Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
HEIDEN – Andzjel

NUPAGADI - Podvodní CD-R 2005, VLASTNÍ NÁKLAD

Vtipný název na tvrdě rockovou kapelu si mnozí asi přeloží sami, ale pro ty mladší, kteří na postavičkách zlého vlka a chytrého zajíčka nevyrostli, to převedu do češtiny. Jen počkej! ? tak se jmenuje slavný ruský kreslený seriál, který se po určité době odmítání všeho ruského opět vrací. Vzhledem k názvu kapely jsem čekal nějakou sranda bandu, v tomhle názoru mě navíc utvrzoval ?dětský? cover, možná dílko potomka některého z muzikantů. Jinak chudičký  booklet nabízí informací pramálo ? sestavu, tracklist, kontakty, poděkování jednomu člověku a uvedení místa pořízení záznamu.

Ale o žádnou srandu tady nejde. Hudba Nupagadi zabírá poměrně široké stylové pole sahající od minimalistického rocku až po nabroušený hard core. Všechny songy mají téměř identickou stavbu. Začínají pomalejší pasáží, většinou jednoduchou, ale znenadání přichází vichřice expresívního vokálu, který v tu chvíli zastíní všechny ostatní nástroje. No a po chvíli řev ustane a zase se to vrací do pomalejších pocitových nálad ? čistý zpěv, šepoty, skororecitace. V rychlejších pasážích je muzika úderná, tvrdé rify kytar podporuje bicí palba. V pomalejších úsecích kytarky jen tak drnkají, více je slyšet basa a bubeník blány jen tak šimrá. Chvílemi (tam, kde se hraje pomalu) mi produkce Nupagadi připomíná i známější spolky, nejvíce asi Vypsanou fixu. Kdybych měl některé skladby extra vyzdvihnout, tak určitě úvodní Vodní a třetí Uragán. Stavbu mají stejnou jak jsem již uvedl ? tedy střídání pomalých a nářeznických částí, ale refrény jsou neskutečně chytlavé a neustále se mi motají v hlavě.

Zatím tedy spíše pozitiva, ale přecejen nacházím i nějaké ty mušky. Některé pasáže jsou příliš dlouho jednotvárné a projev zpěváka občas sklouzne do lehce falešných tónů.

Texty sice v bookletu nejsou, ale net to řeší uspokojivě. Ono je sice skoro všemu rozumět, ale já to raději vidím na papíru. Jeden text si pánové vypůjčili od mistra Krchovského a je to taková depka o hrobech, urnových hájích a lásce. Zbytek je dílem kapely a moc moudrej z toho nejsem. Na jednu stranu jsou texty originální a poskládaná slova jakoby nedávají smysl, na druhou jsou tam obraty, které nechápu, případně odmítám ? vím, že vytrhávat z kontextu se nemá, ale obraty ?Zkus si to moje malá, do konce zhivota, žrát svoje vlastní dítě? neberu. Naopak text k Uragánu považuji za velmi zdařilý.

Ale abych to nějak uzavřel ? poslouchal  jsem nahrávku několikrát s chutí, docela si při tom hejbal hlavou a některé refrény mě asi budou pronásledovat dlouho. Zvukově se taky jedná o slušnou záležitost, studio B&B Jámy ? Zdiar nad Sázavou odvedlo slušnou práci. Do budoucna bych se nebál ani líbivějších, popovějších pasáží, některé skladby po nich přímo volají.

P.S. Po poslední skladbě přichází chvilka ticha a pak Miloš Jakeš hodnotí půvaby paní Zagorové ? úryvek z památného projevu o platech umělců za komančů ? ale někdo ho rozumně utíná slovy ?Drž hubu?.

Čas: 27:27

Seznam skladeb:

  1. Vodní
  2. Akrobacie
  3. Uragán
  4. Jdi spát
  5. Do konce zhivota
  6. Niekdy na tebe myslím
  7. Wíla

web: http://www.nupagadi.wz.cz


Zveřejněno: 24. 06. 2005
Přečteno:
3735 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

24. 06. 2005 08:28 napsal/a weronyka
No pockaj!
protestujem, podla mna vlk nebol vobec zly! :-) len bol mozno hladny, ale bodaj by nie, ked mu furt ten zajac utecie... :-)