Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
Heathen Convention 2024

CD/LP 2018, Century Media / death metal / USA

K přihlédnutí k faktu, že měl být Glen Benton už osmnáct let mrtvý, dokáže kolem sebe stále slušně kopat a strhávat pozornost. Ale žerty stranou, kdo z nás v mládí, plno ještě i v pokročilejším věku, nevypustil podobnou blbost z pusy… i když to, co řekl Glen, byla opravdu ultimátní pitomina.

Zpátky do přítomnosti. Po pěti letech se DEICIDE vrátili se studiovou deskou, na kterou se příznivcům této deathmetalové legendy, která patří do zlatého fondu americké školy death metalu, vyplatilo čekat. V sestavě opět proběhla personální změna, kdy řady opustil řady Jack Owen, jenž v kapele působil spoustu let. Nahradil ho Mark English (MONSTROSITY), ale očekávat, že by tato změna přinesla výraznou změnu, by mohl asi jen snílek. DEICIDE jsou DEICIDE a jiní už nebudou.

O co vlastně kapele a posluchačům v roce 2018 jde... Dvanáctá studiovka, příští rok, když pomineme předchůdce kapely AMON, třicet nenávistných let na scéně… V první řadě jde o to představit kapelu v dobrém světle. V dobrém světle v tom smyslu, že se parta kolem dvou držáků v sestavě – Glena a bubeníka Stevea – vytasí s kvalitním materiálem. A v tomhle smyslu DEICIDE pětiletá pauza vyloženě prospěla. Kapela nastřádala dvanáct věcí, které člověka pravděpodobně neohromí něčím, co by dosud neslyšel, ale tohle v tomto případě to není na pořadu dne. Fanoušek očekává silné songy v deathmetalovém kvapíku a v kvalitním provedení. Má je mít.

Výborně vyvážený sound nahrávky podstatu DEICIDE skvěle podtrhuje. Zvuk ve spolupráci s death metalem staré floridské školy funguje velmi dobře a tak už nezbývá než se jen plnohodnotně ponořit do dvanácté studiovky „Overtures of Blasphemy“. Úvodní výkop v podání „One With Satan“ je opravdovou pěstí mezi oči. Přes první oťukávací tóny se spustí ta pravá apokalypsa, kterou chce každý od téhle party slyšet. Rychlá a tradičně pojatá deathmetalová smršť se skvěle nafrázovaným vokálem, pochopitelně v polovině tracku nechybí umě zakomponované sólo a po něm opět návrat do temných zákoutí. Je potěšující, že podobně vysoké úrovně se drží i další skladby a minimálně první polovina desky nabízí vyváženou porci hudby, které nechybí nosná myšlenka a, i přes ten všude se linoucí hnus, jistá forma chytlavosti.

I přes svůj extrémní metalový ráz je zajímavou položkou hned druhá věc „Crawled From The Shadows“, u které kdyby se okleštily hrubé vokály, zpomalilo tempo, tak zbyde heavymetalová halekačka (v refrénu), která ale v tomto agresivním podání zní nanejvýš zábavně. Trojka „Seal The Tomb Below“ je ze začátku klasickým trademarkem DEICIDE, po x-té ale stále dobře provedená práce. Úvod songu má schopnost přenést posluchače do poloviny devadesátých let, kdy kapela vydala alba „Once Upon The Cross“ a „Serpents Of The Lights“.

I když deska není nijak závratně dlouhá, kdyby kapela vynechala dvě věci a přiblížila se hrací délce třiceti minut, tak jako tomu bylo u všech čtyř nahrávek z devadesátých let, byla by ta intenzita a dopad ještě údernější. Nelze tvrdit, že by poslední dvě tři skladby na albu neměly kvalitu, ale…

Když pominu absenci jakéhokoliv vývoje, což by u DEICIDE vlastně ani nikdo nechtěl, je tady nahrávka, která minimálně z ¾ funguje velmi dobře. V celkové diskografii nebude „Overtures Of Blasphemy“ zřejmě okupovat přední místa, ale když zhodnotíme jejich produkci po roce 2000, určitě se bude společně s „The Stench of Redemption“ řadit k tomu lepšímu.

Seznam skladeb:

  1. One with Satan
  2. Crawled from the Shadows
  3. Seal the Tomb Below
  4. Compliments of Christ
  5. All That Is Evil
  6. Excommunicated
  7. Anointed in Blood
  8. Crucified Soul of Salvation
  9. Defying the Sacred
  10. Consumed by Hatred
  11. Flesh, Power, Dominion
  12. Destined to Blasphemy

Čas: 37:56

Sestava:

  • Glen Benton - basa, zpěv
  • Steve Asheim - bicí, kytara
  • Kevin Quirion - kytara
  • Mark English - kytara

Facebook


Zveřejněno: 27. 09. 2018
Přečteno:
3873 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

27. 09. 2018 13:57 napsal/a Jeff
Jo
Ale jo, me to bavi. Neni to takovej uragan jak The Stench of..., ale porad to kvapi v poradne rychlosti. Dobrej death metal, akorat jsem si asi 2x rikal - \"ty vole Bentone, drz chvilku hubu, chci poslouchat kytary\" ale to je muj osobni problem :-)