Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
HUSMAN FEST

CD/LP 2018, Century Media / thrash/progressive metal / Kanada

Málokterá kapela si dokáže udržet svojí tvář po několik dekád a motat s každou další deskou hlavy svým fanouškům. Řeč není o nikom jiném než o kanadské legendě VOIVOD, jejichž studnice nápadů je někonečná. Po povedeném albu "Target Earth" odešel basák Blacky a nahradil ho Domique Laroche. Že jde o adekvátní náhradu, bylo poznat na EP nahrávce "Post Society".  I když se v bandě vystřídal nejeden muzikant, vždy přesně zapadal do hudebního konceptu, což je obdivuhodné.

Letošní počin "The Wake" se nahrával v RadicArt Recording Studiu a vyšel 21. září pod hlavičkou Century Media Records. O obrázek na přebalu se tradičně postaral bubeník Away, jenž ukazuje svůj talent i na poli malířství. Však pozorovat jakýsi vír v lávovém poli, ze kterého vystupují čtyři bledé bytosti, musí člověka udržet při bdělosti. Proto bylo příjemným překvapením nalézt uvnitř LP obrovský oboustranný plakát (zezadu černobílé skicy). Uvnitř je zasunutý i list s texty, protože vnitřek obalu vyplňuje pouze fotografie bandy. Skladby jsou rozděleny na dva asfaltové disky.

Na hudebním plátně se vypráví katastrofická sci-fi sága o zániku civilizace a vytvoření nové společnosti. Snake skvěle reaguje na jednotlivé události v příběhu změnami vokálu. Jednou zpívá harmonicky, podruhé zoufale křičí, nebo jen mluví jako z rozhlasu. Hned na první zastávce v "Obsolete Beings" dostávám lekci z toho, jak může hudba být plynulá, i když se v ní střídají melodické a agresivní party. Zdá se, že chemie celé sestavy funguje na jedničku. Bicí, ač jednoduché, jsou přesné jako hodinky. V kombinaci s technickou basou tvrdí pevné základy pro kytarové riffy z jiného světa. To je další věc, jež mě fascinuje. Kytarista Chewy hraje jako Piggyho jednovaječné dvojče, čímž udržuje jeho odkaz stále živý. Ve druhé stopě "The End of Dormancy" se vracím do nejslavnějšího VOIVOĎáckého období kolem alba "Dimension Hatröss". Obsahuje klasické charakterní rysy, nicméně muzikanti při tom vstupují na nová území. Ještě než poprvé otočím desku, tak je třeba zmínit, jak se ukázkově pracuje s nezkresleným zvukem kytary a rozloženými akordy na jednotlivé tóny v "Orb Confusion".

Druhá strana začíná hitovým songem "Iconspiracy", k němuž byl vyrobený úžasný animovaný videoklip. Omleté thrashmetalové kameny několikaletým působením progresivních vln hryžou šedou kůru mozkovou, než se to zvrhne do sóla a Snake začně naštvaně frázovat o zločinech vykořisťovatelů. Třešničkou na dortu je smyčcová vsuvka, do které se nepřestává intenzivně bubnovat, aby nepůsobila jako rušivý element. Ještě než na ni naváže procítěná kytarová melodie, tak tu máme unikát, jenž má filmový, epický a nadčasový nádech. To, že se dost hraje na atmosféru, poznávám v "Spherical Perspective". Přestává na mě působit gravitace, letím ve stavu beztíže na vylidněném místě a z ticha někdo hraje na kytaru. Song má velice zpěvné refrény. Po celou dobu záznamu se nemálo setkávám s optimistickými melodiemi, takže poslech nemusím trávit v depresi. Následující "Event Horizon" vyniká silným basovým motivem. Rocky svým nástrojem snad bagruje hornatou zem. V lyrice se člověku zazlívá nepoučitelnost z minulosti. Na tento obsah výmluvně reaguje zpěvák brutálními výkřiky: "Ahh!"; to mě bude dlouho strašit.

Na druhé fošně nalézám poslední dva dílky skládačky. "Always Moving" překvapuje přecházením z thrash metalu do hypnotuzijících partů. Jako by mě po sedmi písních VOIVOD připravili na cokoliv. Jenže finálovka "Sonic Mycelium" místo toho, aby to rozbalila, tak jakoby pokračuje předešlou skladbou. Chytře jsou obě písně umístěné za sebou. Po zhruba pěti minutách poslechu progresivních orgií vše graduje netradičním synťákovým partem, do něhož si střihnul sólo Chewy. Uf, to je těžký materiál na téměř čtvrthodinové stopě. Sladkou odměnou jsou fanfárovitě hrající smyčce, které uzavírají celé drama. Na prázdné D straně disku je pak vylisované logo kapely.

Moje hodnocení je pouze orientační, protože s každým dalším poslechem by se určitě měnilo. Jedna z těch prací, které prověří čas. "The Wake" je náladové i přemýšlivé, hořké i sladké a agresivní i melancholické. Od Piggyho smrti Kanaďané neudělali velkolepější album. Noví členové mají do budoucna rozhodně co nabídnout.

Seznam skladeb:

  • Strana A
  1. Obsolete Beings
  2. The End of Dormancy
  3. Orb Confusion
  • Strana B
  1. Iconspiracy
  2. Spherical Perspective
  3. Event Horizon
  • Strana C
  1. Always Moving
  2. Sonic Mycelium

Čas: 56:01

Sestava:
Michel Langevin (Away) – bicí
Denis Belánger (Snake) – vokál
Daniel Mongrain (Chewy) – kytara
Dominique Laroche (Rocky) – basa

VOIVOD
Facebook
  


Zveřejněno: 22. 10. 2018
Přečteno:
4325 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Kubina | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář