Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

CD 2017, Haarbn Production / prog death metal / Rusko

Ruský label Haarbn Production se specializuje na projekty ze své domoviny, bývalých sovětských republik i zemí exotických. ETHNOR jsou prvním typem, ruskou kapelou, která nejspíš zatím velkou díru do světa neudělala. Od roku 2010 vydala pár singlů, podle údajů na Bandcampu jen digitálně, a v létě 2017 debutové EP obsahující pět skladeb. Nedá se říci, že by šestihlavé seskupení pracovalo jako divé, na druhou stranu si třeba se skladbami pohrává a do světa pouští jen to, o čem je stoprocentně přesvědčeno.

„Exile“ je ale tvrdý oříšek. Výše uvedené žánrové zařazení je spíše orientační, ETHNOR totiž kombinují kde co, silné melodie i tvrdé nářezy, hrubý řev i čisté vokály, ostré kytary i jemné klávesy a synťáky. Všechno stihnou hned v úvodní řádné skladbě „Of Ashes and Blood“ (předchozí je intro dobrou polovinu hracího času takřka neslyšitelné), ostatně mají na to devět a půl minuty. Během nich neustále těkají, přeskakují od hrubé muziky k jemné, a aby toho nebylo málo, některé pasáže jsou načichlé lidovými (prý prastarými) motivy. Částečně se na nich podílí duduk, na nějž hraje kytarista Taras, spolu s klávesistou Sergejem autor hudby. V té se člověk vyzná těžko, na druhou stranu je potěšitelné, že kapela má svou hlavu a jako nějaký středověký alchymista míchá a míchá, i čistý zpěv do nářeznických pasáží, vesmírné klávesy kamkoliv, teatrální hlasy zrovna tak. Čistý zpěv je kvalitní, hrubý mi přijde fádní, ale těch poloh zvládá frontman mnohem víc a jestli jsou všechny dílem jedněch hlasivek, tak si zaslouží pochvalu.

Trochu mi překáží podivné začátky některých položek, hlavně „Desert Winds“ hraje zpočátku potichu a ani se moc nedá mluvit o hudbě, spíše nějakém ševelení, do nějž se postupně vplétají klávesy a procítěný melodický zpěv; leč nebyli by to ETHNOR, aby v smířlivém duchu pokračovali celý song, naopak jej překlápějí do nervy drásajících poloh, v nichž zpěvák freneticky řve a muzika míří k industrialu.

Když se po „hnusné“ vsuvce vrátí melodie, je chvíli zastřená, chvíli prosvětlená… prostě divočina. (úsměv) Chvíli jako bych poslouchal mainstreamovou rockovou kapelu, chvílí nějaké totál podzemní šílence. Po dalším krátkém instrumentálním předělu už následuje poslední „Godless War“, jejíž název naznačuje cosi ostřejšího a ono taky jo. Od začátku je to technický death metal plný změn, progresivních prvků, nečekaných zvratů – tahle podoba ETHNOR mi přijde nejzajímavější a skladba nejsilnější položkou kompletu, který se vlastně neposlouchá úplně marně. Být celý materiál jako „Godless War“, bodík bych přihodil, ale některé momenty mi nesedí… Zato mi celkem sedí zvuk, který vznikal ve dvou studiích (Portal a Seratonin), mix a mastering obstaral zřejmě hlavní mozek kapely Taras v Portalu. Možná to není tak vypiplaná produkce jako u amerických technických mágů, ale je srozumitelný, nástroje jsou dobře identifikovatelné a to mi ke štěstí stačí.

Haarbn Production nikdy nešetřili na obalech, „Exile“ je zabaleno do dvanáctistránkového bookletu z extra kvalitního papíru, uvnitř knížečky nechybí texty, fotky nějakých soch, docela hezké historické kresby, fotka kapely ani všechny potřebné informace. V tomhle směru tradičně slušná práce, o kterou se postaral Woo Thor.

Seznam skladeb:

  1. The Awakening
  2. Of Ashes and Blood
  3. Desert Winds
  4. River of Time
  5. Godless War

    
Čas: 28:45

Sestava:

  • Alexey Romanenko – drums
  • Oleg Kunchenko – bass
  • Taras Garadja – guitar, duduk
  • Dmitry Ilchuk – guitar
  • Vladimir Ryazanov – vocals
  • Sergey Marchenko – keyboards, synths

Bandcamp
Facebook

 


Zveřejněno: 12. 01. 2019
Přečteno:
3393 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář