Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

Souhrn zajímavých alb, které vychází v únoru 2019 + tipy na koncerty.

Coornelus

ILLEGAL ILLUSION (Česko) – „Dried Blood Syndrome“
Rock / Venus Flag records
Představení téhle desky mělo správně zapadat do minulého měsíce, ale někdy se informace nedostanou včas tam, kam by měly. Pár dní je venku (zatím jen na CD, ale v plánu je i vinyl) nová deska tuzemských ILLEGAL ILLUSION. O nich nebylo dlouho slyšet a tak vzpomínka ke studiové nahrávce klesá až do roku 2012, kdy jim vyšla poslední velká deska. Kapela vždy disponovala zajímavou a poměrně experimentální hudbou, kterou smysluplně popsat je výzvou. Rytmicky hravá parta se věnuje alternativnímu rocku, kde lze vystopovat prvky grunge, silných melodií, ale zároveň netradičně pojatých postupů, které nefungujou úplně na tzv. první dobrou. Z poslechu alba je jasné, že ten, kdo měl kapelu rád v minulosti, bude spokojen i s novinkou.

DOWNFALL OF GAIA (Německo) – „Ethic of Radical Finitude“
Sludge, post black, crust / Metal Blade Records
DOWNFALL OF GAIA si loni odkroutili deset let a novou dekádu odstartují tím nejlepším způsobem, což je vydáním nového alba. Tahle zavedená parta se představí svou pátou řadovkou, kterou bude chtít minimálně, co se týče úspěchu, navázat na tři roky starou nahrávku „Atrophy“, která je posunula zase o level výše. Recept na úspěch těchto špinavců z Německa je v mixu post black metalu, sludge pasáží a „punkového“ přístupu ke zvuku. Otázka je, jestli se v podobném žánru dá ještě předvést něco nového, nebo jen půjde o přehrávání xkrát použitých postupů. První ukázky z desky moc velký optimismus do žil nevlily.  

Tipy na koncerty:
2. 2. XIII. STOLETÍ, BRATRSTVO LUNY – Plzeň, KD Šeříková
4. 2. John Garcia (ex KYUSS) – Praha, Rock Café
23. 2. LAIBACH – Brno, Fléda

23.2. Pushteek Fest (REPELENT SS, HOPES, DECULTIVATE, I AM PENTAGON, VOLE... - Brno, Kabinet Múz

 

Johan

ROSY VISTA (Německo) – „Unbelievable“
Heavy metal, Steamhammer
Hehe, tenhle tip berte prosím s úsměvem. Ale nemůžu si pomoci… Když jsem zaregistroval, že německá kapela ROSY VISTA vydá nové album, zakroutil jsem nechápavě hlavičkou. Pamětníci tuší, odkud vítr vane, později narození netuší… Takže pro ty mladší: ROSY VISTA je ryze dámská kapela, která v roce 1986 (!) vydala sedmipalec v socialistickém Československu, kde navíc koncertovala s CITRONEM. Sedmipalec mám doma, v době vydání jsem ho slyšel asi tisíckrát, protože to byla kapela z kapitalistické ciziny a navíc holky. Na obalu singlu jsou moudra jako „ve spolupráci s ÚV SSM“, v drážkách obyčejný hard rock až heavy metal. Po roce 1989 kapela zmizela ze světa a letos se vrací v takřka původní (ze tří čtvrtin) sestavě s vůbec první velkou deskou, navíc zpola naplněnou starými, byť znovu nahranými songy. Kdo si pamatuje „Tables Are Turned“, může novinku zkusit, mně stačil ke „štěstí“ klip ke skladbě „Crazy“. (úsměv)
 

PENSÉES NOCTURNES (Francie) – „Grand Guignol Orchestra“
Avantgarde black metal, Les Acteurs De L´Ombre Productions
Francouzské blackmetalové podzemí skrývá spoustu jmen. Řada jich na svých albech nese pečeť undergroundového labelu Les Acteurs De L´Ombre Productions, který se právě na domácí ne úplně profláklé kapely soustřeďuje. A často sází na kapely ne úplně ctící jasné žánrové manitnely. Ale ona je avantgarda a avantgarda. PENSÉES NOCTURNES jsou avantgarda na druhou. Blackmetalový kabaret nebo cirkus, to jsou přirovnání, která mě při poslechu nového alba napadají, protože Vaerohn, jediný stálý člen projektu, používá nástroje jako cirkusová kapela a možná i klauni s opicemi. (smích) Harmonika, dechy, ujeté vokály, zběsilost, nářez, podivno… všechno možné i nemožné je na albu smícháno, což je patrné i z uvolněných ukázek. CD už tu mám taky a je to vážně rotyka. Těším se na pořádný poslech a zároveň se bojím psychické újmy. (smích)

Tipy na koncerty:
8. 2. INTO SICKNESS, BUT, INSISTENT, KAOSQUAD, Strakonice - Křemelka
15. 2. SILENT STREAM OF GODLESS ELEGY, BUCOVINA, SAILE, Ostrava - Barrák
16. 2. SILENT STREAM OF GODLESS ELEGY, BUCOVINA, SAILE, Brno - Melodka

 

Kubina

PENSÉES NOCTURNES (Francie) – "Grand Guignol Orchestra"
Avantgarde black metal, Les Acteurs De L´Ombre Productions
Kabaret vznikl v druhé polovině 19. století v Paříži, proto se dá říci, že Francouzi ho mají v krvi odjakživa a nebojí se ho míchat i s nejtvrdší hudbou. To je přesně případ jednočlenného projektu PENSÉES NOCTURNES, kterému tento měsíc vyjde už šestá řadovka. Jasně, neslyším o něčem podobném poprvé. Již dříve jsem slyšel kabaretní metalisty ze STOLEN BABIES, jenže ti jsou více přímočaří a s black metalem toho mají pramálo společného. Z těch dvou singlů, co jsem měl možnost slyšet, se stylem nejvíce podobají, bohužel zaniklé, kapele UNEXPECT, kterou dodnes považuji za vrchol avantgardního metalu. Proč si v únoru nenamalovat obličej bílým make-upem a nezahřát se zapálením cirkusového stanu?

CRITICAL DEFIANCE (Čile) – "Misconception"
Thrash metal, Unspeakable Axe Records
Jako blesk z čistého nebe působí songy "Spiral Hatred" a "What About You". Představa, že 8. února k nim přibude na debutové desce obdobně nadupaných 6 skladeb, je více než lákavá. CRITICAL DEFIANCE se zformovali v roce 2013, mají za sebou pouze splitko a dvě dema, proto je považuji za neznámou kapelu. Letos by se to mohlo změnit; thrashers album "Misconception" budou milovat. Energetická bomba s bleskurychlými riffy a bicími á la kulometná palba trhá všechno na kusy. Označení "černí koně roku 2019" není vůbec přehnané.     

Tipy na koncerty:
1. 2. NAHUM, INNERSPHERE, PURNAMA, NEUROTIC MACHINERY, Plzeň – Divadlo pod lampou
9. 2. TORTHARRY, IN THE NAME OF GOD, SOCIAL ERROR, SCELETONS, B_SIDE, Hradec Králové – AC Klub
16. 2. KAAR, MURDER INC., LAHAR, BEAST WITHIN THE SOUND, GUZZLE BOOZE, Praha – MusicClub Modrá Vopice
17. 2. INDIAN NIGHTMARE, DEMOLIZER, ÜBEL, Praha – Klub 007 Strahov

 

Peťan

CANDLEMASS (Švédsko) - "The Door to Doom"
Doom metal, Napalm Records
Legenda je zpět! Na nový materiál švédských průkopníků doom metalu čeká s napětím snad každý fanoušek žánru. Za mikrofon se v CANDLEMASS vrátil zpěvák Johan Längquist, který před více než 30 lety nazpíval debut "Epicus Doomicus Metallicus". Nová deska CANDLEMASS se bude jmenovat "The Door to Doom" a měla by se vrátit právě do období debutní desky. To je patrné nejen na obalu alba, ale také na prvnotním singlu. Album vyjde u Napalm Records 22. února!

OVERKILL (USA) - "The Wings of War"
Thrash metal, Nuclear Blast
Další sázka na jistotu. Přesně tohle můžeme říct o newyorské thrashmetalové legendě OVERKILL. Pánové pravidelně vydávají své desky a pokaždé jde o kvalitní materiál. Nejinak tomu bude i u novinky "The Wings of War", na které nám Bobby a spol. nachystali hned 10 nových songů. A opět se bude jednat o jedinečný thrashing, který se může pochlubit tak originálním rukopisem, že ho identifikujete i ve 3 ráno po 10 pivech!

TRAVELER (Kanada) - "Traveler"
Heavy metal, Gates of Hell records
Kanadský heavy metal byl vždy zárukou kvality. Nejinak je tomu i u nové vlny. Jednou z nových tváří na scéně jsou i TRAVELER z Calgary. Ti se řadí mezi vyznavače tradičního osmdesátkového heavy metalu a svou pouť začali teprve před necelými 2 roky. Po kvalitním demu a splitu přišla řada i na debut. Ten kapela pojmenovala stylově "Traveler" a vyjde u Gates of Hell records také 22. února. Na desce najdeme celkem 8 skladeb.

 

Opat

WINDSWEPT (Ukrajina) – „The Onlooker“
Black Metal, Season of Mist
Kdo někdy zakopl o ukrajinský black metal, jistě se setkal s charkovskou scénou, kterou reprezentuje velké množství kapel a malé množství muzikantů. Právě ti, konkrétně Roman Saenko, Vlad a Krechet, které můžete znát z vynikajících DRUDKH, RATTENFÄNGER, dříve také BLOOD OF KINGU nebo OLD SILVER KEY, dali předloni dohromady další skvadru s názvem WINDSWEPT. Debut „The Great Cold Steppe“ i následné EP „Visionaire“ potvrdily vysoké muzikantské kvality zainteresovaných pánů skrze atmosférický black metal s táhlými riffy a charakteristickými melodiemi, které si prostě nespletete s něčím jiným. Ukázka „Stargazer“ i instrumentální záležitost s vazbou na Českou republiku „Gustav Meyrink’s Prague“ zní fajn, celé album „The Onlooker“ bude k poslechu 8. února, kdy vyjde jako digipak i LP u Season of Mist.

DIABOLICAL (Švédsko) – „Eclipse“
Death/black metal, Indie Recordings
Lídr DIABOLICAL Sverker „Widda“ Widgren předloni možná trochu překvapivě opustil death metalové DEMONICAL, aby měl mimo jiné více času právě na DIABOLICAL. Ti mě vždy bavili ne úplně standardním přístupem k death/blacku, krkolomnými kompozicemi, které udržely pozornost a zároveň nebyly přetechnizované. Album „Neogenesis“ (2013) považuji za skutečně výborné dílo. Právě od něj uteklo šest let, vyplněných pouze EPkem „Umbra“, a nyní se Švédové vytasí s novinkou, která… asi bude dost odlišná. A osobně si nejsem jist, že to je krok správným směrem. Podle dvou ukázek „We are Diabolical“ a „Betrayal“ se DIABOLICAL posunuli někam k tak trochu obyčejnému symphonic/melodic death metalu, v němž trochu postrádám právě svojskost a zajímavost předešlých alb. Zatím jsem zklamán, ale nerad bych soudil před poslechem celé desky „Eclipse“, jež vyjde 15. února u Indie Recordings na CD i LP.

FUNEREAL PRESENCE (USA) – „Achatius“
Black metal, Sepulchral Voice Records
Jsem dost zvědav, s čím se maník pod pseudonymem Bestial Devotion, též bubeník o něco známějších NEGATIVE PLANE, vytasí na druhé dlouhohrající desce. Debut „The Archer Takes Aim“ byl zajímavý zejména podivnou atmosférou, hudebně šlo o dosti staroškolskou záležitost, která by se neztratila v žánrovém pravěku. Nebyl to žádný ultraskvost, ale rozhodně zajímavá záležitost, což očekávám i od „Achatius“. K poslechu bude 15. února díky Sepulchral Voice Records.

DEATH WORSHIP (Kanada) – „End Times“ (EP)
Black/death metal, Nuclear War Now! Productions
Přiznám se, nejsem zrovna fanda kanadských zaprasených záležitostí typu REVENGE nebo BLASPHEMY. Třeba nové EP REVENGE mi přijde jako úplná kokotina. Ale DEATH WORSHIP, v nichž působí právě členové například zmiňovaných kapel, mě už s prvním EP „Extermination Mass“ nadchli. Nejedná se až o takovou prasárnu, přesto jde o řádnou syrovost s atypickým šeptavým vokálem. Rychta jak blázen, která ale nepostrádá myšlenku a není to skutečně jen hra na jednu notu – aby to byl co největší chvíst. Po třech letech se DEATH WORSHIP vytasí s dalším krátkometrážním materiálem, čtrnáctiminutové EP vyjde také 15. února.

DREAM THEATER (USA) – „Distance over Time“
Progressive metal, InsideOut Music
Na závěr něco z jiného ranku. Pro DREAM THEATER mám dlouholetou slabost, a i když mě posledních několik počinů už nějak moc nevzalo, záležitosti jako „Train of Thought“, „Images and Words“ nebo „Systematic Chaos“ pořád hodně žeru. Proto se na každou novou desku těším, ačkoli vím, že už to nebude jako dřív a že DREAM THEATER rozhodně nepřijdou s něčím novým. I dvě vypuštěné skladby „Untethered Angel“ a „Fall into the Light“ potvrzují, že se Američané nikam dál nepoženou a budou si hrát to své jisté. Já si to každopádně poslechnu rád. „Distance over Time“ vyjde 22. února u InsideOut Music na CD, LP i jako deluxe box-set.

Tipy na koncerty:
7. 2. SARDONIC WITCHERY – Praha, Modrá Vopice
11. 2. NECROS CHRISTOS, ASCENSION, VENENUM – Praha, Modrá Vopice
16. 2. DEATHRONATION, BRUTALLY DECEASED – Plzeň, Divadlo Pod Lampou


Zveřejněno: 01. 02. 2019
Přečteno:
3504 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

02. 02. 2019 20:15 napsal/a Opat
Doplněno se zpožděním...
...pár mých tipů.