Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
TELEPATIE VI

Souhrn zajímavých alb, které vychází v lednu 2019 + tipy na koncerty.

Johan

QUERCUS (Česko) – „Verferum“
Avantgardní funeral doom metal, MFL Records
Morbivodův a Strastinenův projekt QUERCUS po sedmi letech v hibernaci před pěti roky ožil, doplnil sestavu o varhaníka Marka a v roce, kdy oslaví plnoletost, vydá čtvrté řadové album „Verferum“. Objeví se na něm čtyři skladby, od kterých lze čekat mnohem více varhanních partů inspirovaných velikánem J. S. Bachem. Ale samozřejmě nejen to. Chybět samozřejmě nebudou typické doomové kytary ani variabilní vokály, vedle hrdelních i procítěné čisté, v jedné skladbě od hostujícího Dona Zarose z EVOKEN. Oslava přírody, podtržená motivem na obalu, vyjde hned na Nový rok u ruského labelu Moscow Funeral League. Ochutnávky na Bandcampu.

MALEVOLENT CREATION (USA) – „The 13th Beast“
Death metal, Century Media Records
Veteráni deathmetalové scény vydají již 13. řadové album, jak ostatně napovídá jeho název. Floridští pardálové existují více než třicet let, během kterých se jim nevyhnula řada personálních změn – k velkému třesku ostatně došlo i před nahráváním novinky, kdy se vyměnily tři čtvrtiny sestavy a na svém místě zůstal jen kytarista Phil Fasciana. Přesto nelze čekat žádný stylový přemet, což dokazuje uvolněná skladba „Decimated“ – opět půjde o porci agresivního death metalu s lehkými náznaky thrashe. Klip je pravda poměrně nechutný, radši dám přednost poslechu bez obrázků… 18. ledna vyjde CD a LP u Century Media, u dalších labelů pak limitované vinylové edice.

Tipy na koncerty:
11. 1. DEPTHS ABOVE, ALGOR, MORNA, Brno – Melodka


Opat

BARSHASKETH (Nový Zéland) – „Barshasketh“
Black metal, World Terror Committee
Leden je na výrazně zajímavé nahrávky trochu skoupý, ale BARSHASKETH určitě za zmínku stojí. Sleduji je už poměrně dlouho a slyšel jsem celou diskografii a mohu říci, že mě tito black metalisté dosud nezklamali. Řemeslo pojaté velmi profesionálně a umně, inteligentně, nejde pouze o nezastavitelnou rubačku, naopak. Sílu potvrdili i na splitku se v současnosti populárními poláky OUTRE, jež vyšlo v roce 2017. Mimochodem, mluvit o BARSHASKETH jako o novozélandské kapele je trochu matoucí, protože odtud pochází jen lídr Krigeist. Kytarista Guillaume Martin je Brit (a mimochodem hrál či hraje koncertně s bombami jako ABYSSAL, CRUCIAMENTUM nebo DEVOURING STAR), stejně tak basák Ben Brown a bubeník Nagh je z Finska. Na další výplod mezinárodní spolupráce si počkejme do 15. ledna, kdy album vyjde u World Terror Committee.

ALTARAGE (Španělsko) – „The Approaching Roar“
Black/death metal, Season of Mist
Španělští zahalenci ALTARAGE, prezentující se řádně zahuhlaným a hnilobným black/deathem s jasnou inspirací třeba v Austrálii, se během krátké kariéry vypracovali ve známou entitu, jež má v zádech tak silný label, jako je Season of Mist. Úctyhodný výkon, přitom první deska „Nihl“ vyšla teprve v roce 2016 a novinka „The Approaching Roar“ bude již třetím zářezem. Nutno říct, že debut mi přijde i s odstupem mnohem lepší než následující „Endinghent“, kde mě výrazněji dostala jen mlátička „Spearheaderon“. A co jsem tak letmo slyšel ukázky z chystaného počinu („Cyclopean Clash“, „Inhabitant“), také jsem nějakému většímu běsnění nepodlehl, ale na skladby vytažené z kontextu nelze dát. Více bude možné posoudit 25. ledna, album vyjde digitálně, na CD i LP.

DØDSFALL (Švédsko/Norsko) – „Døden skal ikke vente“
Black metal, Osmose Productions
Před více než pěti lety jsem dělal rozhovor s tehdejším vokalistou DØDSFALL Adramelechem poté, co kapele vyšla podle mě velmi zdařilá fošna „Djevelens evangelie“. Ryzí black metal, výborně zahraný a odzpívaný, dobrý zvuk, ta deska mě skutečně bavila. Adramelech pak společně s ústředním mozkem kapely Ishtarem nahrál jedno album „Kaosmakt“ a skončil. A vypadalo to, že asi i celí DØDSFALL. Vše je ale jinak, Ishtar (pobývající ve Švédsku, rozen v Mexiku) si ke kytaře a base přibral i vokál a za bicí usedl norský bubeník Telal (např. TROLL či KVALVAAG). Podle vypuštěné skladby „Ondskapelse“ se zatím příliš usuzovat nedá, ve srovnání se staršími věcmi mi přijde trochu slabší a upřímně, Ishtar zdaleka nemá tak silný hlas jako jeho předchůdce, ale posuďme až 25. ledna, kdy album vydají Osmose Productions na CD i LP.

LEGION OF THE DAMNED (Nizozemsko) – „Slaves of the Shadow Realm“
Death/thrash metal, Napalm Records
Nizozemce LEGION OF THE DAMNED sleduji už od jejich počátků (a doporučuji neopomenout také jejich předchůdce OCCULT) a přestože novější počiny už neměly takovou sílu, jako námrdové „Cult of the Dead“ nebo „Sons of the Jackal“, rád si je poslechnu. Čtveřice přichází s novým materiálem „Slaves of the Shadow Realm“ po pětileté studiové odmlce, snad se tedy podařilo nastřádat dost zajímavých nápadů. Z ukázek („Slaves of the Southern Cross“ a „The Widow’s Breed“) to zní celkem solidně. Zbytek bude venku 4. ledna na CD u Napalm Records.

Tipy na koncerty:
12. 1. BEHEMOTH, AT THE GATES, WOLVES IN THE THRONE ROOM – Praha, Forum Karlín
18. 1. ARS VENEFICIUM, PORTAE OBSCURITAS, STÍNY PLAMENŮ, SÓL – Plzeň, Divadlo Pod Lampou
19. 1. DRACONIAN, HARAKIRI FOR THE SKY, SOJOURNER – Praha, Futurum

 

Coornelus

A PALE HORSE NAMED DEATH (USA)  – „When The World Becomes Undone“
Doom / gothic / grunge, Long Branch Records
A PALE HORSE NAMED DEATH mám stále zaškatulkované jako mladou kapelu, přitom funguje od roku 2010. Ono to je tím, že vždy, když se zmíní tenhle název, naběhne mi v mysli jméno Sal Abruscato a od něj je to blízko k TYPE O NEGATIVE a LIFE OF AGONY, kde si odkroutil zlatá léta své kariéry. V těchto zásadních partách se Sal podílel na deskách, které mě od dob jejich vydání provází v podstatě neustále. Sledovat Sala má smysl i v dnešní době, protože dvě dosavadní desky A PALE HORSE NAMED DEATH stály za to. Obzvlášť u té první mi přišlo, jako by do ní vstoupil duch ikonického Petera Steelea a slzy dojetí byly na krajíčku. Novinka asi těžko překvapí, kapela se bude držet vytyčených pozic, dle zveřejněných ukázek se bude pohybovat v odkazu TYPE O NEGATIVE, grunge a hard rocku. Sal se už ale v minulosti ukázal jako schopný hitmaker, takže doufejme, že se urodilo i tentokrát. Jestli hledáte v novodobějších kapelách odkaz TYPE O NEGATIVE, lepší skupinu než A PALE HORSE NAMED DEATH nemáte šanci objevit.

Tipy na koncerty:
16. 1. Silver Rocket oslava 50. výročí klubu 007 (KONTROLL, Calvera, BOLEHLAV),  Praha – Strahov 007
19. 1. Lidstvu smrt, psům život III. (MÖRKHIMMEL, DECULTIVATE, SEKEROMLAT, atd.), Praha – Mayapur pokojíček


Zveřejněno: 01. 01. 2019
Přečteno:
3990 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář