Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

Souhrn zajímavých alb, které vychází v listopadu 2018 + tipy na koncerty.

V listopadu letošního roku vyjde několik zajímavých desek. Proto bychom vám v tomto článku rádi uvedli některé z nich. Jedná se o novinky, na které se osobně těšíme, nebo nás z různých důvodů zajímají. Každý přidáváme i tipy na zajímavé koncerty, které nás zaujaly nejvíce. Pokud i vy máte zajímavé tipy na nová alba a koncerty v daném měsíci, neváhejte je napsat níže do diskuze.

Johan

MALLEPHYR (Česko) – „Womb of Worms“
Black/death metal, Satanath Records / Murderous Productions
Před měsícem jsme datum realizace druhého řadového alba MALLEPHYR přehlédli… „Womb of Worms“ si ale připomenutí zaslouží, byť vyšlo 29. října. Už na debutu předvedla rokycanská kapela zajímavé věci, novinka jde ještě dál a přináší vyspělé kompozice na pomezí death a black metalu. Z alba čpí síra na sto honů, nechybí ponuré pasáže, prosvětlenější kytarové jízdy, ani kulometné ataky. Opatův vokál působí chorobně, posoudit ostatně může každý, protože album je volně k poslechu na YouTube i Bandcampu. Brzy se určitě na nahrávku podíváme podrobněji...

MASTER (USA/Česko) – „Vindictive Miscreant“
Death´n´roll, Transcending Obscurity Records
Legenda. Třicet pět let na scéně, pětapadesátiletý frontman, čtrnácté řadové album. Neskutečná bilance kapely, která už je dnes brána jako tuzemská, vždyť Paul Speckmann tady žije dlouhé roky a nedá na naši zemičku dopustit. Novou desku pochopitelně nahrál s Alexem a Zdeňkem ve studiu Shaark, ale celkem překvapivě vyjde pod indickým labelem, který, (ne)zdá se, roste a roste. Co od „Vindictive Miscreant“ dostaneme, asi každý tuší – porci old school death metalu, nebo spíše death´n´rollu, nasypaného s elánem a nejspíš i s úsměvem. Mně se album líbí podobně jako to předešlé, baví mě, s jakou lehkostí Paul sází hity – a že se s ničím moc nepáře, není na závadu. Hymny jako „The Book“ budou prostě vždycky zabírat a MASTER jsou v komponování podobných záležitostí mistry.

SADIST (Itálie) – „Spellbound“
Prog death metal, Scarlet Records
SADIST sice nehrají tak dlouho jako MASTER, ale i je bych si troufl zařadit mezi legendární kapely. Vždyť od jejich debutu uteklo čtvrtstoletí, během kterého si sice Italové dali jeden oraz, ale i tak stihli osm alb, To aktuální vyjde 9. listopadu a opět přinese porci neotřelého melodického progresivního death metalu, plného změn, svébytných postupů, zvláštních melodií… prostě jízda nahoru dolů, ale nikoliv na úkor spádu. Hlavní skladatel Tommy Talamanca dokonce nahrávku srovnává s debutem a vůbec ji chápe jako pokračování tvorby z devadesátých let. A ještě jedna zajímavost, která potěší hlavně milovníky filmového umění – album je věnováno Alfredu Hitchcockovi a jeho tvorbě.

Tipy na koncerty:
2. 11. WHORESNATION, INSISTENT, BYT, Praha – 007 Strahov
2. 11. DARKFALL, INNERSPHERE, WARBELL, INNER SNACTUM, RAW, Praha – Modrá Vopice
2. 11. DESIRE FOR SORROW, MALLEPHYR, SECRET OF DARKNESS, České Budějovice, Velbloud
3. 11.  DARKFALL, INNERSPHERE, WARBELL, INNER SNACTUM, Plzeň – Divadlo Pod Lampou
3. 11. DESIRE FOR SORROW, MALLEPHYR, SECRET OF DARKNESS, Brno – Melodka
9. 11. INSANIA, WHO KILLED MARILYN?, SOUNDFLAME, České Budějovice – MC Fabrika
9. 11. DESIRE FOR SORROW, MALLEPHYR, SECRET OF DARKNESS, Plzeň – Divadlo Pod Lampou
10. 11. DESIRE FOR SORROW, MALLEPHYR, SECRET OF DARKNESS, Most – Vegáč
16. 11. WITCHUNTER, BLACKEVIL, CHAINBREAKER, Písek – klub Pí
16. 11. DESIRE FOR SORROW, MALLEPHYR, SECRET OF DARKNESS, Praha – Fatal
17. 11. DESIRE FOR SORROW, MALLEPHYR, SECRET OF DARKNESS, Pardubice – Ponorka

 

Coornelus

EVOKEN (USA) – „Hypnagogia“
Funeral doom, death metal / Profound Lore Records
V pomalém death/doom metalu neexistuje o mnoho víc povolanějších kapel, než jsou EVOKEN z New Jersey, kteří už pod tímto názvem fungují 24 let. Pro našince je zajímavým faktem, že než se kapela přejmenovala na stávající název, fungovala dva roky pod jménem ASMODEUS. EVOKEN, stejně jako jejich hudba nikam s vydáváním svých nahrávek nespěchají a tak za dlouhou dobu fungování přicházejí teprve s šestou velkou deskou, která vyjde symbolicky šest let od skvělého alba „Atra Mors“. Nová nahrávka pojmenovaná „Hypnagogia“ nabídne osm skladeb, které se svým vyzněním ideální hodí jako kulisa k nastávajícím podzimním dnům.

SIGH (Japonsko) – „Heir To Despair“
Black metal / Candlelight Records
Japonské SIGH mám rád pro jejich nespoutaný přístup k tvorbě. Pravda, občas jim to ujede a vzniknou skladby, které se jim mírně řečeno nepodařily. Jenže je tu i jejich druhá tvář, třeba jako ta na dokonale vyvážené desce „In Somniphobia" (2012) a to je potřeba před nimi smeknout. Základ jejich tvorby tvoří, dejme tomu, black metal, ale hlavní tvůrce a mozek SIGH Mirai Kawashima se nenechává spoutat jedním stylem a do svých skladeb implantuje vše, co mu přijde vhod. Žánrová pestrost pod rouchem metalu je tak plně zajištěna. První ukázka z desky mluví jasnou řečí a ten, kdo si tyto dnes už veterány oblíbil v minulosti, se může těšit na jejich jedenácté album.

NECROCOCK – „Křivoklátské martyrium“
Doom, elektronika / vlastní náklad
Po dvou letech se hlásí s další dávkou omamné muziky sám velký Necrocock alias Tomáš Kohout. Stejně jako na předchozích albech si Tomáš vybírá téma a vytváří tak koncepční nahrávky. Ty často umísťuje do prostředí lesa. Po minulém mykologickém dýchánku se novinka „Křivoklátské martyrium“ odehrává také v lesích, ale tentokrát se bude jednat o album s detektivní zápletkou a samozřejmě nebude chybět pravidelná dávka sexu. Jak je Necrocokovým dobrým zvykem?, natočil opět nervní a značně úchylný trailer, ze kterého si můžete udělat obrázek sami. Z uvedených hudebních ukázek je ale zcela evidentní, že se mistr stále nachází v plodné éře své tvorby a pro příznivce tohoto požitkáře se bude jednat o další skvělé album.

Tipy na koncerty:
3. 11. DOOM, SEE YOU IN HELL, ENCORE – Praha, Strahov 007
10. 11. GRIDE, THANX, TELESA OHNEPAL – Praha, Strahov 007
11. 11. CASTLE, THE CORONA LANTERN, TRAHIR – Praha, Strahov 007
12. 11. DARK BUDDHA RISING, FUOCO FATUO – Praha, Underdogs´

 

Peťan

SODOM (Německo) - "Partisan"
Thrash metal, Steamhammer
Představovat legendární SODOM nemá smysl, ovšem na novou nahrávku se upírají zraky thrasherů více, než kdy jindy. EP "Partisan" bude totiž prvním počinem ve zcela nové sestavě, kterou letos lodivod Tom Angelripper doslova vyměnil. EP bude ochutnávkou před vydáním velké desky (vyjde na jaře) a najdeme na něm dva nové songy a jako bonus live verzi songu "Tired and Red". 23. listopadu buďte ve střehu!

FLIGHT (Norsko) - "A Leap Through Matter"
Heavy metal/hard rock, High Roller Records
Pokud tuto partu neznáte, zkuste si doplnit vzdělání. V sestavě FLIGHT totiž figurují lidé z undergroundových klenotů DEATHHAMMER nebo CONDOR. FLIGHT jsou ovšem úplně jiní. Na nové desce, která bude druhým počinem kapely, můžeme očekávat vyklidněný heavy metal staré školy, který má výrazný přesah do sedmdesátkového hard rocku. Pokud máte tuto kombinaci rádi, jste fanoušci kapel VOJD či HALLAS, album si zamilujete. "A Leap Through Matter" vychází 23. listopadu u německého labelu High Roller Records.

CORPSESSED (Finsko) - "Impetus of Death"
Death metal, Dark Descent Records
Stejný datum, ale jiný styl. Finští CORPSESSED hrají temný, valivý a chorobný death/doom metal, který již představili také na českých pódiích. Na konci listopadu jim vyjde u Dark Descent Records nová deska "Impetus of Death", která bude obsahovat osm těžkotonážních songů. Až si tohle album poslechnete, bude vám teskno. Naprostá povinnost pro vyznavače undergroundového smrtícího kovu.

Tipy na koncerty:
25.11. ANTHRAX, SDI - Praha, Roxy
29.11. MANTAR, EVIL INVADERS, SKELETONWITCH, DEATHRITE - Praha, Chmelnice

 

Opat

NACHTMYSTIUM (USA) – „Resilient“ (EP)
Psychedelic black metal, Lupus Lounge
Labutí píseň v podobě poslední řadovky „The World We Left Behind“ (2014) nakonec tak labutí nebyla. Blake Judd a jeho noví souputníci by měli poprvé od té doby přijít s novým materiálem. Vzhledem k tomu, jakou kvalitu má diskografie NACHTMYSTIUM, věřím a doufám, že půjde znovu o zážitek. Na předchozím albu kapela překvapila hodně rockovým feelingem, skočnými pasážemi, ale i táhlými epickými záseky, jako v případě závěrečné „Epitaph for a Dying Star“. V mém osobním žebříčku roku se tehdy deska ocitla velmi vysoko. Od nového EP trochu nevím, co očekávat, minutový teaser toho moc neprozradil. NACHTMYSTIUM nikdy nestáli na místě a tak nějak tuším, že ani tentokrát se tak nestane. Uvidíme 30. listopadu, kdy „Resilient“ vyjde digitálně, na CD i LP.

VALKYRJA (Švédsko) – „Throne Ablaze“
Black metal, World Terror Committee
Máte rádi melodický, ale zároveň nekompromisní black metal? VALKYRJA je pro vás jistě perfektní volbou. To, že v podstatě vzešla z členů ONDSKAPT, asi nezapře, podoba zejména z hlediska riffáže tam je vysoká, ale přeci jen si VALKYRJA dokázala vytvořit vlastní xicht. Navíc na novinku ONDSKAPT už čekáme pěknou řádku let, takže nový počin kolegů potěší. VALKYRJA vyrostla poměrně rychle, funguje jen něco přes dekádu, připisuje si čtvrté album a na kontě má značné množství koncertů a turné po boku slavných jmen. Brzy se na šňůru vydá také s věhlasnými krajany MARDUK. O kvalitě kapely nemůže být řeč a podle řádně řízné ukázky „Crowned Serpent“ to vypadá nadějně i s „Throne Ablaze“. Více 26. listopadu díky World Terror Committee.

WHOREDOM RIFE (Norsko) – „Nid – Hymner av Hat“
Black metal, Terratur Possessions
WHOREDOM RIFE se s tím teda vůbec nemažou. Založeni 2014, o dva roky později eponymní EP, další rok debut a další rok druhá deska? Solidní tempo. Jen aby měli na takovou kadenci také dostatek nápadů. Debut „Dommedagskvad“ byl hodně solidním syrovým, autentickým, atmosférou prošpikovaným dílkem, které sice nepatřilo k naprostým topům loňského roku, rád se k němu ale občas vrátím. „Hymny nenávisti“ přicházejí skutečně brzy po něm, červík skepse trochu hlodá, tak snad ho Norové 30. listopadu rozcupují.

ÆVANGELIST (USA) – „Matricide in the Temple of Omega“
Avant-Garde black/death metal, I, Voidhanger Records
Matron Thorn se znovu rozjel. Ani jsem ještě nestačil poslechnout letošní EP „Aberrant Genesis“ a desku „Heralds of Nightmare Descending“ a on už společně s kolegyní Ascaris přichází s dalším počinem, který má stopáž přes hodinu. Ale pokud jste četli rozhovor s mistrem Matronem, tak vás to nijak zvlášť nepřekvapí. Výčet chystaných nahrávek pro tento rok byl hodně napnutý a zdá se, že po hospitalizaci se tento maniak vrátil v plné síle. Ukázka „Æon Death Knell“ mi sice zní spíše jako něco z jeho sólového projektu MATRON THORN, než z tvorby ÆVANGELIST, ale zas a znovu je to neuchopitelná šílenost. Další várka nestravitelného materiálu bude venku 10. listopadu díky I, Voidhanger Records.

PSYCROPTIC (Austrálie) – „As the Kingdom Drowns“
Technical death metal, Prosthetic Records
Protinožci PSYCROPTIC předvádí takový technický death metal, který je mi při chuti. Osobně se moc nevyžívám v takových těch přehnaných ekvilibristikách a onaniích, kterých je tento žánr poměrně syt. PSYCROPTIC vždy měli myšlenku a více než na předvádění svých schopností dávali důraz na to, aby kompozice držely pohromadě a měly smysl. Předchozí eponymní deska mě sice tolik nechytla, stále šlo však o velmi kvalitní materiál, o starších počinech ani nemluvě. Po třech let si nový matroš této čtveřice se skvělým Davidem Haleym za bicími (jinak také RUINS) dám rád. Než to bude venku (7. listopadu), můžeme se kochat skladbami „We Were the Keepers“ a „Directive“.

Tipy na koncerty:
5. 11. THE GREAT OLD ONES, AUĐN – Praha, Modrá Vopice
6. 11. WATAIN, PROFANATICA, ROTTING CHRIST – Praha, MeetFactory
7. 11. DEMONICAL, LIK, OF FIRE – Praha, Modrá Vopice
15. 11. PYREXIA, PATHOLOGY ad. – Praha, Modrá Vopice
24. 11. NAGLFAR, SCHAMMASCH, ANOMALIE – Praha, Nová Chmelnice
28. 11. KHORS, RAVENTALE, PANYCHIDA, THOU SHELL OF DEATH – Praha, Nová Chmelnice


Zveřejněno: 01. 11. 2018
Přečteno:
3465 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

05. 11. 2018 23:43 napsal/a immortal
Velkej dík
Velkej dík Opatovi za info o pořádné hudbě. No Sodom také, vo tom žádná.