Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
HUSMAN FEST

CD 2017, vlastní náklad / hardcore / Česko

Kapelu z Vysočiny (Humpolec-Pelhřimov) PORK SODA jsem začal vnímat víceméně od jejich prvopočátku, respektive s vydáním prvního alba „Bud´svůj" (2004). Po následujícím albu „Dej mi svoji krev" (2008) jsem tuto hardcorovou smečku nesl v povědomí dál a to i přesto, že se v poslední době u kapely nic nedělo. Nové album bylo avizováno již někdy v roce 2011, avšak personální peripetie kapelu pomalu odstavily ze scény. Sama však tvrdí „nic nás nezastaví" a tak na sklonku roku 2017 vlastním nákladem vydala třetí řadovku „Alter Ego".

„Alter Ego" otevírá skladba „Po hraně", která se rozjíždí v pozvolném tempu, ale rázné bicí naznačují, že to bude řádná rubanice. A taky že jo. Ústředním motivem zůstává melodická kytarová linka, která je napasována do řezajícího hardcorového stroje. Titulní rozvážnější kytarový rozjezd je obdobný i u songů následných. „Kdy chci" dostane v průběhu skladby více metalovější atmosféru, s kterou se v  „Počítej se mnou" pokračuje do té doby, než opět začne řezat.

Moje alter ego si libuje a shledává, že to není jen tuctová hardcorová sekačka. Skladby jsou variabilní a ze staroškolského základu se moderně vyjímají různé kytarové finesy. Hudba si i přes drsné obrysy udržuje melodický a moderní ksicht.

„Snad" začíná drsněji, má pevnou podrážku a po textové stránce se také nezapře ostrá škola ulice. Drtícím mlýnkem je otevřena pětka „Tady a teď", která se pohybuje na pomezí čistého metalu a velmi špinavého hácéčka. Zajímavý je našeptávající hlas v klidnější části písně. „Sobě" je samo o sobě špína. Rychlá vypalovačka bez kompromisů a snad jediná věc na albu bez zmiňovaných kytarových příkras.

Moje alter ego nemá čas přemýšlet, nedostává šanci něco rozebírat a navzájem se shodujeme, že slyším staré dobré AGNOSTIC FRONT. To je ten hardcorový základ. Ale inspirační prostor dostávají rovněž PRO-PAIN či NAILOMB a toto vše je navlíknuto do novějšího kabátu a s texty „neobvykle“ v češtině, která je zde samozřejmě na správném místě.

A nejinak tomu je ve vypalovačce „Soudný den" s výrazným thrashovým riffem, i když i tentokrát dojde na zpomalení. Po textově stránce mně tak trochu vyvstala na mysli „Umučená" od DEBUSTROLU. Závěrečných „5 minut" sice nemá oněch pět minut, ale se čtyřmi minutami je nejdelší položkou na CD. Je v ní vklíněn metalový riff do HC brusky, přičemž na povrch vystupuje lehká kytarová melodie. Skladba je navíc rozdělená dvojhlasným mluveným slovem, rapem a i zajímavým sólem.

Nejen hudební souhra všech nástrojů, ale i kombinace skladeb na „Alter Ego" do sebe zapadají jako ozubenáé kola. A to samé platí i o textech. I přesto, že nejsou kdovíjak rozvedené, neboť jsou víceméně úsečné, heslovité a obhroublé, dávají smysl a řád brusce se jménem PORK SODA. Velmi sympatický je čas nahrávky, který se vyšplhá s bídou k půlhodině (8 skladeb), čímž nedojde k tomu, aby nastala nuda. A když k tomu přidám čistou zvukovou vyváženost, srozumitelný vokál, tak není co řešit.

Na obalu CD je vyobrazen schizofrenní pohled do zrcadla s dvojitým Já, vně najdeme hořící logo kapely a vyobrazení pokoje z klipu k dobré skladbě Po hraně". A jako další skladbu bych vypíchl alespoň „Tady a teď. A PORK SODA určitě žádné vzdušné zámky „Sobě" nestaví, protože jim to hraje sakra dobře.

Seznam skladeb:

  1. Po hraně
  2. Kdy chci
  3. Počítej se mnou
  4. Snad
  5. Tady a teď
  6. Sobě
  7. Soudný den
  8. 5 minut

Sestava:

  • Derry - zpěv
  • Swidr - zpěv
  • Tomáš - kytara
  • Noha - kytara
  • David - basa
  • Dan - bicí

Čas: 26:25

Bandzone


Zveřejněno: 11. 12. 2018
Přečteno:
4423 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: 4horsemen | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář