Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

CD/LP 2018, Prophecy Productions / black metal / Anglie

Angličtí A FOREST OF STARS jsou kapelou, jejíž existence se nachází ve stínu od hlavního dění a to navzdory kvalitní hudební produkci, kterou jejich alba disponují. Proč tomu tak je, je otázkou. Možná za to můžou samotní členové kapely, kteří se nikam netlačí, hudba je pro ně „jen“ koníčkem a asi to tak má být. Svědčí o tom i velmi skromné koncertování, kdy občas skupina odehraje koncert v rámci Velké Británie, a když se vydá do Evropy, je to jen na skok. Na letních festivalech na ně také nenarazíte… a zřejmě tohle vše dohromady je stále drží ukotvené v ryze undergroundových vodách.

Těm, kteří mají o A FOREST OF STARS tušení a dostala se jim tahle zvláštní kapela pod kůži s jakoukoliv jejich minulou nahrávkou (je opravdu jedno od jaké se začne, protože všechny jsou zážitkem), si na ně jistě dávají pozor. Síla téhle party se projevuje v jejich nestandardně pojatém black metalu, z kterého dýchá závan psychedelična a svojský přístup k věci, který umocňuje několik faktorů. Předně jsou to v širším měřítku využité housle, které obsluhuje Katheryne, která působila i u mnohem známějších MY DYING BRIDE. Housle dodávají kapele nezaměnitelný výraz a jako jisté know how kapely je jejich použití i v pasážích, kdy bubeník sype nemilosrdné blast beaty a tento silný nástroj nad nimi vyluzuje uhrančivé melodie. Z logiky věci „Grave Mounds And Grave Mistakes“ obsahuje nemalé množství folkových momentů, ale jestli je vám z tohoto propojení s metalem tak jako mě špatně a vzpomenete si na severské pivní juchandy, tak tady se není třeba ničeho obávat. K výrazným vyjadřovacím prostředkům je nutné započítat i zpěváka Curseho, který někdy až snové melodie naruší svým hysterickým ječákem na hranici teatrálnosti, ale ruku na srdce, i tohle má svůj smysl a jistá poťouchlost jeho vokálu je tu na místě.

A FOREST OF STARS už mají něco za sebou a tak pochopitelně není snadné přijít s něčím úplně novým a převratným a navíc znít šokujícím dojmem. Tohle už si kapela odbyla v minulosti a jelikož se nechce vzdát svých zaběhlých pořádků, což je jenom dobře, pocit něčeho mimořádného, tak jako v minulosti, se úplně nedostavuje, což ovšem neznamená, že by neměla novinka co nabídnout. Skladby neustále dýchají atmosférou Viktoriánského období, do kterého se kapela tak ráda stylizuje (image, texty…), a jestli někdo dokáže věrně navodit pocit, že se touláte po temných uličkách staré Anglie, padá na vás mlha a za rohem číhá padouch, tak jsou to právě A FOREST OF STARS, mistři fantasie. Od znepokojivých momentů dokáží přenést posluchače i k veselejším, až snovým momentům, které vynikají hlavně v partech, kdy je k mikrofonu puštěna Katheryne. Stejně jako v minulosti je jedna celá skladba („Taken by the Sea“) nazpívaná jen touto dámou.

Samotné srovnání alba „Grave Mounds And Grave Mistakes“ se starší tvorbou je ošemetné. Když jdete s kapelou desku po desce, jedná se o menší ústup ze slávy, každopádně stále je z A FOREST OF STARS cítit odér tajemna, který mě přitahuje. Deska je oproti minulým nahrávkám skoupější na top hitové skladby, ale v rámci jednotlivých kompozic, které se v průměru pohybují kolem deseti minut, se najde nespočet silných pasáží, které dokáží vyrazit dech.

A FOREST OF STARS jsou neustále kapelou, která dokáže poutat mou pozornost. Jejich výrazové prostředky mi přijdou neustále interesantní a jsem rád, že si dokázali i popáté držet laťku tak vysoko. A tak jediné, co mi chybí ke štěstí, je zažít jejich koncert.

Seznam skladeb:

  1. Persistence Is All   
  2. Precipice Pirouette
  3. Tombward Bound
  4. Premature Invocation   
  5. Children of the Night Soil
  6. Taken by the Sea
  7. Scripturally Transmitted Disease
  8. Decomposing Deity Dance Hall

Čas: cca 65 min.

Sestava:

  • Mr. T.S. Kettleburner - basa, kytara, zpěv
  • The Gentleman - bicí, klávesy
  • Mister Curse - vokál
  • Katheryne, Queen of the Ghosts - housle, flétna, zpěv
  • Mr. John "The Resurrectionist" Bishop - bicí
  • Mr. Titus Lungbutter - basa
  • Mr William Wight-Barrow - kytara

http://www.aforestofstars.co.uk


Zveřejněno: 22. 12. 2018
Přečteno:
3666 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

22. 12. 2018 16:28 napsal/a Opat
...
Instrumentálně hodně zajímavé, ale ten vokál nedávám. :-)