Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
HUSMAN FEST

29. 8. 2018, Wrocław – Stary klasztor

Nestává se mi moc často, že bych psal reporty z koncertů. Prostě mě to nějak nebaví. Ale jednou za čas navštívím akci, která mě dostane do kolen a prostě mi v hlavě rozsvítí nápis – musíš. Nejinak mi bliko někdy před půl rokem, kdy jsem se dověděl, že DIE KRUPPS pojedou na The Machinists United Tour 2018 společně s FRONT LINE ASSEMBLY a hlavně, že budu mít volno v práci. Takže jsme v předstihu koupili lístky, které navíc vyšly levněji (70 zł = 450 Kč, na místě 90 zł) a mohli se začít těšit na KROUPY.

Nadešel osudový den, slunná středa, a chvíli po šestnácté hodině vyráží z Ostravy plně obsazené auto směr polská Wrocław (pro hnidopichy Vratislav). Je to pro nás přece jen necelé tři hodiny cesty a navíc, jak jsme se přesvědčili, stav dálnic v Polsku je o mílové kroky před těmi našimi. Tudíž cesta plynule ubíhá i se zastávkami na benzínkách kvůli dodržování pitného režimu. Bohužel jsem počítal s variantou, že hned za hranicemi objevíme kantor (směnárnu), ve kterém si vyměním peníze. Naštěstí mé špatné výpočty opravila paní u kasy jedné čerpací stanice a s klidem jsem si mohl koupit pivo za desetieurovou bankovku a vydala mi ve zlotuvkách. Paráda. Jsem připraven.

Chvíli před osmou večerní odstavujeme vůz v podzemních garážích (5,5 zł/hodina) a vyrážíme do nedalekého klubu. Jak už název napovídá, jedná se o přestavěný starý dominikánský klášter z poloviny 14. století, v podstatě hned v historickém centru města (ul. Purkyniego 1). Hraje se v prvním patře v místnosti nazvané Gotický sál s cihlovými zdmi a vysokým stropem s křížovou klenbou. Nad barem je udělaná tribuna k sezení a nad ní je ještě balkón. Opravdu pěkný prostor, mající nezaměnitelné genius loci. V přízemí je restaurace s předzahrádkou do ulice a zahrádkou ve dvoře, kde je menší pódium pro venkovní hraní. A v suterénu by taky něco mělo být.

Avizovaný začátek na 20:15 vychází téměř přesně a na stagi se objevují TENSION CONTROL. Tohle německé duo (Yamaha) hraje ve složení zpěvák a jeho kolega ovládající jakýsi sampler. Hudebně se pohybují na poli starého dřevního EMB, s nadsázkou bych je přirovnal ke kombinaci hodně starých DEPECHE MODE a zpěváka Falca. To hlavně díky německému frázování zpěvu. Jejich vystoupení mělo energii a byl to vhodný support, který mi vyloženě sedl. Navíc se obavy ze zvuku ukázaly jako liché a od druhé skladby bylo vše až do konce večera v naprostém pořádku. Těch jejich 30 minut slávy uplynulo jako voda v Odře během povodní a byl konec.

Během deseti minut přichází na scénu kanadská elektro-industriální čtveřice FRONT LINE ASSEMBLY. A hned od prvních tónů dokázala, proč více než 30 let patří ke špičce žánru. Celou kapelu ženou kupředu strojově přesné bicí, dva klávesisté po stranách vyluzují šlapavě podmanivé tóny a v čele je neúnavný frontman Bill Leed, kterému by tu energii a entuziazmus mohl závidět kdejaký padesátník. Tohle bylo naprosto famózní vystoupení, které mě tak rozsekalo, že jsem si na jednu skladbu odskočil ven na pivko a cigáro. Tam mě překvapilo, že okna ze sálu do ulice jsou otevřena a zvuk je krásně čitelný a pořád nahlas. Takže zase honem nahoru užít si zbytky něco přes hodinu trvajícího setu, během kterého byla naplno využita i videoprojekce.

Následuje dvacetiminutová pauza na přestavění pódia, kterou využíváme k vyvětrání se na čerstvém nikotinovém vzduchu. Cestou ven ze sálu se smějeme na týpka, který vypadá jako člen legendární finské kapely LENINGRAD COWBOYS, jakože má fakt cool účes. Ale během chvilky je 22:30 a ze sálu se linou zvuky intra, takže rychle co nejblíže pódiu a pořádně si užít kytarově industriální nářez německých DIE KRUPPS. Jaké je naše překvapení, když na postu druhého kytaristy je onen Leningradský kovboj. Hned od prvních tónů celé osazenstvo klubu (odhadem asi 350-400 hlav), pokud neskáče, tak se aspoň pohupuje a jinak paří a pořádně si tuhle produkci užívá. A je jedno, jestli zní “Germaniac“ nebo “Robo Sapien“. Publikum je živé od začátku do konce. Samozřejmě nejvíc pak na megahit “To The Hilt“, kdy refrén zpívá tak polovina sálu, a závěrečnou “Fatherland“. Po hodinovém výstupu kapela naoko odchází, aby vzápětí přidala ještě dva kousky. Tohle bylo naprosto strhující vystoupení a vůbec mě nemrzí, že nezaznělo nic z mého nejoblíbenějšího alba “III: Odyssey of the Mind“, které jsem na střední protáčel ve walkmanu hodně často.

Tak ještě chvíli vychutnáváme pomalu odeznívající atmosféru a závěrečné pivo, děláme společné fotky (někdo i se členy DIE KRUPPS, kteří přišli ze šatny obšťastnit lačné fanoušky) a říkáme si, proč jsme tady jediní Češi. Vždyť je to relativně kousek od hranic a zítřejší pražská zastávka tohoto turné je stejně vyprodaná. Stejně tak si klademe otázku, proč takový prostor ve čtvrtém největším městě Polska fungovat může (perfektní místo se skvělým zvukem, na stěnách asi desítka ventilátorů, nikomu nevadí hluk z otevřených oken atd.) a v třetím největším městě Česka ne. Zároveň chválíme kamarádovu novou košili, který se jako jediný odvážil utratit celkem vysokou částku za merchandise (košile 250 zł, tričko 100 zł, vinyl 150 zł). Ale cesta k domovu je ještě dlouhá, takže je třeba vyrazit. A samozřejmě vzpomínat na tento úžasný koncertní zážitek.

Post scriptum: Ano, ty otřesné fotky, krom jednoho selfie od TENSION CONTROL, jsem fotil na vlastní telefon. (úsměv)

Video FRONT LINE ASSEMBLY
Video DIE KRUPPS


Zveřejněno: 04. 09. 2018
Přečteno:
3955 x
Autor: Bury | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář