Nejbližší koncerty
  • 23. 03. 2024Jarní akce Necro metal Pilgrims přiveze do ostravského kl...
  • 23. 03. 202423.3.2024-Plzeň-klub Parlament. FUNERAL PILE Blackened ...
  • 23. 03. 2024Alternativní metal v Ponorce. Mayon (Opava) chystají des...
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
F.O.B. - Outside The Palace Walls

O změnách v GRIDE s Inym a Čertem.

„Přátelé, kamarádi. Tohle bylo těžké rozhodnutí, ale věřte, že bylo nutné. Dohodli jsme se, že současná sestava kapely dorazila do cílové pásky své existence a tímto končí. Pokračování kapely a nová sestava je v řešení a časem se vše ukáže. Následovat bude ještě nahrávání věcí vzniklých v posledním období. To bude definitivní tečka za touto érou kapely. Děkujeme za přízeň, více info snad brzy.“

Zpráva, kterou GIRDE „oslavili“ státní svátek 28. října, zaujala spoustu fanoušků kapely, která za 22 let stihla vydat stejný počet nosičů, objet Evropu jižní i západní a dvakrát vyrazit na turné do Spojených států. Každého asi napadla otázka, co za tím je, proč kapela, která si vybudovala vysoký kredit, mění sestavu, kdo bude pokračovat, kdo… Tak jsme tyto otázky s Čertem a Inym probrali.

Ahoj, před pár dny se objevila informace, že v aktuální sestavě GRIDE končí. Ono to asi nebylo rozhodnutí ze dne na den. Když srovnám aktivity kapely v letech 2010-2014 a 2015-2018, tak je to zřejmé. Koncertů citelně ubylo, nahrávek vyšlo v prvním období šest, poté nic. V čem tkví onen ústup z pozic?

Čert: Ahoj, je to tak, jak píšeš, v GRIDE to skřípe už nějakou dobu. V roce 2013 během posledního nahrávání se mi narodil syn. I kytaristé se postupně stali otci a ať chceš, nebo ne, musíš trochu přehodnotit priority. Nastaly další události – změny pracovních pozic, stěhování, bylo čím dál složitější se sejít. Zkoušky neměly téměř žádnou pravidelnost a tím i skládání ztratilo kontinuitu. Došlo k určitému vyhoření. Ale není to rozhodně první krize. Těch už proběhlo více a vyřešila to změna sestavy.

Iny: Je to, jak říká Čert. S věkem prostě přibývají povinnosti a to, co bývalo dřív jednoduché, se stává složitějším. Někdy to jde vyřešit, jindy ne. Uvědom si, že v této sestavě jsme fungovali osm let, což je doba, za kterou se toho hodně změní, včetně životních preferencí. V našem případě souhra všech okolností časem vygradovala do patové situace. Společná zkouška jednou za dva měsíce opravdu nepomáhá udržet jak kvalitu reprodukce stávajícího repertoáru, tak i tvorby něčeho nového. Vedle toho většina členů GRIDE ještě paralelně fungovala v jedné nebo dvou kapelách, což už samo o sobě nějak namíchat je úkol hodný Rubika.

Tvořili jste během posledních let nové songy? Podle zprávy na FB a BZ ještě plánujete nahrávání… kolik věcí chystáte, kdy, jak a u koho vyjdou?

Čert: Měli jsme v plánu natočit velkou desku. Během posledních pěti let jsme však složili asi jen 6 věcí. Takže nějakých 6 minut (úsměv). Myslíme si, že nové songy mají slušný potenciál a byla by škoda je nezvěčnit do drážek vinylu. Zatím jsme ještě nikoho neoslovovali. Třeba si splníme dlouholeté přání vydat pětipalec.

Abych pravdu řekl, neumím si představit GRIDE bez Inyho a Čerta. Ne že bych snižoval přínos ostatních, ale vy dva jste kapelu zakládali, vydrželi v ní 22 let… Můžete odtajnit, kteří „pozůstalí“ mají chuť pokračovat a kdo se hodlá odebrat do muzikantského důchodu? (úsměv)

Čert: Z aktuální sestavy v kapele zůstávám sám. Více zatím neprozradím. Do důchodu se mi ještě nechce a věřím, že GRIDE vstane z popela jako Fénix a dá o sobě vědět.

Iny: Já jsem se po zralém uvážení rozhodl, že již dál pokračovat nebudu. Mám docela náročnou práci, která mě stojí poměrně dost energie i času a již v sobě nenacházím sílu pro hraní v kapele. O víkendu nechci pokud možno nic řešit, chci trávit volný čas v klidu s přítelkyní a chodit včas spát (úsměv). Koupím bačkory a dýmku, přečtu noviny, chleba namažu máslem… (úsměv). V hardcore a metalu se točím nějakých 25 let, ta muzika mě pořád neskutečně bere a baví, ale hraní v kapele je poměrně náročná disciplína, pokud se má dělat pořádně a na to já v současnosti nemám sil. V poslední době je to pro mě spíš povinnost než zábava, což je ve své podstatě špatně. A tak budu dál spíš posluchačem, budu o hardcore i metalu psát a prožívat ho trochu z jiné stránky, než jsem byl dosud zvyklý. Čertovi jsem tím udělal trochu čáru přes rozpočet, ale věřím, že je to spíš ku prospěchu věci, byl bych spíš brzda než motor.

Facebook


Zveřejněno: 07. 11. 2018
Přečteno:
4322 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

08. 11. 2018 09:24 napsal/a anahematar
Nikdy neříkej nikdy...
Tak tato zpráva mi opravdu vyrazila dech, že Iny končí v Gride, tak to je skoro, jako že přestalo svítit slunce. Chtěl bych Inymu vzkázat, ať si dá nějakou dobu opravdu oddech, ale v koutku duše si myslím, že jeho srdce po nějaké době opět zatouží, se na prkna která neznamenají svět opět vrátit. Gride bez Inyho, už nebude nikdy takový Gride, jako před tím. Né, že by se třeba nenašel vhodný kandidát na post vokalisty, který Inyho adekvátně nahradí, ale zvyk je železná košile a když trvá více jak 20 let, těžko se zvyká na něco nového. No což, přeji novému Gride mnoho štěstí...
08. 11. 2018 08:28 napsal/a Peťan
Co k tomu říct...
... když \"končí\" jedna z mála grind kapel u nás, kterou mám opravdu rád? Nic, protože tu zůstane po Gride velká díra. Čertovi držím palce, ale já jsem v tomhle konzerva a vždy to pro mě bude Gride před a po tomhle velkém třesku. Ovšem když čtu Inyho odpovědi, je to naprosto pochopitelné. A když píše o psaní, mohlo by dojít na novou Trhavinu, kterou lze sepsat i v těch bačkorách :-))) Co mě štve nejvíc je skutečnost, že ani jeden ze dvou posledních koncertů nemohu navštívit. Užijte si to a držím palce všem členům v jejich dalších cestách. A díky za ty roky a skvělé koncerty v této sestavě!!!
07. 11. 2018 21:16 napsal/a Coornelus
škoda
Tohle zamrzí...