Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

9. 11. 2018, Plzeň – Divadlo pod lampou

V pátek 9. listopadu jsem se do Divadla pod lampou v Plzni vypravila na peklo, jež obstaraly čtyři tuzemské bandy. Jako první se tento večer představili MALLEPHYR, i přes svou nedlouhou existenci, českému publiku vcelku dobře známí „maníci“ z Rokycan a okolí hrající black/death metal. Kapela se zformovala teprve v roce 2013, na kontě má dvě desky a velkým úspěchem za tak krátkou dobu je bezesporu účast na Brutal Assaultu! Prvně jsem tuhle bandu viděla v roce 2016 v Nové Chmelnici, když dělali support ROTTING CHRIST, a z jejich práce jsem byla nadšená! Zpět do současnosti – během koncertu jsme se pohybovali povětšinou ve středním tempu. Moc se mi líbil syrový zvuk kytar a záhrobní Opatův řev, nicméně zpěv mohl být slyšet o poznání více, ale čertužel zvukař byl jiného názoru. Přestože všechny kapely měly zhruba stejnou hrací dobu, celým setem jsme prolétli extrémně rychle a než jsem se rozkoukala, už byl konec. MALLEPHYR jsem viděla tento večer potřetí a vím jistě, že je chci vidět a slyšet znovu.

Jako druzí nastoupili neskutečným stylem českobudějovičtí melodičtí blackmetalisté DESIRE FOR SORROW. Začalo se poměrně zostra, v průběhu setu jsem se dostali do středního tempa a ke konci se zase zrychlovalo. Zvuk kapely mi hodně připomíná CRADLE OF FILTH, což mi ani zdaleka nevadí (úsměv). Celé vystoupení mě uchvátilo, jak zpěvákův skřehot, který perfektně doplňuje kytaristův hlubší growl, skladbami se prolínající orchestrální pasáže a uhrančivé bílé čočky, které měla většina hudebníků z DESIRE FOR SORROW. Z celého vystoupení jsem měla velmi pozitivní pocity.

Třetí set prezentovala staronová parta BOHEMYST, jenž vznikli před rokem transformací z AVENGERU, který ukončil po úctyhodných pětadvaceti letech svou existenci. Ještě chvíli si budu zvykat neříkat AVENGER, ale BOHEMYST. Tento český dark/black metal je neskutečně nadupaný a zárukou nejvyšší kvality není jen Honza Kapák (působící taktéž v MASTER´S HAMMER) za bicími, ale celá kapela. Připadalo mi, jako by až během setu BOHEMYST zvukař upravil zvuk mikrofonu a náhle bylo krásně rozumět slovům. Místy na mě bylo tempo až extrémně loudavé, ale kapela ví, co dělá, aby navodila tu správnou temnou atmosféru a aby to rázem zas rozjela.

Časový harmonogram se celý večer jakž takž dodržoval, jen začátek posledních death/blackerů SECRET OF DARKNESS se trochu opozdil, ale to nebyla žádná tragédie. Želbohu posluchačům to nejspíš přišlo naopak, protože na poslední grupu zůstalo v sále asi jen dvacet lidí z původních cca šedesáti hlav. Nevím, jestli byla unavená kapela, nebo jestli to bylo jen mým rozpoložením, ale něco mi v tom vystoupení prostě chybělo. Zpěv se mi oproti nahrávkám zdál málo brutální a nějak mě to tento večer za srdce nechytlo.

Celkově hodnotím plzeňskou zastávku Blackened Trinity Tour jako velice zdařilou akci a jsem ráda, že jsem na ni vyrazila.


Zveřejněno: 16. 11. 2018
Přečteno:
3518 x
Autor: Ginger | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

25. 11. 2018 17:37 napsal/a Antihuman
immortal
:-) tak na opatrný pohyb posluchačů z důvodu ochrany tekutého zlata jsem vskutku nepomyslel, čímž se recenzentce omlouvám :-) Co se rychlosti týče, tak si troufám tvrdit, že v některých pasážích se mládenci mnohým brutal death smečkám v klidu vyrovnají :-)
25. 11. 2018 11:48 napsal/a immortal
:-))
Třeba je myšlen pohyb po sále a to je vzhledem k nebezpečí vylití např. piva celkem pochopitelné. S pivem v ruce se moc křepčit nedá (smích). Pokud je myšleno tempo rychlosti hry kapely, tak v porovnání s nějakou brutal death smečkou to střední tempo pro někoho mohlo být. Jinak Mallephyr jsou naprosto famózní a nezažil jsem od nich doposud jedinej slabej set a za to Opatovi a spol velkej díkes.
16. 11. 2018 11:26 napsal/a Antihuman
Mallephyr
\" během koncertu jsme se pohybovali povětšinou ve středním tempu\" tak tohle mě vážně rozesmálo....