Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
HEIDEN – Andzjel

CD/LP 2018, Prosthetic Records / black, crust / Švédsko

Nezavadit v posledních měsících o projekt DÖDSRIT, by znamenalo kompletně vypustit sledování hudebního dění. Kdykoliv jsem si něco pustil na YouTube, hned na mě deska „Spirit Crusher“ vyskakovala; zahraniční servery, které už v půlce prosince rekapitulují rok 2018, umisťují album mezi top desky roku atd. Na kolik je to jen pověstný hype, do jaké míry je to opravdovou kvalitou samotné desky... to byly nejčastější otázky, které jsme si pokládal.

V první řadě je potřeba říct, že se DÖDSRIT povedl obal. I když na něm není nic originálního, dodaná fialová barva v té záplavě malých okének na obrazovce vynikne a doslova praští přes oko. A byl to také jeden z důvodů, proč jsem si tuto desku poslechnul. Logo naznačí, že by se mělo jednat o black metal... a ono tomu tak je, i když se v souvislosti s touhle kapelou (slovo kapela mi pořád nejde pod vousy) musí zmínit vlivy punku. Spojení black metalu a punku si lze vykládat mnoha úhly. Ten nejčastější, vycházející ze starých pořádků osmdesátých let, to v případě DÖDSRIT není. Tady se prolíná výpravnější a atmosféričtější poloha black metalu, která ve vás evokuje přírodu a i když mi to věčné přirovnání k AGALLOCH začíná vadit, je tohle první, co mě při poslechu napadlo. Jak vidno, tenhle silný vliv nelze je tak zamaskovat. Punkového ducha zastupují d-beatové bicí, kvůli kterým se skladby několikrát splaší a nutno dodat, že právě tento prvek je tím, který v té záplavě podobně znějících kapel dělá DÖDSRIT zajímavými.

Je asi na místě zmínit, že za existencí DÖDSRIT stojí chlapík jménem Christoffer Öster, který si vzal na starost vše od nástrojů až po vokály, s nimiž mu ve dvou případech vypomohli dva hosté. Jinak je celé album prací Chrise, který na „Spirit Crusher“ umístil čtyři skladby, které ale svojí délkou vydají za regulérní desku. Z toho vyplývá, že se v rámci jednotlivých kompozic pracuje s širokou škálou nápadů, které se postupně vyvíjejí a v rámci samotných skladeb rostou. I přes zdánlivě divočejší ráz nechybí velké množství atmosférických a „srdcervoucích“ pasáží, které jsou po formální stránce vyvedené perfektně, ale pocitově, když už má člověk s podobnou hudbou mnoho zkušeností, mu to nezpůsobuje takové katarzní pocity jako v minulosti – a to je asi ta největší výtka k celé desce.

Snad aby vše nebylo zahaleno jen do snových nálad, prošpikovává Christoffer svou hudbu crustovými výplachy, které se mu daří citlivě propojovat s blackovými částmi tak, že nevzniká žádný pocit něčeho nepatřičného a nesmyslně do sebe roubovaného. Tyto momenty jsou vítané a často mi připomenou crustové hvězdy MARTYRDÖD na starších deskách, kde jakoby se obě kapely sešly v určitých styčných bodech přesto, že každá k tomuto cíli dospěla z jiné strany svého hudebního snažení.

DÖDSRIT a album „Spirit Crusher“ je pohodová záležitost na poslech. Z mého pohledu žádná velká bomba odpálena nebyla, ale způsob, jakým jsou všechny čtyři skladby podávány, mi je sympatický. Z celé desky je jasně cítit, že tady se na náhodu nehraje a všechny party jsou mezi sebou pečlivě poskládány.


Seznam skladeb:

  1. Aura
  2. Ändlösa Ådror
  3. A Drowning Voice
  4. Spirit Crusher

Čas: 44:02

Sestava:

  • Christoffer Öster - vše

https://dodsrit.bandcamp.com


Zveřejněno: 09. 01. 2019
Přečteno:
4085 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář