Nejbližší koncerty
  • 23. 03. 2024Jarní akce Necro metal Pilgrims přiveze do ostravského kl...
  • 23. 03. 202423.3.2024-Plzeň-klub Parlament. FUNERAL PILE Blackened ...
  • 23. 03. 2024Alternativní metal v Ponorce. Mayon (Opava) chystají des...
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
HUSMAN FEST

Kapelu NIČITEĽ ze slovenské Spišské Nové Vsi představuje basák Tomáš.

Kdy byla vaše skupina založena, proč zrovna tenhle název, co znamená a co bylo prvotním impulsem pro její vznik?

Skupina NIČITEĽ vznikla na jar v roku 2012. Názov sme si prvotne zvolili podľa jedného filmu, následne však s novou tvorbou nadobudol iný význam. Podľa nás dobre vystihuje dnešného človeka a jeho prístup k svojmu okoliu. Kapela vznikla preto, lebo sme mali potrebu vyventilovať sa prostredníctvom hudby.

Představte jednotlivé členy – věk, zda již někde hráli a jak dlouho hrají na svůj nástroj?

V kapele sme traja – ja hrám na basu, Martin na bicie a novým členom v kapele je Dávid, ktorý spieva. Ja s Martinom hráme spolu už viac ako 15 rokov. Pred NIČITEĽOM sme spolu mali ešte jednu kapelu. Dávid začal spievať asi tak pred mesiacom. V kapele nahradil dlhoročného speváka Vlada, ktorý hľadá šťastie v zahraničí.

Za jakých podmínek jste nahrávku pořídili, jak jste s ní spokojeni, jaký náklad jste od nahrávky pořídili, jak jde zatím na odbyt, jaká je cena?

Skladby zo splitu s kapelou ZOZOO sme nahrávali u Peťa v Tretradrot štúdiu vo Vranove nad Topľou. Nahrávalo sa dva dni. Keďže sme u Peťa nahrávali aj predošlý album „Matka“, vedeli sme, do čoho ideme. Fajnový zvuk bol zaručený. Split vyšiel v náklade 300 kusov, cena je 7 €.

Texty – proč jste rozhodli zpívat slovensky, kdo je autorem slov, jaká témata volíte?

Nikdy sme neuvažovali nad spevom v angličtine, v slovenčine sa nám vyjadruje najlepšie. Napriek tomu sa nám podarilo vydať toto splitko a tiež predošlý album aj v zahraničí. Argument v prospech angličtiny o presadení sa za hranicami je preto podľa mňa hlúposťou. So slovenčinou sme viac autentický a kto chce rozumieť textom, má k dispozícii preklady.
Autorom slov na prvom albume „Hnev Panteónu“ bol vtedajší spevák Vlado, na albume „Matka“ som niektoré texty napísal aj ja. Na splitko som všetky texty napísal už len ja.
Každý release chceme venovať určitej téme, prvý album sa zaoberal mytológiou, druhý album vzťahu človeka k prírode, na splitku sme riešili dnešné zdravotníctvo a farmaceutický priemysel a ďalší album by sa mal venovať téme žena a spoločnosť.

Kdo je autorem loga, obalu, webu – jakou důležitost těmto grafickým věcem přisuzujete?

Logo kapely nám navrhol ešte úplne prvý spevák, obal splitka navrhol Bača z kapely ZOZOO, o web sa starám ja. Vizuálna stránka je pre nás určite dôležitá, nechceme jej však nikdy venovať viac času ako samotnej tvorbe.

Které kapely patří mezi vaše vzory/zdroje inspirace?

Každý z nás počúva rôzne typy hudby. Nemyslím si, že by sme vedeli konkretizovať nejaké vzory alebo zdroje inšpirácie.

Posílali jste nahrávku na jiné  firmy, případně na které, jaká byla/nebyla odezva?

Splitko vyšlo ako corelease viacerých vydavateľstiev. Oslovili sme ich viac, podporiť vydanie sa rozhodli práve tieto – slovenské labely Skaven Records, Totalitarianism Still Continues, Burina Records, High Forehead Press a R.U.R distro, české Véva Records a Togue Sol distribution, kazachstanský label Red Truth Records, poľský Pozytywny Wymiar Piekla, grécky label Sweet Ohm Recordings a nemecký WOOAAARGH.

Kolik máte za sebou koncertů a který považujete za nejpovedenější?

Presný počet koncertov neviem. Najlepší bol za mňa asi posledný v Banskej Bystrici. Dobre odohratý koncert, výborná organizácia, pekná účasť, skvelý line up, veľa kamarátov a dobré jedlo.

Máte ambice ukázat se v zahraničí?

Okrem Českej republiky, ktorú nepovažujem veľmi za zahraničie, sme hrali ešte v Slovinsku a Chorvátsku.
Dosť náročným bol koncert v zabarikádovanom squate Argo v Izole, v Slovinsku. Chlapci začali mať vážne problémy s miestnou políciou tesne pred našim odchodom na turné. Koncert nechceli zrušiť, nechali to na nás. Akcia dopadla až na menšiu účasť výborne, musím ale priznať, že som celú noc uvažoval nad tým, ako to poriešime, keď do budovy vtrhne nejaká ozbrojená jednotka.
Do budúcna sa nebránime tomu zahrať si opäť aj mimo hraníc Slovenska.

Plány do budoucna…

S novým spevákom by sme radi do konca roka nacvičili existujúci materiál, aby sme mohli opäť hrať aj nejaké koncerty. Rovnako tak pracujeme na nových veciach pre ďalší album.

RECENZE

www.nicitel.sk
https://nicitel.bandcamp.com

 


Zveřejněno: 25. 11. 2018
Přečteno:
6739 x
Autor: Bury | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář