Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

CD 2018, Les Acteurs De L´Ombre Productions / black´n´roll / Francie

V metalovém podzemí se pohybují stovky kapel, o kterých člověk nemá ponětí. Mohou klidně dělat kvalitní muziku, ale nejsou propagaceschopné, nebo nekoncertují, nebo nevydají album u aktivního labelu, tak po nich pes neštěkne. Nebýt Les Acteurs De L´Ombre Productions, nevěděli bychom o řadě francouzských kapel, většinou solidní úrovně, většinou hrajících ne úplně standardní black metal. V určitém směru je to i případ VƆID, až na ten netradiční black. VƆID, navzdory podivnému názvu, totiž produkují vcelku tradiční muziku, jež má kořeny v osmdesátých letech.

Album „Jettatura“ původně vyšlo digitálně i jako DIY cédo, ale nedivím se, že po něm někdo sáhl a vypravil jej do světa oficiálně. Nahrávka má švih, obsahuje šest skladeb tvářících se jako oddychová hudba, která má předobraz u VENOM a jim podobných seskupení. Nicméně i tahle muzika se dá podat s grácií, s lehce moderním přístupem třeba co se produkce týká a taky s občasnými ne úplně běžnými postupy. Je to znát hned v úvodní titulní kompozici, v níž se vedle pasáží jak vystřižených od novodobých SATYRICON objevuje i part lehce avantgardní. Ani ve druhé „Theory Of Hail“ se kvintet nikam nežene, vedle hartusících riffů ale nabízí i táhlé melodie, které by se mohly považovat za poznávací znamení kapely. Pánové se nebojí úplného zpomalení, nebojí se ani pořádného zrychlení, což činí nahrávku pestrou a poměrně dlouhým písním prospívá. „Woven Woods“ se zpočátku tváří jako severský ukvílený black metal, ale ani tohle pohrávání si s vichrem nemá delšího trvání a následuje napřed rokenrolový a poté pomalejší úsek. Kytary pořád sází silné melodie, které mě nenechávají v klidu, až čtvrtá položka nedisponuje tolika nápady, aby utáhla sedmiminutovou stopáž. Další dva kousky už ale zase mají ten správný tah na bránu a závěrečná jízda „Red Cardinals“ obsahuje i jakýsi gothic či darkrockový feeling. K chytlavosti materiálu přispívá parádní hlásek chlapíka skrytého pod nickem CML²; borec disponuje velmi dobrým skřehotákem, který k dané muzice ideálně pasuje, slova jsou navíc pečlivě artikulována, žádný nesrozumitelný chrchlot, ale výrazný a sebejistý hlas jako zvon.

LADLO jako vždycky CD slušně zabalili, v podstatě už vydávají pouze digipacky, které „nějak“ vypadají. Sice v nich většinou chybí fotky kapel, někdy i texty, ale po grafické stránce není co vytýkat. I  VƆID to mají pěkné, perokresby lebek ani draků neurazí, texty v šestistránkovém přebalu taky nechybí.

Musím se přiznat, že mě VƆID padli do noty, album poslouchám s opravdovou chutí a i přes vcelku snadnou přístupnost na něm nacházím spoustu zajímavých zpestření. Jistě, nic objevného to ve finále není, SATYRICON, VREID a další to dělají podobně, ale koho baví třeba dvě severské kapely, měli by mu i Francouzi sednout, v lepším případě jej i uhranout, o což se snaží i názvem alba, který v překladu znamená uhranutí, uřknutí.

Seznam skladeb:

  1. Jettatura
  2. Theory Of Hail
  3. Woven Woods
  4. We Come We Breed We Live
  5. O M E N
  6. Red Cardinals

Čas: 35:23

Sestava:

  • PL – bass
  • CDRC – guitars
  • LVR – guitars
  • CML² – vocals
  • JM – drums

Facebook
Bandcamp
www.lesacteursdelombre.net


Zveřejněno: 26. 10. 2018
Přečteno:
3432 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář