Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

CD 2018, vlastní náklad / heavy/thrash metal/rock/hardcore / Česko

I když brněnská kapela FLOWERWHILE funguje už někdy od roku 2006 a na svém kontě má z předešlých let i nějaké studiové nahrávky, tak na našem webu jsem o ní kupodivu žádný článek nenašel. Ovšem těžko říct, zdali jsme o skupině v minulosti opravdu nepsali, čímž by se zde jednalo o její premiéru, nebo jestli mě při pátrání jako již mnohokrát předtím ošálil nepříliš fungující vyhledávač na stránkách Fobie. Ať tak, či onak, já už teď před sebou mám aktuální počin v podobě druhého řadového alba této čtveřice, které vyšlo začátkem listopadu letošního roku pod názvem „Vzdálení“.

Když přišla do redakce nabídka na recenzi tohoto CD, tak musím říct, že podle jména jsem kapelu neznal, takže jsem se jako povětšinou vždy v těchto případech mrknul na server Bandzone.cz, kde jsem si přehrál několik jejích písní, a to včetně dvou novinek. První z nich byla skladba pojmenovaná „Tma“, která je zároveň i otvírákem celého alba a při jejíchž úvodních tónech (a vlastně pak i během její další stopáže) mi takřka okamžitě vytanulo na mysli jméno švédských IN FLAMES, v duchu jejichž dřívější tvorby se tahle věc tak nějak nese. A to především svojí stavbou s různými změnami tempa, zvukem a výrazem kytar a střídáním více druhů vokálu (zpěv je ovšem u FLOWERHILE v mateřském jazyce). Samozřejmě, že právě zmíněný poznatek se netýká tak úplně celého CD, ale jako takové vodítko, aby si čtenář zhruba udělal představu, v jakých hudebních vodách se skupina pohybuje, je myslím celkem relevantní. I většina dalších songů totiž v muzice přináší kombinaci heavymetalových prvků, úderných thrashových riffů, hardcorové hutnosti a taktéž výrazné porce melodiky, díky čemuž vyzní skladby ve výsledku patřičně řízným, zároveň však ale i zpěvným dojmem. Zhruba po třetině alba pánové poněkud zvolní a ukazují, že jim nejsou cizí ani pomalejší věci, obohacené zařazením akustické kytary, čehož důkazem jsou třeba pětka „Znamení soumraku“ nebo hned následující krátká akustická věc s všeříkajícím názvem „Hranice“. Po ní kapela opět přeřazuje na vyšší rychlostní stupeň a dvě následující pecky „Majksterstück“, v níž si sólo zahrál člen EAGLEHEART a KREYSONU Michal Kůs, a „Svět v hrsti prachu“ jsou opět tvrdšího ražení, i když hlavně ve druhé zmíněné znovu nechybí výrazná dávka melodií. Následně ke slovu opět přichází i akustická kytara, která je nedílnou součástí především u rockmetalové balady „Projít stínem“ a též u ve středním tempu se odehrávající „Z kamenů“, kde ji můžeme rovněž slyšet. Pak už nás čeká ještě jedna vypalovačka pojmenovaná „Vzdor“ a závěrečná krátká oddychovka „…pro let ptáků“, což je akustický kousek opatřený chorálem. 

Když se podíváte na zadní stranu obalu, tak budete v první chvíli asi trochu zmatení (stejně tak, jako já), jelikož je zde uvedeno pouze 11 tracků, zatímco přehrávač jich po vložení CD do mechaniky ukazuje 12. Domníval jsem se, že nejspíš  kvůli nějaké technické chybce vypadla poslední věc „…pro let ptáků“ (skupinou mi ale bylo vysvětleno, že se jedná o záměr), která však v bookletu uvedená je, takže když si ho pozorně prolistujete, hned budete v obraze. (úsměv)

Nejsem si úplně jistý, zda brát album po textové stránce vyloženě jako nějaké koncepční, ale vzhledem k návaznosti témat, která dohromady vlastně utváří jakýsi příběh, tak bych řekl, že částečně nejspíš asi ano, i když kapela tuto mou domněnku nepotvrzuje.

Na nahrávce mě zaujala i kombinace zpěvů, o něž se společně dělí oba kytaristé. Ti využívají nejen čisté a melodické vokály, ale zároveň i křičené, sekané a hrubší polohy zpěvu, což zní v celkovém kontextu velmi zajímavě a řekl bych, že je to pro kapelu i jedna z jejích hlavních předností (vedle instrumentální zručnosti).

CD se nahrávalo už v loňském roce, konkrétně od srpna do listopadu v brněnském studiu Sonidos, kde v opravdu hodně dlouhém časovém období (uvedený je leden až srpen 2018) vznikl i konečný mix a mastering, to vše pod taktovkou Zdeňka Ondráčka. Nutno dodat, že zvuk je po všech stránkách kvalitní a i díky němu jsou mé dojmy z alba velmi pozitivní.

Ještě doplním, že materiál vychází ve fyzické podobě ve formátu klasického CD (zakoupit je ho možné třeba zde) a autorem jeho obalu je brazilský umělec Gustavo Sazes, který už spolupracoval se spoustou kapel z celého světa. K mání je ovšem i digitální verze, kterou si můžete obstarat na následujícím odkazu.

Na to, že se v případě desky „Vzdálení“ jedná v podstatě o můj první kontakt se skupinou FLOWERWHILE, tak musím říct, že jsem její aktuální tvorbou velice mile překvapený a hlavně potěšený. (úsměv)

Seznam skladeb:

  1. Tma
  2. Pustina
  3. Vzdálení
  4. V okovech
  5. Znamení soumraku
  6. Hranice
  7. Majksterstück
  8. Svět v hrsti prachu
  9. Projít stínem
  10. Z kamenů
  11. Vzdor
  12. …pro let ptáků

Čas: 40:54

Sestava:

  • Martin Klekner – kytary, zpěv
  • René „Perry“ David – kytary, zpěv
  • Richard Ichir – baskytara
  • Jakub Kolařík – bicí, perkuse
     

Bandzone 


Zveřejněno: 10. 12. 2018
Přečteno:
4029 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář