Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
HEIDEN – Andzjel

CD 2018, vlastní náklad / black metal / Česko

Frýdecko-místecká TORTURA se po debutu „Heretic Pride“ hlásí zhruba po roce a půl s dalším plnohodnotným počinem. Na dnešní dobu slušná kadence, ale už v létě 2017 zpěvák Sath signalizoval, že na novém albu kapela intenzivně pracuje. Onu práci pak během roku 2018 zhmotnila, stejně jako předchozí album, v GM studiu u Martina Roženka a dá se říci, že výlety do Jablunkova se vyplatily. Prcek se postaral o přiléhavý zvukový kabátec, který se k produkované muzice hodí, nástroje jsou vesměs dobře čitelné a jediné, co mi moc nesedí, jsou činely, které mi po zvukové stránce do celku nezapadají.

Celek lze označit jako melodický old school black metal, což už jsem psal minule a zároveň své tvrzení vysvětloval takto: „Se slovem melodický asi nebude panovat všeobecný souhlas, ale prakticky každá skladba disponuje chytlavou snadno zapamatovatelnou pasáží, výraznou melodií, byť zabalenou v typickém černěkovovém hávu.“ Ono by šlo předchozí recenzi v lecčemš opsat, protože spousta věcí zůstala na svém místě – skladby jsou přehledné, mají jasný řád a poslouchají se takříkajíc samy, což ostatně platí pro celé album. Přispívá k tomu i ideální půlhodinový hrací čas, do kterého TORTURA napasovala sedm písní.

Úvodní „Hora Medigo“ je většinu času rychlá jízda, kterou ženou dusající bicí, s kterými se v zápřahu drží kytary i velmi silná (nejen zvukově, ale i hráčsky) baskytara. Basák musí mít v kapele slovo, nebo jsou ostatní rozumní. (úsměv) Je potěšitelné, že baskytara tak výrazně promlouvá do vyznění  skladby, která místy trochu povolí otěže a sklouzne k black´n´rollu ve středních tempech. To následující „Hladomor“ se středních temp nebojí vůbec, přidávají se i takřka pomalé pasáže, o to jsou ale intenzivnější, alespoň na mě působí hlavně začátek lehce znervózňujícím dojmem, jakoby kapela zamířila do darkmetalového hájemství. „Hladomor“ považuji za nejpůsobivější položku kompletu, kytarové melodie jsou hezky zamotané, dobře k nim ladí variabilní vokál, se kterým si Sath hezky pohrál a vedle klasického skřehotu přidal i growl a dokonce i umírněnější, takřka civilní polohy. Možná škoda zjednodušení před koncem, ale i z něj kapela dokázala šikovně vybruslit a předvedla, že nad svou tvorbou přemýšlí a snaží se posouvat dál.

Proti předchozímu dílu je to markantní nejen v muzice, ale i v textech. Ty se nyní překlopily stoprocentně ve prospěch češtiny (minule to bylo třikrát anglicky a šestkrát česky) a i když nejde o básnické skvosty, proti minulé prostoduchosti je tu rovněž významný posun. Tu textař sáhl pro inspiraci do historie (Megido), tu do vesmíru (Aton), nechybí ani typické blackové pekelné atributy, podobenství padnoucí na každou dobu nebo církevní poklesky.

Těžko říci, proč je album pojmenováno „Psychopompos“, což je průvodce duší zemřelých do podsvětí.  Hezky to zní, leč v textech hledám souvislost marně – ale třeba si slova nevykládám správně. Možná jde o paralelu s třetím kusem „My padlí“, který opět nabízí zajímavě pojaté kytarové vyhrávky i typickou blackovou masírku, znovu i trochu špinavého rock´n´rollu, kapelu ono střídání asi sedí, protože jej s úspěchem používá i v dalších skladbách. Je to ku prospěchu věci, poslech pěkně odsýpá, muzika ani pestré vokály nenudí. I poloakustická vsuvka, úvod „Aton“ má smysl, příjemně se poslouchá i dlouhé, takřka heavymetalové sólo v „Chaosu“, který uvozuje sólo bubenické. Snad jen závěrečný „Světců chtíč“ už nepřináší žádný překvapivý moment, ale to neznamená, že by byl špatný, jen kapela používá podobné výrazové prostředky jako předtím.

Booklet se mi minule líbil víc. Tentokrát si pochvalu zaslouží hlavně titulní strana, na které je originální malba; jestli jsem správně pochopil informace na webu, tak od Agnes Mikulové. Vnitřek šestnáctistránkové knížečky je poplatný žánru – kombinace fotek muzikantů a textů bílým písmem na černém podkladu. Chybí pořádně uvedená sestava (u fotek členů jsou jejich podpisy, čitelné s různou obtížností) i informace o nahrávání, autorství skladeb i artworku.

Přesné hodnocení: 6,5/10

Seznam skladeb:

  1. Hora Megido
  2. Hladomor
  3. My padlí
  4. Aton
  5. Pekelné sféry
  6. Chaos
  7. Světců chtíč

Čas: 30:28

Sestava:

  • Sath – zpěv
  • RA – kytara
  • Marten – kytara
  • Bassduch – baskytara
  • Drums Of Chaos – bicí

www.bandzone.cz/tortura
facebook.com/torturacz

 


Zveřejněno: 10. 01. 2019
Přečteno:
3948 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář