Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

CD 2018, Cold Smoke Records / post-rock / Švýcarsko

Švýcaři DARIUS za sebou zatím mají jednu dlouhohrající nahrávku, „Grain“ z roku 2015, a letos přicházejí s novým materiálem na EP „Clôture“, které vyšlo pod hlavičkou Cold Smoke Records. Na přebalu není logo kapely ani název záznamu, obal EP je pomalovaný nějakými geometrickými obrazci od Thanassise Fouradoulase. Vcelku originální řešení...

Kapela má netradiční obsazení, rovnou tři členové hrají na kytaru, tak jsem byl docela zvědavý na vrstvení jednotlivých nástrojů. V úvodní „Glaucal“ se ale v úvodu asi zkouší, jestli je kytara správně naladěná. Do toho se objevuje vybrnkávaná mezihra, aby se začalo znovu ladit (smích). Ale pak se konečně začne hrát. Jedna kytara řeže s nezkresleným zvukem zároveň s kopákem, další se zkresleným zvukem pod to vyhrává melodii. Několikrát se úplně změní rytmus, takže si na nedostatek tvůrčích schopností rozhodně nemůžeme stěžovat. Líbí se mi, že se borci nestydí přitvrdit a hrát agresivněji; pak se naplno dají prodat všechny tři kytary.
    
Spíše melancholicky pokračujeme dalším trackem. Vždycky, když v názvu vidím ženské jméno, tak si říkám, že půjde o vyprávění nějakého osobního příběhu. „Charlotte“ je éterická a z dálky se ozývají citlivé kytarové ozvěny. Někomu můžou být časté změny nepříjemné, na úkor plynulosti. Já tomu fandím a nevidím důvod, když bubeník s basákem umějí hrát, proč toho nevyužívat, taky jsem metalista, že jo? (úsměv) Z decentní a hypnotické hry se ve finále stane celkem bohatá melodická riffovačka. Nezbývá než smeknout před hudebním cítěním; je znát, že hudbu dělají lidé z masa a kostí, kteří vědí, kdy svůj post-rock vygradovat až na hranice post-metalu.
    
Nejkratším songem je klipovka „Pipistolet“. Ve videu se vlastně celou dobu díváte do očí nějakému oslovi. Z jednoho riffu se snad podařilo vymačkat v necelých dvou minutách úplně všechno. Beru to spíše jako předehru pro finálovou skladbu. „Trace“ strukturou připomíná první song. Kdo má naposlouchané prvotiny od EXPLOSIONS IN THE SKY, tak nejspíše nebude tolik v šoku. Jemné party se střídají s tvrdým garážovým zvukem a hypnotickým šuměním.
    
Zatímco předáci post-rockového žánru na svých posledních deskách zkoušejí nové postupy, modernizovat a posouvat hranice dál, DARIUS vsadili na ověřené a zdá se mi, že v mnoha ohledech to bylo vítězství. „Clôture“ je citlivé a tvrdé; snad i předzvěstí nového alba. I když kvintet nepřišel v podstatě s ničím novým, tak jsme dostali poctivou žánrovku a 24 minut vášnivé hudby, která se nebojí metalových postupů.

Přesné hodnocení: 7,5/10
Celkové hodnocení: 8/10

Seznam písní:

  1. Glaucal
  2. Charlotte
  3. Pipistolet
  4. Trace

Čas: 24:24

Sestava:

  • Julien Bernard – bicí
  • Daniel Huguenot – basová kytara
  • Yannick Neveu – kytara
  • Sylvian Aebischer – kytara
  • Alan Brunetti – kytara

 
Facebook

Videoklip „Pipistolet“

 


Zveřejněno: 22. 09. 2018
Přečteno:
4027 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Kubina | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář