Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

CD 2017, vlastní náklad / melodický power metal / Rusko

Tak se mi po čase dostala do ruky zase jedna lahůdka. (úsměv) Nemám teď na mysli co do kvality nahrávky a zpracování CD, což je obojí celkem v pořádku, ale hlavně co do prezentace kapely samotné. Už jsem to ve svých článcích v minulosti rozebíral několikrát, ale opětovně se musím pozastavit nad způsobem, jakým některé skupiny (potažmo různí „vydavatelé“) přistupují k prezentaci a rozesílání svých nahrávek do redakcí, navíc ještě, jedná-li se o zahraničí. A zvláště potom pokud jde o partu ze země, v níž se ke komunikaci používá v rámci Evropy (potažmo i světa) minoritní azbuka. Strčit totiž někde v Rusku do obálky CD s obalem obsahujícím pouze právě azbuku s tím, že oni už si s ním tam někde v těch Čechách poradí, tak to je podle mě úlet, navíc ještě, když se jedná o naprosto neznámou kapelu. Výsledek je ten, že mám před sebou placku, z níž jsem schopen vyčíst akorát to, že v latince by se skupina psala jako KHAR DARNA a deska se jmenuje „Železná křídla“, jako anglický ekvivalent je na netu uvedený název „Iron Wings“. Na víc moje ruština, kterou jsem naposledy použil ve škole v roce 1992, opravdu nestačí, natož potom abych třeba rozuměl obsahu textů.
 
Žel nikde v bookletu není uvedený ani žádný internetový kontakt na skupinu, na kterém bych mohl najít něco, čeho bych se chytnul. Po opravdu dlouhém hledání jsem sice našel pár adres, které však nabízejí nepřesné a protichůdné info. Relevantním zdrojem by pak měl být Bandcamp, alespoň co se týče samotné muziky, jinak je zde informací též minimum. Snad jen to, že pětice KHAR DARNA pochází z ruského města Orenburg (zde také v místním Holy tube studiu nahrávka vznikla) a začala fungovat nejspíš v roce 2014. CD, co tu mám, by mělo pocházet z roku 2017 (letopočet není na obalu uvedený) a v současné době kapela nabízí i nějakou jeho remasterovanou verzi s barevně odlišným obalem, na jejímž výsledném zvuku se měl podílet i švédský zvukový inženýr a producent Jens Bogren. Při pátraní po netu jsem narazil třeba i na definici žánru, jímž se skupina prezentuje, což je taky docela zajímavé čtení. Na YouTube píše člověk, který tam kompletní album pověsil, že se jedná o „modern melodic death metal“, oproti tomu další „úžasný“ zdroj, server Metal Archives, nabízí pojem „symfonický power metal“, takže si můžete vybrat. (úsměv) Já si myslím, že blíže realitě je ta varianta číslo dvě, až na to, že nějaké výrazné symfonické prvky zde moc nenacházím, i když se v několika skladbách v druhé polovině alba (č. 7, 9) takový lehký nádech symfoniky (díky využití violoncella) objevuje.

Spíše bych prezentovanou muziku označil jako melodický power metal, důležité je dodat, že s hlavním ženským vokálem (znovu podotýkám, že v ruštině), který je na velice dobré úrovni a v některých písních je krátce podpořený murmurem (č. 3, 6). Celkově si myslím, že kapela šlape naprosto bez problémů, její skladby jsou po kompoziční stránce docela zajímavé, a i když se v jejím podání nejedná o nic převratného, co už by na metalové scéně dávno nebylo, tak můžu říct, že mě CD ve finále vlastně baví. Výhrady mám trochu k té ruštině, která na mě působí poněkud jako rušivý element, což nejvíce přičítám tomu, že na ni prostě, na rozdíl od češtiny nebo angličtiny, nejsem tolik zvyklý. I když si sem tam ruské skupiny zpívající v rodném jazyce taky poslechnu (ARKONA, ALKONOST, DIALOG...).

Texty jsou v poměrně zajímavě graficky zpracovaném bookletu seřazené na přeskáčku, což je taky docela matoucí, stejně tak, jako když je pod fotkou skupiny čítající pět lidí uvedených osm jmen a ještě bez nástrojového obsazení. V tomto směru je určitě do budoucna na čem pracovat, stejně tak na výsledném zvuku, který bych si přece jenom představoval trochu ostřejší a tvrdší (docela by mě zajímalo, jak hraje ta druhá verze). Ještě doplním, že z devíti předvedených písní jsou dva covery, konkrétně od ruských skupin ARIA a NAUTILUS POMPILIUS, které jsou umístěné na závěr CD. A to je asi tak všechno, co jsem vám k této desce schopen sdělit. (úsměv)

Jestli máte pocit, že je v článku akorát spousta naříkání a nepodložených domněnek, a že o muzice samotné jste se toho zas až tolik nedozvěděli, zkuste mrknout na výše zmíněný Bandcamp a udělejte si následně obrázek sami. (úsměv) A na poslední chvíli jsem objevil i nějaký facebookový profil s asi 20 fanoušky, takže když se vám to bude líbit, můžete tyhle řady i rozšířit.
 

Seznam skladeb:

  1. Жажда (Thirst)
  2. Отпусти Меня (Let Me Go)
  3. Иллюзии (Illusions)
  4. Зеркало Мира (Mirror of the World)
  5. Железные Крылья (Iron Wings)
  6. Время Огня (Time of fire)
  7. Ложный Бог (False god)
  8. Улица Роз (Roses Street) - ARIA cover
  9. Скованные (Chained) - NAUTILUS POMPILIUS cover

Čas: 43:59


Pravděpodobná sestava:

  • Vladimir Gorin - guitar
  • Elena Gorina - vocal
  • Roman Medved - drums
  • Vitaliy Smirnov - bass guitar 
  • Andrey Ivanenko - guitar
     

Bandcamp
Facebook


Zveřejněno: 16. 01. 2019
Přečteno:
3590 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář