Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

CD/LP 2018, Czar Of Bullets / noise rock / Švýcarsko

Další kapela z bezedného dna spolků, o které by člověk těžko zavadil, kdyby mu nepřistály tak nějak samy pod rukou, se jmenuje ASBEST a pochází ze Švýcarska. Tahle dávka hudby ale nepřekvapí v souvislosti s neúnavným labelem Czar Of Bullets, jenž nás pravidelně zásobuje svými tituly. Co je ale trochu jiné, je styl, kterým se tahle poměrně neznámá kapela prezentuje. ASBEST se věnují, dejme tomu, noise rocku, což jsem u tohoto vydavatelství zatím neregistroval. I když je pravda, že se Czar Of Bullets nikdy žánrově nevymezovali.

V souvislosti s ASBEST je zajímavý fakt, že je sestava tvořena ze 2/3 ženami, což jsem překvapivě po prvních vyslechnutích nezaznamenal. Proč to zmiňuju. Důvod je ten, že něžné pohlaví vládne nejen za basou, kterou obsluhuje Judith, ale hlavně v podobě kytaristky Robyn, která je zároveň zpěvačkou. A to je právě to divné, prostě jsem to neodhalil, to až při zkoumání fotek kapely na netu. Booklet totiž fotky neobsahuje vůbec žádné. Asi jsem diletant, ale v tom řevu jsem dívčí prvky ze začátku nenacházel. Otázka je, jestli je to dobře, špatně, anebo je to vlastně fuk. Asi je...

Vokály jsou tedy vyřešeny a z výše uvedeného popisu je jasné, že se často tlačí na pilu, což jde v ruku v ruce s tím, že se kapela motá plus minus kolem noise rocku. Ač první skladba hravě zapadne do definice toho, co si pod tímto stylem představit (výrazná basa, hlučící kytara, nestálá rytmika), postupně se deska rozrůstá i do jiných barev. Hned následující věc „Deceit“ se převaluje v tempu, které sluší novodobější KYLESE a to včetně hlasové podoby (tady už mě to asi mělo trknout dřív).

Celkově je album naplněné skladbami, které mě z drtivé části v podstatě baví. Jediné větší rozpaky shledávám se třetí osmiminutovou „Means of Reproduction“. Té po celou dobu vládne jeden basový motiv a řev Robyn, což by bylo fajn maximálně tak do poloviční stopáže, ale záměr dokážu pochopit. Po dlouhých osmi minutách následuje dvouminutové intro, což mi po téhle nakládačce nepřijde jako dobrá volba. Takže přes deset minut času a 25 % skladeb jaksi vyšumí do prázdna.

Co nevyšumí, je zbytek alba. O druhé polovině „Driven“ můžu pět v podstatě jen chválu. Tuhle část vykopává zdařilá „Chain Reaction“, ta mě baví hlavně svojí chytlavou, gradující kytarou v závěru. Pravda, tenhle motiv je spíš takovým „univerzálním“, ale v dobrém provedení dokáže vždy bezpečně cílit na komoru a komu podobná hudba šmakuje, musí podlehnout. Podobně dokáží holky a kluk zacílit i v následující „Pillar“, kde se Robyn opět povedlo vykouzlit na své kytaře srdce rvoucí melodie a vlastně vůbec nevadí, že je skladba pomalejší. I přes své rozvláčné tempo je tam ten syrový tlak cítit a tak to má u téhle hudby být. Závěr desky je z větší části vyklidněnější, což neznamená, že je něco špatně.

Tak jo. Z prvních pocitů nedůvěry, vlastně ani nevím proč, se postupně z ASBEST vylíhla velice příjemná záležitost. Špinavě rocková nálož si tady podává ruce s klidnějšími pasážemi, v kterých vyniká neurvalá basa, kdy celou tu atmosféru často narušuje řev bez příkras. ASBEST jsou zkrátka příjemným překvapením.  

Seznam skladeb:

  1. Driven
  2. Deceit
  3. Means of Reproduction
  4. I Need A Spacesuit To Leave My Home  
  5. Chain Reaction
  6. Pillar
  7. They Kill
  8. Persona Non Grata

Čas: 42 minut

Sestava:

  • Robyn Trachsel - kytara, vokál
  • Judith Breitinger - basa
  • Jan Häfele – bicí

https://asbest-noise.bandcamp.com/album/driven


Zveřejněno: 31. 01. 2019
Přečteno:
3528 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář