Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
INSANIA

Představuje se nový projekt, za kterým stojí Honza Kapák.

Vypadá to, že toho má Honza málo. (úsměv) Že mu nestačí BOHEMYST, MASTER´S HAMMER, DARK ANGELS a studio Hellsound, protože v minulosti toho měl mnohem víc. A teď se do té historie ohlédl, prostřednictvím skladeb, které mu nějakým způsobem zkřížily cestu (v dobrém samozřejmě). Kromě jednoho songu jde o věci od jiných autorů – a proč si je (i ten vlastní) Honza pro živé hraní vybral, to je tématem rozhovoru. A nejen to…

Ahoj Honzo, VIRUS KAPAK je další z nekonečné řady tvých hudebních aktivit. Těch máš pořád dost, tak proč další? Jak/kdy tě napadla tribute záležitost VIRUS KAPAK?

Ahoj, děkuju za prostor. Začnu zeširoka. Sezona 2018 byla zlomová v mým životě, s MASTER´S HAMMER jsme projeli půlku světa a já jsem naplno poznal pocit, jaký to je bejt profesionální muzikant, živit se hraním na bicí pro davy lidí. Odjeli jsme tour Fascinator, a když jsme se začli bavit o dalších plánech, vyšlo najevo, že František Štorm by si přál v následujícím roce pauzu, budeme spíš pracovat na nový muzice. Samozřejmě nezbejvá než jeho vizi respektovat, vzal jsem teda na vědomí, že v r. 2019 se bude s MASTER´S HAMMER hrát minimálně (zatím to spíš vypadá, že vůbec). Mně se ale úplně nechce složit zbraně, zavřít se ve studiu a vrátit se výhradně k původní profesi nahrávání. Pozornost publika je návyková, a zcela upřímně, přívýdělek z živejch produkcí taktéž. Samozřejmě budu věnovat pozornost svejm ostatním kapelám tj. BOHEMYST, DARK ANGELS… s oběma máme v plánu natočit novou desku a zvýšit všechny aktivity. Obě tyhle kapely ale patří už ze samotný podstaty do nejhlubších pater undergroundu a jakýkoliv snahy o šplh vejš jsou předem předurčený k naprostýmu nezdaru – nastavení jako „koníček“ nám většinově vyhovuje, jsme už starší týpci a čas prostě není nafukovací. Kdyby se tlačilo na pilu, akorát bysme se rozhádali (to jsem si v historii předchozí kapely AVENGER ostatně detailně vyzkoušel několikrát).
Já jsem ale magor. Rád bych v pauze MASTER´S HAMMER i nadále podnikal něco s ambicí pronikat, expandovat, nekoukat ani vpravo ani vlevo a makat naplno. To mě dovedlo k myšlence one-man-show. Je to jenom na mně, jak si všechno naplánuju, zařídim, odmakám a případně sklidím benefity. Přijde mi to jako poměrně neotřelej nápad – myšlenka sólovýho zpívajícího bubeníka, ještě dotáhnu vizuál, aby i ten stál za pozornost, hustá kytarová stěna.... Nabušenej playlist čerpající z celý mojí hudební historie už je jen třešnička na dortu. Prostě mi přijde, že mám celkem životaschopnej projekt a láká mě pokoušet hranice nemožnýho. Vše určí zájem či nezájem fans.

Schválně jsem napsal tribute, protože jako revival VIRUS KAPAK myslím označovat nelze. K revivalům mám spíše odmítavý postoj, hlavně k těm vedeným za komerčními účely a revivalů kapel, které pořád hrají. Jak to máš s těmito produkty ty?

Já obecně na koncerty, kde nehraju, chodim velmi málo, takže moje setkání s revivalovejma kapelama lze spočítat na prstech rukou. Většinou se mi jejich produkce docela i líbily. Pokud to vypadá a zní jako originál, pokud to je co do autorských práv náležitě ošetřený a legální, tak já osobně nevidím problém.  Rozhodně si radši dam AC/DC v klubu než na stadionu v desetitisícovým davu. Co se týká mě, jestli mě označíš jako tribute, nebo revival, je mi úplně jedno. Všechny skladby, který hraju, mi při výrobě  nahrávky prošly pod rukama, na některejch jsem se přímo autorsky podílel. Autorský práva jsem před prvním koncertem zatím neřešil u všech, třeba v případě Vládi Dědka to už ani nejde. Teď když mám křest ohněm za sebou a funguje to a baví mě to, dám i tuhle záležitost do pořádku. Od Sinnerala a Franty Štorma už jsem souhlas obdržel, Honzovi Vaňkovi, Kudlovi, Barbarudovi, Jirkovi Šujanskýmu a Michalovi Dědkovi se chystám ozvat. Kdo mi produkci povolí, rád jeho song budu hrát i dál. Kdo mi to zakáže, jeho song vynechám. Naštěstí mám výběr poměrně širokej. (úsměv)

VIRUS KAPAK – jak dlouho jsi vymýšlel název? Slovo virus mělo v minulosti více významů, jak jsem si teď vyhledal, třeba jed. Hledal jsi taky, co přesně virus znamená, nebo jsi prostě vybral slovo, které lidem evokuje nositele řady nemocí?

Slovo virus znám jen pod jeho tradičním významem. Mně to přijde docela trefný – moje působení v kapelách se podle mě v lecčem podobá napadení virem. Jsem byť variabilní a pestrost milující, tak taky poměrně nepřizpůsobivej a „svůj“. Nikdy jsem se například nenechal zlomit do nějakýho image či kapelního outfitu, můj hudební feeling se málokomu podaří ohnout, kam nechci, a podobně. Nejednu mojí kapelu to myslím i nezvratně poznamenalo. Buď se jedná o pozitivní soužití, z kterýho profitujeme všichni, a nebo jsem byl imunitou kolektivu eliminován.

Na prvním koncertu jsi přehrál šest skladeb, což může vypadat jako málo, ale set trval zhruba pětačtyřicet minut, protože v něm byla zařazena dvacetiminutová jízda „Metal from Hell“. Ale pojďme probrat celý setlist popořadě. AVENGER – „Rusínova bitva“ z alba „Mír v harému smrti“ (2017). Proč zrovna tahle pecka z nějakých šedesáti (nebo kolika), jež jsi pro AVENGER složil? Máš evidenci složených věcí za těch dvacet šest let, co se muzice věnuješ?

Evidenci svejch songů nemám… Já mam pocit, že to číslo by bylo mnohem vyšší, což je ale samozřejmě úplně jedno. „Rusínova bitva“ mi přijde jako doposud nejlepší skladba, na který jsem se kdy podílel, navíc k ní mám hodně silnej osobní vztah. Je o mým otci, kterýmu letos bude 75… Nikdo tu nebudeme věčně, ale tahle skladba mě bude provázet až do mýho odchodu.

V PANYCHIDĚ jsi působil za bicími docela dlouho, studiově i live, ale hlavní skladatel jsi nebyl, byť jsi asi sem tam přispěl, v případě „Two Untouched Moments“ i vokálně. Ač je v obalu k CD uvedeno, že muziku dělala kapela kolektivně, dá se odhadnout, že v tomto případě jsi přišel s nosnými motivy ty… Je to tak?

No vidíš a netrefil ses. (úsměv) Text a vokální nápady jsou z mojí hlavy, hudbu složil tandem Vaněk/Sinneral jako drtivou většinu skladeb PANYCHIDY. V „Two Untouched Moments“ mam jen nepatrnej aranžérskej zásah na konci skladby. Moje jediná skladba pod logem PANYCHIDY je „The Myth of the Eternal Return“ na „Moon, Forest, Blinding Snow“. Deska „Grief for an Idol“ mi ale  osobně přijde jako dosavadní vrchol PANYCHIDY a konkrétně ten text v „Two Untouched Moments“ mam hodně rád dodnes… Stejně jako celou desku…

Jako třetí zazněla „Sons of Apocalypse“ od DARK STORM, album „Infernal Tyrant“. Svým způsobem samé klišé slova, na druhou stranu prostě metal. (úsměv) Jednak proč DARK STORM a pak proč tenhle kus? Album jsi v roce 2005 spolunahrával… nějaká vzpomínka?

Čim delší čas plyne od Vláďovo smrti a čim míň si pamatuju některý nehezký věci, který se mezi náma udály a který jsem celkem dlouho nosil v sobě, tim víc mi chybí. Blasphemer byl jedinej svýho druhu a jeho ztráta je nenahraditelná. „Infernal Tyrant“ je poslední a podle mýho názoru nejdotaženější deska, na který využil mejch služeb coby bubeníka a nahrávače. Dodnes se k tý desce sem tam vracím, přijde mi neuvěřitelně brutální, zlá a nasraná. „Sons of Apocalypse“ za mě nejlepší song z tý desky.

Od MASTER´S HAMMER asi každý čekal něco jiného než „Krokodila“. Proč jsi nevytáhl nějakou letitou pecku? A klasicky, proč zrovna „Krokodila“?

Nechci duplikovat funkci původních kapel. Proč hrát songy, který si fanoušci můžou poslechnout naživo od originálu. Tim spíš, když „Krokodil“ byl můj jednoznačnej koncertní favorit z aktuální desky „Fascinator“, Františkův taky, ale k našemu údivu tuto skladbu zbytek kapely shodil ze stolu, byli jsme demokraticky přehlasováni. O nějakým coveru nebo jiným využití týhle skladby jsem přemejšlel od tohoto momentu.

Asi největším překvapením byla „Termonukleární jatka“. V MORIORRU jsi sice působil, ale o mnoho let později, než tahle prašivina vznikla. Ono šlo o takovou labutí píseň kapely, která měla na přelomu 80. a 90. let celkem našlápnuto, ale pak se na dlouho ztratila – dá se říci, že potenciál kompilace „Ultrametal“ využil MORIORR nejhůř ze všech účastníků. Ale zpět k dvacet osm let staré věci – proč?

Pro mě to je prostě totální kult, kterej spí nezaslouženě v zapomnění. Navíc mám Jirku Šujanskýho  rád, v krizový situaci se ukázal jako opravdovej kámoš. Na působení s MORIORR vzpomínám s láskou. Třeba na fesťák s Annou K. nebo v Lipnici na set mezi ARAKAINEM a ROOTEM... Byly to hezký časy…

MANIAC BUTCHER a „Metal from Hell“. Tahle rotyka trvá nějakých dvacet minut – jak jsi si ji za bicími užil? (úsměv) To už je pořádný sportovní výkon, protože si prostě neoddychneš... Problém to udýchat? A pamatovat si všechny texty?

Což o to, bicí, to je celkem pohoda… Ale ty texty kurva. (úsměv) Jsem člověk, co občas funguje nejefektivnějc pod hrozbou blížícího se termínu, takže jsem šprtání textů nechal celkem na poslední chvíli a teď už vim, že jsem udělal chybu. Celej VIRUS bylo devět hustě popsanejch A4 listů a to je na mojí děravou paměť opravdu příliš. Dny před premiérou jsem doháněl skluz tak intenzivně, že jsem si uplně zkurvil hlasivky a dohnal fyzickou únavu do stadia, který za celej svůj život snad ještě nepamatuju. Ale co, do příště to dotáhnu, snad víc v klidu…

„Metal from Hell“ se skládá z několika fláků z dávných let, ze světa i od nás. MAYHEM, VENOM, CELTIC FROST, SLAYER, SODOM, TÖRR, MASTER´S HAMMER., takže nakonec i na tu starou šlehu od MASTER´S HAMMER došlo… Co bys k „Metal from Hell“ mohl dodat… tehdy jsi to tuším taky nahrával (rok 1999, ono už to je dvacet let...).

Tohle bylo právě moje historicky první nahrávání s MANIAC BUTCHER, potažmo s Vladem Blasphemerem obecně. A víš co, tenkrát jsem byl mladej cucák a třeba první desky SLAYER a SODOM jsem nikdy předtim neslyšel… Vláďa se vlastně stal takovým mým metalovým mentorem a na spoustu let zcela zásadně ovlivnil moje vnímání hudby… Kompozice „Metal from Hell“ mi i po těch letech přijde aktuální… navíc, nebudu zastírat, celkem dost fanouškovsky zajímavá. Ale nejde mi ani tak o to zahrát fláky slavnejch kapel. Jde mi o to upozornit na odkaz výjimečnýho autora, kterým Vlad bezesporu byl…

Měl jsi v hledáčku ještě další songy, které jsi třeba ve finále nestihl připravit? Nebo jsi narazil na nějaký problém, který bránil jejich live prezentaci?

Ne. Do budoucna playlist skoro s jistotou rozšířim, ale set prvního vystoupení proběhnul zcela podle plánu. Když opomenu pár prvních mlhavejch myšlenek úplně v počátku, stádium realizace se už odráželo od pevný představy.

Pojďme k technické stránce věci. One man projekt bubeníka a vokalisty… ostatní nástroje puštěné z playbacku. Počítám, že jsi všechny kytary nahrával znova – jak dlouho ti to trvalo? To musela být celkem rachota…

Playback není úplně přesná definice. Nespoléham se výhradně na (ne)kvalitu PA aparatury, ale vymyslel jsem svojí technologii, o který nevím, že by někdo jinej naživo využíval. Kytary samozřejmě musím nahrát ve svým studiu na click, na tom nic zvláštního není. Ale využil jsem DI kytarový linky, který jsem po úpravách prohnal reálnejma kytarovejma hlavama. Výstup ze sendu efektový smyčky jsem si nahrál jako „meziverzi“. Tento signál opět notně „vytuněnej“ jsem si naexportoval do přehrávací mašiny, z který to jde do returnů těch samejch kytarovejch hlav, aparáty jsou normálně zapnutý a hrajou. Na podiu to potom zní, jak kdyby vepředu byli další tři Kapáci, který se mnou normálně valí naživo. V podstatě reamp v synchru s bicíma. Chtěl jsem docílit zvuku, kterej bude co nejvěrnějc podobnej živý kapele. Tahle technologie pracuje s akustikou podia a koncertního sálu naprosto standardně, nemá žádný nežádoucí omezení. Navíc se brzy ukázalo, že ten reamp řádně zahustil zvuk celý „kapely“, mám na aparátech daleko tvrdší a čitelnější kytary, než je u živý prezentace metalu obvyklý. Navíc s bezchybným přednesem, že. (úsměv) Vývoj a nahrávání mi trvaly skoro celej prosinec, v intenzivním pracovním nasazení. Ale mám pocit, že to za to rozhodně stálo… přijde mi to jako strašnej masakr.

Jak to potom bylo na pódiu – dneska už to asi není takový problém všechno technicky zajistit, ale aby to pak dobře znělo, to už asi nebude jen tak…

Nemám z toho sebemenší obavu. Nebo minimálně takhle – jsem připravenej na plnohodnotnej výkon a dál jsem v rukou zvukaře, podobně jako všechny UG kapely. Popravdě mě lákaj spíš malý a ještě menší kluby, kde se nemusí zvučit skoro nic (šlapák, zpěv) a brutalita tohoto projektu vyzní naplno.

Když už jsi do toho vložil tolik energie, byla by škoda to nechat ležet s nálepkou „jednorázová záležitost“. Mě samozřejmě napadne, že bys mohl zahrát na ETEF Festu, ale možná i jinde? Budeš v tomhle směru vyvíjet nějaké aktivity a držet VIRUS KAPAK jako aktivně hrající projekt? Máš na případné příští vystoupení v merku i další songy?

Určitě plány mám a hrát chci. Nebudu konkrétní, dokud nebudu mít pevný data v rukou, nicméně tímto dávám na vědomost, že jsem k dispozici. Kdokoliv by měl o tento projekt zájem, ať mi napíše: hellsound666(a)gmail.com. Díky za rozhovor, Honzo.

hellsound666(a)gmail.com

https://bandzone.cz/fan/hellsound

VIRUS KAPAK 1
VIRUS KAPAK 2
VIRUS KAPAK 3


Zveřejněno: 13. 01. 2019
Přečteno:
3997 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář