Nejbližší koncerty
  • 23. 03. 2024Jarní akce Necro metal Pilgrims přiveze do ostravského kl...
  • 23. 03. 202423.3.2024-Plzeň-klub Parlament. FUNERAL PILE Blackened ...
  • 23. 03. 2024Alternativní metal v Ponorce. Mayon (Opava) chystají des...
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

Představuje se grindová kapela ze slovenských Košic.

Kdy byla vaše skupina založena, proč zrovna tenhle název, co znamená a co bylo prvotním impulsem pro její vznik?

THORWALD vznikol v roku 1999. Impulzom pre jeho vznik bola túžba zakladajúcich členov po vlastnej tvorbe v rámci daného štýlu, filozofiou “rýchlo a hlasno“. (úsměv)
Názov kapely je odvodený od mena vikingského objaviteľa Thorvalda Eirikssona, ktorý vstúpil do dejín ako prvý známy Európan, zabitý v boji na území dnešnej Severnej Ameriky. Svojím bezohľadným vraždením domorodých obyvateľov a nerešpektovaním základných ľudských hodnôt si spôsobil vlastnú smrť. Názov je mementom pre všetkých jedincov, ktorí nevedia alebo nechcú “žiť a nechať žiť“.

Představte jednotlivé členy – věk, zda již někde hráli a jak dlouho hrají na svůj nástroj?

  • Michal “Kubo“ Kubík – bicie. Kubo hrá súčasne aj v košickej deathgrindovej formácii KILLCHAIN a na bicie s veľkou chuťou hrá už 18 rokov. Pred KILLCHAINOM hral ešte v kapele OWNBLISS.
  • Tomáš “Wurma“ Németh – basgitara. Hral  aj v lučeneckej grindovej kapele MIZAR a košickej  kafilérii CRUENT. Basove struny trápi 22 rokov.
  • Peter “Bindi“ Bindas – spev. V THORWALDE vrieska od roku 2010 a predtým účinkoval aj v psycho-metalovom projekte ENTAL.
  • Michal “Miky“ Keresteš – spev. Mikrofónu sa venuje od roku 2000. Dlhé roky hlasno a dlho hulákal aj v košickej crustovej kapele REDRUM.
  • Tibor “Fuko“ Furtkevič – gitara. Objavil sa v košickej metalovej legende KELT a hral spolu s Mikym v REDRUM. Svoj nástroj má doma v puzdre opretý o stenu už 25 rokov.

Za jakých podmínek jste nahrávku pořídili, jak jste s ní spokojeni, jaký náklad jste od nahrávky pořídili, jak jde zatím na odbyt, jaká je cena?

Album “Sací reflex“ nám vydali českí bratia Bizarre Leprous v náklade 300 ks. Nahrávali sme priamo v našej skúšobni v duchu DIY tak, ako to bolo aj u predchádzajúceho LP “Kolízie systému“. So zvukom sme v rámci možností veľmi spokojní. Postaral sa o neho, ako už je u nás zvykom, náš spevák Bindi. Je to špinavá grindová nálož s prímesou old school death metalu a štipkou švédskej ocele. CD stojí 10 € / 250 Kč a predáva sa celkom slušne, vydavateľstvo je vraj veľmi spokojné.

Texty – proč jste rozhodli zpívat slovensky, kdo je autorem slov, jaká témata volíte?

Výhradne po slovensky spievame od roku 2009. Slovenčina je pre nás  omnoho logickejším riešením než angličtina, nakoľko vystupujeme hlavne na Slovensku. Naši fanúšikovia tak od nás dostanú aj nejaké to posolstvo, ktoré je nedieľnou súčasťou našej hudby. Aj keď v grindcore muzike je to niekedy s výslovnosťou celkom zaujímavé.
O texty sa stará Wurma a Fuko. Témy sú celkom tradičné… sociálne témy, otázky viery, bezprávie a bezohladnosť, postavenie človeka v  spoločnosti, skrátka – problémy dneška.

Kdo je autorem loga, obalu, webu – jakou důležitost těmto grafickým věcem přisuzujete?

Grafická stránka je určite nesmierne dôležitá a my sa jej venujeme naozaj zodpovedne. Máme “svoje“ farby, vyhranený štýl prebalov na nosičoch aj na “firemných“ tričkách a na ostatnom merchi. Naše poňatie je graficky jednoduché a výrazné. Hlavne sa nebojíme humoru, ktorý je vlastne súčasťou celej našej tvorby. Neberieme sa smrteľne vážne.
‌Obal na CD “Sací reflex“ nám nakreslil náš starý kamarát a výborný tatér Zombec. O web sa stará  Bindi a logo navrhol Wurma.

Které kapely patří mezi vaše vzory/zdroje inspirace?

Každý z nás má svoje obľúbené zoskupenia, či už v rámci žánru alebo mimo neho. Určite môžeme menovať klasikov, ako napríklad NAPALM DEATH, BRUTAL TRUTH, CARCASS, ENTOMBED, ROXETTE, PANTERA. Z novej školy potom DISFEAR, FEASTEM, KILL THE CLIENT, AFGRUND, WORMROT a mnoho ďalších.

Kolik máte za sebou koncertů a který považujete za nejpovedenější?

Presné číslo nepozná nikto z nás, no v tomto zložení sme absolvovali asi 200 koncertov. Tých vydarených bolo veľmi veľa, ale určite budeme spomínať napríklad na koncert v Prahe. Hlavne teda cestu Regio Jetom. Stewardka, ktorá mala v ten deň smenu, z nás bola na konci cesty naozaj veľmi unavená. Čo sa týka Slovenska, jednoznačne vedú koncerty v Sačurove. Je to zážitok na celý život. Tamojší fanúšikovia sú  extrémne divokí a pohostinní.
 
Máte ambice ukázat se v zahraničí?

Samozrejme, vystupovanie v zahraničí je vždy zábava s pridanou hodnotou. Naše snahy povedú určite aj týmto smerom.

Plány do budoucna…

Tie budú spojené práve s koncertovaním mimo Slovenska. Samozrejme, pomaly pracujeme aj na nových skladbách a tešíme sa, čo nám prinesie budúcnosť.

Zakončení…

Na koniec by sme Ti chceli poďakovať za priestor a želáme Ti mnoho úspechov v tom, čo robíš. Práve ľudia ako Ty držia scénu v jej súčasnej podobe a za to ti patrí vďaka všetkých zúčastnených. Tešíme sa na každého nadšenca, ktorý navštívi náš koncert, kdekoľvek budeme hrať. Za nás môžem sľúbiť, že zo seba vždy vydáme maximum.

RECENZE

Bandzone
Facebook

 


Zveřejněno: 11. 10. 2018
Přečteno:
4750 x
Autor: Bury | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář