Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
LLYR

CD-R 2018, vlastní náklad / thrash metal / Slovensko

Osazenstvo košické metalové kapely BLACK LIGHT tvoří stále ještě hodně mladí muzikanti, kteří už toho ovšem za nějaké čtyři roky své existence stihli poměrně dost. Mimo jiných věcí natočili už dvě řadové desky, na něž jiné skupiny v dnešní době potřebují většinou mnohem delší časové období. Je vidět, že skladatelské ambice klukům i přes nižší věk vůbec nechybí, což je jistě pozitivní zjištění. Na našem webu se zmínka o tomto kvartetu poprvé objevila při příležitosti vydání jeho debutového CD, které v recenzi dopodrobna rozebral kolega 4horsemen a zároveň se pánové čtenářům i sami představili prostřednictvím našeho tradičního dotazníku. Od uveřejnění článků neuplynuly ani dva roky a tahle parta se opět přihlásila o slovo s novým albem „Privilege Of Choice“, které bylo tentokráte pro recku svěřeno mojí maličkosti.

A co že na nahrávce pro případné zájemce o poslech čeká? Včetně krátkého úvodního intra je to deset skladeb staroškolského thrash metalu s deathovými vlivy, na nichž se různou měrou podíleli všichni současní členové kapely. Autorem kompletní hudební složky CD je kytarista Matúš Mlích, o textovou část desky se pak nejvíce zasloužil zpěvák a kytarista Martin Tomáš (sedm věcí), po jednom kousku přidali i zmíněný Matúš a basák Tomáš Kilian. Až na jednu vyjímku v mateřském jazyce muzikantů, kterou je čtyřka „Kto bude kričať“, jsou všechny ostatní vály v angličtině, i když mně to přijde spíše jako taková svahilština (úsměv), protože nerozumím ani slovo. Ale jelikož jsou texty umístěné v bookletu, může si je každý (kdo danému jazyku rozumí) dle libosti pročíst a zjistit, co konkrétně je jejich náplní a poselstvím. Pokud 4horsemen ve svém článku opakovaně zmiňoval podobnost muziky BLACK LIGHT s někdejší tvorbou pražské kapely KRYPTOR (za mikrofonem s Pípou), tak mi nezbývá než souhlasit, jelikož i já na aktuálním materiálu v některých pasážích tuhle bandu slyším. Ale zas tak mi to nevadí, jelikož prakticky v jakékoliv soudobé rockové či metalové hudbě jsou slyšet různé vlivy z minulosti, ať už je tam skupiny zařazují vědomě nebo ne. Tím pádem se v tomhle směru v podstatě nejedná o nic neobvyklého. (úsměv) V intru, následujícím songu „One by One“ a závěrečné titulní věci je nástrojové obsazení doplněné o violoncello v rukách Petera Krokavce, jehož přínos asi spíše vynikne v prvně zmíněné poklidnější introdukci, než v momentě, kdy pánové začnou řádit na plné obrátky.

Natáčelo se v průběhu června a července v pro mě zatím neznámém košickém studiu S 32, mix a mastering je prací Juraje Ivana. Zvuk nahrávky se mi úplně nepozdává, jednak CD hraje hodně potichu, takže abych se dostal na nějakou poslouchatelnou úroveň, musel jsem na přehrávači nastavit dvakrát tak vysokou hlasitost oproti běžnému stavu a ani celkové vyznění není podle mě vůbec ideální. Zbytečně vytažený zpěv, který přehlušuje nástroje, nevýrazné bicí…, kvalitativně je to spíše na úrovni nějakého dema než studiového alba.

Autorem zdařilého obalu desky je Peter Mlích a na finální grafické podobě bookletu se dále podíleli také Roland Kilian, Dominik Kopec a Johana Mlíchová. „Privilege Of Choice“ vyšlo vlastním nákladem v podobě CD-R s potiskem a je možné si ho pořídit například na jednom z níže uvedených kontaktů. Tedy pokud na vás nějaký kousek ještě zbyl, jelikož jak jsem se dočetl na netu, tak do prodeje šlo pouze omezené množství 50 kusů. Rovněž jsem zaznamenal, že kvůli studijním povinnostem jednotlivých členů si kapela není tak úplně jistá svojí další budoucností, tím pádem je i možné, že se v podobě tohoto nosiče bude jednat o její labutí píseň. 

Seznam skladeb:

  1. Intro
  2. One By One
  3. Dangerous Children
  4. Kto bude kričať
  5. Lament For The Tormented Minds
  6. 6 Walls
  7. Virus (Humanisease)
  8. Demons Will Be Fed
  9. The Hunting Life
  10. Privilege Of Choice

Čas: 36:54

Sestava:

  • Martin „Wevo“ Tomáš – zpěv, rytmická kytara
  • Matúš Mlích – sólová kytara
  • Tomáš „Kili“ Kilian – basa
  • Marek Železník – bicí

Hosté:

  • Peter Krokavec – violoncello (1, 2, 10)

Bandzone
Facebook
 


Zveřejněno: 26. 09. 2018
Přečteno:
3546 x
Hodnocení autora:
5 / 10

Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář