Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

13. 10. 2018, Klatovy – kavárna KD Družba

Kapel, které vznikly v osmdesátých letech a jsou stále aktivní, není mnoho. Všechny, jež se pohybují v metalovém undergroundu, buď oslavily, nebo brzy oslaví, třicet let existence a vesměs patří k legendám – ROOT, MASTER´S HAMMER, DEBUSTROL… a samozřejmě ASMODEUS. Možná jsou klatovští pro některé old school fanoušky menší liga než jiné party, ale pro mě ASMODEUS patří mezi nejzajímavější, nejoriginálnější, nejkvalitnější… prostě mě jejich muzika oslovuje od debutu po poslední album. Možná to mohli dotáhnout dál, ale předák Miloš Bešta to měl nastavené jinak než další osobnosti – jednak nehodlal obětovat muzice osobní život, jednak se kolem něj muzikanti často střídali. Přesto se ASMODEUS nikdy nerozpadli, vydávali alba, točili klipy a sklízeli za svou tvorbu ocenění – i když nikdy nepatřili mezi hojně koncertující kapely. Třicet let existence si ale koncertní oslavu zaslouží, stejně tak naši přítomnost.

Jak je to v poslední době obvyklé, vyrážíme do Klatov ve dvojici s Davidem, který se ujímá i role dopravce. Cestou vzpomínáme, kolik let uteklo od výročního koncertu, na kterém se křtilo DVD ASMODEA, a kolik od koncertu v Kolinci, kde zahráli CRUEL. Shodli jsme se, že od DVD je to deset let, s CRUELEM nám musel pomoci internet – a bylo to před patnácti lety. Hrůza, hrůza, hrůza… jak to uteklo, i tomu ASMÁČI.

Na oslavný večírek si ASMODEUS pozvali dvě spřátelené kapely, jednu řekněme mladou krev a jednu  krev zkušenou, která metalovými žílami koluje čtvrtstoletí, byt pod názvem CRUEL od roku 2002. Pro mě byla soupiska atraktivní komplet, CRUEL jsem neviděl dlouhé roky a jejich poslední album považuju za klenot, INNERSPHERE patří mezi dravé rychle se zlepšující spolky a jejich letošní album mě po předchozích koncertních ne zrovna výrazných výkonech příjemně překvapilo.

A překvapilo i dodržení plánovaného začátku, krátce po 20. hodině to INNERSPHERE odpálili a dokázali, že album nelže. I naživo to byla svěží jízda na melodicko-deathových základech, plná chytlavých motivů a kvalitních instrumentálních i vokálních výkonů, o které se kromě předáka staral i basák s druhým kytaristou. Na téhle partě je vidět, že tomu dává hodně, protože precizní vystoupení není zadarmo, ale je za ním spousta práce ve zkušebně. Kluci během nějakých dvou let, i po nějakých personálních změnách, dozráli, dokázali napsat přehledné skladby s chytlavými motivy, pěknými sóly… V setlistu vyčnívala hitovka/klipovka „Black Forest“ s lehkými náznaky black metalu, ale obecně šlo o vyrovnané vystoupení podpořené výborným zvukem.

Jako druzí se na pódiu kavárny městského kulturáku srovnali CRUEL. Když jsem u místa konání – ač jde o kavárnu, je to prostor poměrně velký, větší než kdejaký klub a na slavnostní večer se do něj bez potíží vměstnaly odhadem dvě stovky příchozích. A CRUEL jim nabídli parádní porci progresivního heavy metalu, zejména ze stále aktuálního alba „Entelecheia“, ale nechyběl ani velehit „Matador“ z debutu. Tomu se zdatně přibližuje „Tanečník na spáleništích“, ale i další kompozice, třeba „Zlá hudba“ nebo „Propletenec slov“ jsou skvělé, stejně jako výkony všech protagonistů – šestistrunná baskytara, sedmistrunná kytara, spousta technických vychytávek nejen u kytary, ale i u vokálu (echa třeba), kytarista/klávesista v jednom… samé specialitky, a jedna samozřejmě nechyběla na závěr – při thrash/death/grind (?) výplachu „Pantograf“ se pár jedinců pustilo do rychlejších pohybů. (úsměv)

Všechno šlapalo jako na drátcích a kolem půl jedenácté došlo na zlatý hřeb večera. ASMODEUS si nikdy nepotrpěli na velikášství, takže na začátku nedošlo na žádné velké vzpomínání, jen na dva uvaděče slavnostního vystoupení – logicky Petra Korála (který v kapele v začátcích působil) a Františka Březinu (který je jejím aktuálním vydavatelem), kteří pronesli pár vzpomínkových slov. A pak to rozjeli ASMÁČI. V podstatě šlo o klasický koncert, jen byl o poznání delší. Kdo by čekal, že se bude hrát podle nějakých pravidel (od nejstarší po nejnovější tvorbu třeba), byl by zklamaný, Miloš prostě na taková pravidla nedbá a dělá si to po svém. Valná většina koncertu byla postavená na posledních čtyřech albech s důrazem na „Oko Horovo“ a „Past na Davida Kleinera“, hodně zastoupený byl i „Řetěz kritických událostí“ a „Sabat v Carnegie Hall“. A pak až „Prosincovka“, když už se vracím chronologicky, takže chyběly songy ze tří alb, což mi přišlo trochu škoda – aspoň po jedné bych si dal líbit. Vlastně bych si dal líbit cokoliv, protože se mi od ASMODEA líbí všechno (úsměv). I když právě alba, z nichž se hrálo, víc než ta, která zůstala opomenuta… takže to asi kapela vidí podobně. Když už se slavilo, tak došlo i na nějaká překvapení, tím prvním bylo zařazení krávoviny z debutu. Kdo hádá koledu, je vedle, kluci vyhrabali nesong „Zmoshek“, ve kterém na klarinet zahráli Václav Štich (nahrál klarinet i na albu z roku 1992!) a kytarista ASMODEA/MORTIFILIE Franta Knetl, který se na tento nástroj učil sedm let v LŠU. Bžunda to byla pekelná. Václav pak ještě počkal na titulní song z „Prosincovky“, aby v něm taky přispěl, to už na vážno, protože do ní klarinet patří. Další extra buřt se objevil v samotném závěru, jako přídavek, to když se rozhodl „Parazita“ zazpívat basák Dalibor. No zazpívat… Miloš provedení již jednou odehrané skladby uvedl jako punk/goticko/hardcorovo/grindovou verzi a to je ještě chabý pokus o přiblížení dalšího pekla (smích). Daliborův projev v podstatě nelze popsat, kdo má zájem, nechť mrkne na Berryho video, kde může vidět i dort, který kapela k narozeninám dostala od Lebiho z INNERSPHERE.

Akce se povedla nad očekávání, lidí přišlo opravdu nečekané množství, a jak Miloš zmínil, šlo o staré kořeny, střední kořeny i mladé kořeny, což znamená, že muzika ASMODEUS oslovuje všechny generace, jak tu pamětnickou, která myslím převládala, ale i tu nejmladší, která se dostavila v nečekaně hojném počtu. Není divu, ASMODEUS dělají kvalitní muziku, která není vlezlá, ale přesto je chytlavá, technicky tak akorát náročná, aby mohla šmakovat jak hejvíkářům, tak fanouškům progresivního metalu. A dobrá zpráva na závěr – Miloš Bešta má přichystaných devadesát minut muziky, rockový muzikál, na kterém spolupracuje se spoustou lokálních umělců, a co víc, už teď je v plánu i další řadovka ASMODEA, která se bude jmenovat „Dno“ a vyjde v roce 2020.

Setlist ASMODEUS:

  1. Živé světlo
  2. Sssatan Ex Urbina
  3. Na řece smrti
  4. Smečka prince Šavlozuba
  5. Kořeny času
  6. Noc krále Davida
  7. Midas
  8. Parazit
  9. Já, David Kleiner
  10. Černé vody Ninive
  11. Dar vzkříšení
  12. Chrám bolesti
  13. Zmoshek
  14. Prosincová noc blíže neurčeného roku
  15. Heroes
  16. Parazit (Dalibor)
  17. Kořeny času

 

Fotky: Franta Sazama

Berryho videa:
INNERSPHERE
CRUEL 1
CRUEL 2
ASMODEUS


Zveřejněno: 16. 10. 2018
Přečteno:
4147 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

17. 10. 2018 19:28 napsal/a immortal
Posila :-))
Do Písku již Vaší sestavu posílím. Tahle neúčast mne séře, ale ten fotbal se sám neudělá :-)) .