Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

CD, LP 2018, Vinná muška / heavy metal / Česko

Brněnský heavymetalový kvartet TITANIC se podruhé v aktuálním tisíciletí připomíná fanouškům s novou studiovou nahrávkou, kterou tentokrát nazval „Soumrak Titánů“ a zveřejnil ji v druhé polovině léta loňského roku. Stalo se tak zhruba po pěti letech od předchozí comebackové řadovky „Double Time“, s níž se kapela, řekl bych, znovu naplno vrátila na naši metalovou scénu po předchozích pro ni hubenějších letech plných různých změn a na kterou sklidila od většiny posluchačů velmi pozitivní reakce. Již v ustáleném složení Černý, Enchev, Hanák a Škaroupka, v němž v mezidobí vydala i z mého pohledu výborný koncertní záznam „Metalovej svátek živě“, na němž jak už samotný název vypovídá, kompletně přehrála své legendární debutové album „Metal Celebration“ z roku 1989 (+ několik dalších songů), se tedy rozhodla potěšit věrné fandy i dalším studiovým materiálem.

Letití příznivci skupiny, především samozřejmě ti, kteří si pamatují její tvorbu z konce osmdesátých let, ovšem jistě záhy poznají, ať už podle samotných názvů skladeb nebo po prvním přehrání CD, že ne úplně všechny představené písně jsou zbrusu nové. TITANIC se totiž vedle aktuálně vytvořených kompozic, na jejichž hudební složce se podíleli Zdeněk Černý (3x), Georgi Enchev (2x) a Milan Hanák (1x), rozhodl oprášit i některé starší pecky (stejně tak, jako u desky „Double Time“) ze svého repertoáru, na které se v minulosti při nahrávání alb nedostalo. V soudobé zvukové podobě a s lehce upravenými aranžemi si tak svou premiéru v tomto směru odbyly známé kusy, jako „Pěkný vokno“, „Kam se schovám“, „Netradiční hodokvas“ a „Eso Herz“, které byly před více než třiceti lety součástí koncertního programu, jenž nesl název po posledně zmíněné věci, a byla z něj pořízená i demo nahrávka, kterou má spousta metaláků dodnes ve svém archivu. První tři jmenované byly nasazené hned na úvod nového CD a musím uznat, že i po těch mnoha letech a v současném kabátě znějí naprosto perfektně a i díky dobrému zvuku neztratily naprosto nic ze své kvality. Nezasvěceného posluchače by jistě vůbec nenapadlo, že se při přechodu ze třetí na čtvrtou skladbu, kterou je majestátní a rovněž i titulní pecka „Soumrak Titánů“, přesouvá zároveň i o 30 let v čase. (úsměv)

Na celé desce potom TITANIC předvádí výbornou heavymetalovou jízdu (jediné zpomalení přichází s předposlední písní „Boží mlýny“, která však není tak úplně typickou baladou a o jejím poselství vám více napoví její textová část) hodnou své lety vybudované pověsti, kterou pánové podporují náležitě vytříbenou instrumentální zručností. Jedním z hlavních poznávacích znamení a nespornou devizou pro mě vždy byl hlas zároveň i kytaristy Zdeňka Černého, který skladbám po vokální stránce dodává potřebný říz a jakousi přidanou hodnotu. Můžete mít totiž sebelepší vály, ale pokud je svěříte k interpretaci průměrnému zpěvákovi, kýženého výsledku nikdy nedosáhnete. Zdeněk je podle mě ale přesně opačný příklad a už tak kvalitní skladby posouvá ještě na vyšší úroveň. Po jeho někdejším odchodu z kapely na počátku devadesátých let už to pro mě zkrátka nebyl ten TITANIC jako předtím a tak jsem velice uvítal, když se po znovuzrození skupiny tento muzikant rozhodnul v plné míře na své kdysi opuštěné místo vrátit.

Zvuková podoba nahrávky opět vznikla v bzeneckém studiu Shaark pod dohledem Pavla Hlavici, který nejen, že zaznamenal jednotlivé nástroje, ale zároveň vytvořil i finální mix a mastering. Myslím si, že výsledný sound je pro skupinu naprosto odpovídající a písním velmi dobře sedí.

CD obsahuje bohatý 20stránkový booklet (na titulní straně znovu s tradičním drakem), který například vyjma fotografií jednotlivých hudebníků přináší i kompletní texty, na které díky velice kvalitnímu zpracování a obsahu rozhodně nesmíme zapomenout. Jejich stoprocentním autorem je bývalý bubeník skupiny Stanislav Fric, který si troufnu říct, že je v tomto směru pro TITANIC v jeho novodobé éře nepostradatelným. 

Pevně věřím, že kapela ohledně studiové práce s tímto albem ještě neřekla poslední slovo a v budoucnu se od ní dočkáme ještě minimálně jedné stejně dobré desky.

Seznam skladeb:

  1. Pěkný vokno
  2. Kam se schovám
  3. Eso Herz
  4. Soumrak Titánů
  5. Rohatej
  6. Rock 'n' Roll Man
  7. V pekle procitnem
  8. Netradiční hodokvas
  9. Boží mlýny
  10. Bude fajn

Čas: 40:23

Sestava:

  • Zdeněk Černý – zpěv, kytara
  • Milan Hanák – baskytara
  • Georgi „Joro“ Enchev – kytara
  • Martin „Marthus“ Škaroupka – bicí


Web
Facebook
 


Zveřejněno: 24. 01. 2019
Přečteno:
4341 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář