň něco a vzal jsem za vděk tím, co se naskytlo. To jsem ještě nevěděl, že v Ostravě budou ten den křtít své nové album deathoví NAHUM, ale bylo rozhodnuto, takže co už.

Nabídka hlásala, že půjde o EBM párty, tak proč ne? Člověk si zase trochu odpočine od toho zboostrovaného kraválu. (úsměv) Ani s jedním uskupením jsem zatím neměl tu čest, takže nezbývalo jinak, než pátrat a dopředu se připravit. Kořeny brněnských elektro/crustových PLAGUE CALLED HUMANITY sice sahají až do roku 2008, ale kapela aktivně funguje teprve pár let. Krom demosnímku má na kontě dva roky staré CD "Disconnection“, které jsem si mezitím stihl i pořídit. Oproti tomu PHAL:ANGST z Vídně vznikli spojením industriálního dua PHAL a sólového ambientního projektu ANGST v roce 2006 a od té doby stihli vydat několik nahrávek, z nichž “Phase IV“ z loňského podzimu se mi doslova zaryla pod kůži.

Výjezd z matičky stokomínové jsme stanovili na sedmou hodinu doufajíc, že v tomto mrazivém počasí budou vozovky směr Valašsko sjízdné. A naštěstí, až na jeden úsek, kdy teploměr ukazoval -7°C, byly. Chvíli před osmou jsme byli na místě, kde krom zhruba 30 návštěvníků byl i Ctib, dnes zde mající brigádu coby zvukař, jehož nový projekt CHOROBOPOP jsem si den předtím nechal v Orlové ujít. Tak alespoň takhle jsme stihli prohodit pár vět.

Ale to už začali z pódia vyluzovat první tóny PLAGUE CALLED HUMANITY. Rytmus udávaly strojové bicí podpořené automatem a doplněné o rozličné samplované zvuky. K tomu ostrá elektrická kytara a naechovaný vokální projev. Škoda, že právě samplové smyčky občas přehlušily ostatní nástroje, hlavně kytaru. Jinak to bylo povedené vystoupení, celkem zajímavé, i když ne moc pestré, spíše monotónní. Osobně bych možná ubral tak 10 minut produkce, přesto spokojenost.

Po krátké pauze nastupuje čtveřice z Rakouska. A tady už to není tak přímočará muzika, spíš melancholická hudba pro odpočinek. Sami PHAL:ANGST tvrdí, že jejich industriální post-rock je ovlivněný kapelami jako EINSTURZENDE NEUBAUTEN, GODFLESH, NEUROSIS, FRONT 242 nebo SWANS. Já bych ještě doplnil našince LVMEN v jejich nejvyklidněnější podobě. Prostě pomale temná kytarová muzika, svou náladou až lehce depresivní. Kytarové vybrnkávačky, bublající basa, různé ruchy, nasamplované mluvené slovo je střídáno šepotem a klasickým čistým zpěvem. A snad poprvé v životě jsem viděl naživo xylofon. (úsměv) Během padesáti minut zazněly delší kompozice, které by se klidně díky rozmanitosti daly rozdělit na více songů. Za mě naprostá spokojenost.

Ve 22:00 bylo po všem, tak už zbývalo jen pořídit si za sympatickou cenu vinyl, dát si na cestu kdoulovici a v třeskutém mrazu vyrazit směr Ostrava. Navíc jsem nakonec bez problémů stihl ještě polovinu vystoupení NAHUM, takže zase povedený výlet a stoprocentní spokojenost.

Fotky: pořádající agentura TKA, další fotky od Pajoshe tady.

https://www.facebook.com/klubvratnice

 


Zveřejněno: 02. 02. 2019
Přečteno:
4037 x
Autor: Bury | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář