Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

LP 2018, High Roller Records / hard rock / Norsko

Nesmírně potěšující fakt posledních let je ten, že retro vlna nezasáhla pouze osmdesátkový metal, ale také klasický hard rock. Na scéně momentálně najdeme celou řadu mladých a skvělých kapel, které čerpají z vlivů THIN LIZZY, DEEP PURPLE a dalších nesmrtelných klasik, které dominovaly hlavně v sedmdesátých letech v Anglii. Jedním takovým jménem jsou norští FLIGHT.

FLIGHT se dali dohromady v Oslu roku 2012 a jsou jednou z mnoha tamních kapel, ve kterých působí členové kapel DEATHHAMMER, CONDOR, BLACK MAGIC, OBLITERATION a dalších. Vůbec, provázanost a aktivita tamních muzikantů je neskutečná. FLIGHT jsou tak trochu jiným produktem. Extrémní old school metal vystřídal návrat k totálním kořenům. První deska „Flight“ vyšla v roce 2015 a o tři roky později se dočkala svého nástupce. Album „A Leap Trought Matter“ vydal německý label High Roller Records hned na několika vinylových edicích. Obal desky je tentokrát dost sci-fi a upřímně – chybí mi na něm logo kapely. Pozoruji, že tento typ obalů začal mezi kapelami letět, ale upřímně nejsem toho zastáncem.

Deska „A Leap Trought Matter“ obsahuje celkem osm skladeb a hned na úvod kapela zařadila tříminutovou instrumentálku „Arrival“. To je celkem odvážný krok, ale FLIGHT dobře vědí, co dělají. „Arrival“ totiž posluchače skvěle připraví na celý průběh desky. Valí se na mě poctivý hard rock, který je hlavně o perfektních kytarách. FLIGHT mají to štěstí, že oba kytaristé umí se strunami kouzlit a ve všech skladbách dokázali přijít s nápaditými a chytlavými riffy. Moc se líbí zvuk baskytary, protože skvěle a citlivě dokresluje jinak velmi výrazné kytary. Všechny songy se nesou ve středním tempu, přesto FLIGHT dokážou přiložit pod kotel a vtisknout svým skladbám drive. Samozřejmě další velkou předností jsou poměrně dlouhá kytarová sóla, ve kterých se oba kytaristé poctivě střídají. Každá z kytar disponuje trochu jiným zvukem, někdy sóla navazují plynule na sebe a i díky kytarovým efektům zní celkový výsledek parádně.

Samostatnou kapitolou je zpěv kytaristy Christoffera. Zatímco v CONDOR chrlí rouhavé texty zastřeným řevem, ve FLIGHT se prezentuje klidným čistým zpěvem. Vůbec nečekejte nějaké výšky. Prostě čistý zpěv s minimem změn v barvě hlasu. Ovšem k hudbě FLIGHT sedí dokonale. Zejména například ve skladbě „Ride On“, kterou považuji za největší hitovku na desce. Tady FLIGHT zakomponovali vše, co v sobě mají. Výrazný riff, perfektní melodiku, dvě výtečná sóla a naprostou pohodu.

Jo, pohoda… to je přesně to, co z této kapely cítím. Dost dobře lze Nory přirovnat třeba k HALLAS nebo k ASHBURY. Dále bych vyzdvihl skladbu „Leave the Cost“, kde na prostoru sedmi minut kapela doslova čaruje s množstvím riffů a změn charakteru skladby. Od svižné první poloviny se dostaneme k linoucím se vyhrávkám a jemnému zpěvu. To vše podloženo dlouhým kytarovým sólem s výjezdy nahoru a dolů. Ovšem celá deska „A Leap Trought Matter“ má podobných momentů bezpočet a její poslech nikdy není nudou. Skvělé je, že i po několika posleších člověk objevuje stále nové a nové momenty. Ruku na srdce – to se u mnoho alb nestává. Na závěr se nabízí malé srovnání debutu a novinky. Zatímco na „Flight“ se kapela prezentuje spíše typickým heavy metalem, „A Leap Trought Matter“ je čistě hardrockovou záležitostí. A myslím, že v tomto případě je to krok k lepšímu!

Nová deska norské čtveřice FLIGHT je dalším důkazem toho, že i v dnešní době lze dělat muziku s vlastními nápady. To, že je z alba „A Leap Trought Matter“ cítit vliv starých dobrých klasik hard rocku, je v pořádku. Kluci z FLIGHT berou svoji kapelu jako poctu oněm legendám žánru, ale zároveň se snaží dělat hudbu podle sebe. A výsledek je ohromující! Jen houšť!

Seznam skladeb:

  1. Arrival
  2. One with the Sun
  3. The Pendulum
  4. A Leap Through Matter    
  5. Ride On
  6. The Traveler
  7. Reviving Waves    
  8. Leave the Coast

Čas: 42:02 min.

Sestava:

  • Jonas Bye - baskytara
  • Kristian Ingvaldsen - kytara
  • Christoffer Bråthen - kytara, vokály
  • Kickan - bicí

Bandcamp, Facebook


Zveřejněno: 12. 12. 2018
Přečteno:
3675 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář