Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
TELEPATIE VI

10“ EP 2018, Steamhammer / thrash metal / Německo

SODOM jsou mojí srdeční záležitostí a tak každý krok kolem kapely bedlivě sleduji. Byl jsem dost rozmrzelý z personálních změn, které lodivod Tom Angelripper učinil v lednu 2018. Nestává se moc často, aby frontman vyházel zbytek kapely, ale tentokrát k tomu došlo. Prý z důvodu ztráty motivace a tvořivého potencionálu. Druhá strana tvrdila zase jiné věci. Člověk možná raději ani nechce pravé důvody znát, i když u kapely formátu SODOM bych rád věděl, jak to doopravdy bylo. Skutečnost je ale taková, že se Angelripper obklopil novými muzikanty. Husky (ASPHYX, ex-DESASTER, + mnoho dalších) za bicí soupravou byla jasná volba a záruka kvality. Nejdůležitější změnou jsou dvě kytary namísto jedné. Té sólové se po dlouhých devětadvaceti letech znovu chopil Frank Blackfire, jako druhý kytarista dostal laso pro mě neznámý chlapík Yorck Segatz. Premiéru si tato sestava odbyla v květnu na Rock Hard festivalu v Německu. Já osobně jsem viděl SODOM v nové sestavě v říjnu na německém festivalu Way of Darkness a musím uznat, že šlo o naprosto zničující koncert. Návrat ke starému zvuku, nová energie a především dvě kytary, které prostě k thrash metalu patří.

Takže zvědavost, kterou u mě vyvolalo vydání nové nahrávky, byla velká. SODOM dopředu avizovali, že na podzim vydají nejprve EP „Partisan“, které bude předvojem velké desky, která by měla spatřit světlo světa na jaře 2019. Kapela zůstala věrná svému vydavateli, tedy labelu Steamhammer. Nutno říct, že již obal desetipalce svou kresbou evokuje staré obaly demáčů SODOM. Např. dema „Demonized“, které jsem si před nedávnem pořídil na luxusní edici od Floga Records. Zpátky ale k novince.

Na EP „Partisan“ najdeme celkem tři songy. Dva z nich jsou nové, třetí je živý záznam. Titulní skladba „Partisan“ má přes pět minut a SODOM spouštějí svůj arzenál bez varování. Pouze opakovaný riff v úvodu, a pak už to nová sestava sype podle osvědčených vzorců. Když ale mluvím o osvědčených vzorcích, mám na mysli ty z osmdesátých let. SODOM posledních let byli spíše rock´n´roll (myšleno v dobrém), ale z nového materiálu cítím návrat do doby, kdy vyšla „Persecution Mania“. Hodně dělá zvuk, který je hutný, čitelný, ale přesto dost old school. Vítaná změna! SODOM také přidali na agresivitě a jsou více temní. Takže po totálním thrashovém attacku následuje zklidnění v podobě táhlých vyhrávek, které se překlopí do parádního Frankova sóla a následnou pumelenici na závěr. Také Tom Angelripper hlasově připomíná více své začátky a jistá rouhavost v hlase se mu nedá upřít. A to včetně „ugh“ v závěru songu. Dvojka nese název „Conflagration“ a již od úvodu je více uvolněná. Vypíchnutá baskytara a její typické bublání ve zlomových pasážích je dalším z typických znaků SODOM. Také tady za polovinou SODOM zvolní a vsadí na riffování ve středním tempu. To vše za neustálého štěkotu Toma Angelrippera. Charakter „Conflagration“ je podobný jako u titulního songu. I zde následuje závěrečná nálož, ve které si Tom chvílemi snad vyřve hlasivky, když mění barvu svého hlasu. To byl výbuch! Na závěr EP je prezentována i živá tvář kapely v podobě legendární skladby „Tired and Red“. Záznam pochází z výše zmíněné koncertní premiéry nové sestavy na festivalu Rock Hard v Německu.

Sečteno a podtrženo, EP „Partisan“ přináší novou etapu jedné z nejzásadnějších kapel thrash metalu. SODOM pookřáli a vrhli se do studia s novou energií i nápady. Osobně kvituji větší návrat ke kořenům a k nejklasičtějším deskám SODOM, které všichni milujeme. Nové sestavě tak věřím a neskutečně se těším na velkou desku. EPčko hodnotím 85 % jen proto, že je to pouze ochutnávka hlavního chodu. Jinak bych ještě 5 % přidal. SODOM rules!!!

Seznam skladeb:

  1. Partisan
  2. Conflagration
  3. Tired and Red (live)

Čas: 16:34 min.

Sestava:

  • Tom Angelripper - baskytara, vokály
  • Frank Blackfire - kytara
  • Yorck Segatz - kytara
  • Husky - bicí

Facebook, Homepage


Zveřejněno: 03. 12. 2018
Přečteno:
4183 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář