Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

11. 9. 2018, Strakonice – Hudební klub Křemelka

Do ro(c)káče na Křemelku jsme dlouhé roky chodili na muziku, několik let pořádali koncerty, ale před dvěma roky se osud klubu naplnil. Dlouholetý nájemce se rozhodl skončit, což bylo zároveň impulzem pro rekonstrukci. Ne že by jí prostory nutně potřebovaly, po republice se hraje v mnohem horších „dírách“, ale na druhou stranu přestavba a renovace jednoznačně prospěly. Nový moderní klub vypadá luxusně, přesto jde pořád o klub zejména rockový, což je dáno nejen tradicí, ale i novým nájemcem, který z rockového prostředí přišel a který je nakloněný pestré dramaturgii.

Hlavní místnosti vévodí prostorné vyvýšené pódium, před ním zůstalo místo pro akční jedince bažící po pohybu, na jedné straně je několik boxů s koženými pohovkami, na druhé tradičně bar, uprostřed pak stoly se židlemi; stanoviště zvukaře připomínající tygří klec se přesunulo do rohu proti pódiu.

Tohle všechno jsme si konečně pořádně prohlédli u příležitosti prvního metalového koncertu, který pořadatelsky zaštítil Honza Kapák a na kterém se v jižních Čechách po roce objevila srbská skupina QUASARBORN. Společnost jí dělali BOHEMYST a POTHEAD, takže o pestrost bylo postaráno dopředu. Dopředu se taky dalo čekat, že návštěva nebude vysoká, úterý není v tomto směru lukrativní, i když organizátor sliboval ukončení akce krátce po 22. hodině. A my naivkové jsme mu věřili… (úsměv)

Ale popořadě. POTHEAD měli začít v 19.45, začali o půl hodiny později. Pro víceméně oldschoolové publikum byla jejich grindová veselice trochu tvrdším oříškem, ale během koncertu se ukázala výrazná změna v kvalitě klubového aparátu. Během velice krátké doby nastavil zvukař za Honzovy asistence parádní zvuk, všechno bylo výborně slyšet, nic se s ničím netlouklo… POTHEAD je veselá cháska, která vystupuje v maskách, jeden zpěvák i s budíkem na krku, čímž naznačuji nejen neortodoxnost v odívání, ale i to, že kvintet disponuje dvěma vokalisty, respektive chrochtálisty. (úsměv) Pánové hrající i v jiných kapelách dělají umca uma grind proložený grindem ne úplně tupým a okořeněný i nějakými cizorodými zvuky, oba křepčící zpěváci používají efekty, různě se doplňují a překřikují a poutají na sebe větší pozornost než zbytek ansánblu. Ten je evidentně dobře sehraný a evidentně dělá tuhle paseku pro pobavení vlastní i diváků, další ambice pánové ventilují jinde. (úsměv) Tak akorát dlouhý set mě celkem pobavil, ale domácí poslech si ordinovat nehodlám. (úsměv)

To u BOHEMYST bych si domácí poslech dal hned, kdyby bylo z čeho… Chtělo by to nahrávku, abych si v nové tvorbě ex-členů AVENGER udělal pořádek a skladby se „naučil“ (což už jsem psal minule). Nové songy disponují až uhrančivou atmosférou, mají zajímavý vývoj (od doomu k sypacímu blacku v rámci jedné kompozice) i názvy, třeba „Na umrlčích prknech“ nebo „Kosti vypráví“ – se zájmem bych si přečetl texty. Citlivě zakomponované samply fungují jen jako ono pověstné koření, prim hrají mrazivé obskurní vyhrávky, do nichž bicí předpisově duní a Radek výborně přednáší. Zvuk byl opět v naprostém pořádku, takže jsme si darkmetalovou jízdu mohli vychutnat se všemi finesami, detaily, změnami temp…

Lehké obavy jsem měl ze zájmu o srbské thrashery. Ale i přes časový skluz (v době, kdy měli Srbové končit, začínali) vydrželi prakticky všichni účastníci večírku na svých místech a QUASARBORN podpořili. Kdo byl loni na ETEF festu, tak si nejspíš vybavil, že tahle družina hraje pěkně odsýpací technický thrash metal a že se u mikrofonu nepravidelně střídají všichni tři stojící pánové. Nejčastěji si bere slovo vlasatý kytarista Luka Matković, který se kromě štěkotu projevuje i jekotem, což může některým jedincům nahánět husí kůži. (úsměv) Hrubým hlasem jej doplňuje basák, sporadicky se přidává i druhý kytarista, který se stará hlavně o sóla a vyhrávky. Těmi QUASARBORN rozhodně nešetřili, druhý český koncert ve dvou dnech (v pondělí zahráli v Praze rovněž s BOHEMYST a POTHEAD) si pěkně užívali a došlo i na legrácku v podobě výpomoci mezi basákem a kytaristou – jeden druhému obsluhovali krk nástroje.

Po 23. hodině bylo po všem, první návštěva nové Křemelky dopadla na jedničku, i když návštěva sotva na trojku – zhruba třicet platících je ale nutno vnímat úterníma očima. Snad bude příště lépe...

Fotky: Skalík

Skalíkova galerie

KubaAjzova videa:
POTHEAD 1
POTHEAD 2
BOHEMYST 1
BOHEMYST 2
QUASARBORN 1
QUASARBORN 2

 


Zveřejněno: 18. 09. 2018
Přečteno:
3377 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář