Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
LLYR

7“ EP 2018, kooperace vydavatelů / crust/hardcore / Česko

Brněnská TRAUMA 84 je mi sympatická. Své jméno buduje postupně, pomalými, ale logickými kroky. Po stabilizaci sestavy vydala v roce 2015 eponymní demo na magnetofonové kazetě ve vlastní režii, letos debutuje na sedmipalcové gramodesce, o jejíž emisi se zasloužilo na tucet drobných i větších vydavatelů, přičemž nám do redakce doputovalo album v obálce s logem Papagájova Hlasatele.

Hned na první pohled vypadá grafika obalu podstatně lépe, než tomu bylo u debutu. Na titulce fotka muzikantů, uvnitř dvojlistu texty v češtině resp. slovenštině (zpěvačka pochází ze Slovenska, tudíž jsou její texty slovensky, texty kytaristy pak česky) i v anglické mutaci pro případné zahraniční posluchače. Ti se mohou rekrutovat zejména z návštěvníků koncertů kapely na rakousko-italském turné, které proběhlo letos na jaře. Když už jsem texty nakousl… proti demu se v tomto směru kapela zlepšila, byť úplné nadšení ve mně práce se slovy nebudí. Jestli jsem správně určil autorství, tak mi jsou milejší věci od Perly, která asi nemá zrovna veselý život, protože její texty jsou plné nihilismu a beznaděje, ale napsané jsou lépe než české rýmovačky. Trochu mě mate slovenský název a český text první skladby na B straně, ale tématicky je to podobný případ jako „Nechaj ma utéct“ nebo „Nepriateľ všetkého“. I v češtině se běduje, ale o něco povrchněji, hlavně „Slušní češi“ (nechávám originální znění názvu, chyb je v textech na můj vkus víc než dost) paušalizují.

Po hudební i vokální stránce je pokrok rovněž patrný. TRAUMA 84 hraje energickou muziku na rozhraní crustu a hardcore, a nehraje ji zrovna jednoduše, což je samozřejmě plus. Úvodní „Všechno jednou skončí“ pluje na temno-crustové vlně, nesází na extrémní rychlost, ale spíše na pozvolné budování znepokojující atmosféry. Začíná se refrénem, který řve několik hrdel, sloky jsou pak v režii Perly a opět to sem tam zaskřípe s artikulací, za což nejspíš ani Perla nemůže, protože musí nacpat delší text do ohraničené hudební pasáže. Jinak ale klobouk dolů, kolik nápadů kapela vměstnala do dvou minut,  na melodickém základě vyrůstají různě pojaté motivy, tu rychlejší, tu pomalejší, refrén má docela sílu a  všechny nástroje hrají zajímavě – není to tupé mlácení do bicích, ani jednoduché riffování. Ještě o fous lepší mi přijde titulní song, což je extrém na pomezí crustu a thrash metalu, ale pořád jde o řízený chaos, hlavně v úvodu odvádí kvílející kytara dobrou práci, uprostřed pak dostává volnost baskytara a bubeník to sype hodně pestře. Perla za mikrofonem nejspíš vyplivne plíce, její projev hraničí s grindovým řevem; jenže nejen ultra palbou je tenhle song živ, v polovině přichází oddychová volnější pasáž, po níž pokračuje nálet a v samotném závěru houpavý HC dojezd. I závěr strany A nabízí barevný koktejl, proti předchozí divočině o poznání opatrnější, melodičtější a stravitelnější muziku, třeba i pro punx.

Béčko načíná skákačka jako stvořená na koncerty, refrén je dokonce skoro civilně zpívaný, a ač se na první poslech jeví „Keď prichádzá nicota“ jako takový jednodušší song, zdání klame, po vícero posleších začínám objevovat vedle umca umca HC/punku i zajímavější práci, druhá polovina skladby je plná zajímavých nápadů. Po „oddychovce“ logicky následuje výplach, ale zase se budu opakovat, vedle totálního nářezu se vyskytuje náročnější pasáž, TRAUMA 84 evidentně přemýšlí, jak každou písničku něčím osvěžit, tady i střídáním ženského a mužského vokálu. Poslední „Nechaj ma utéct“ připomene klasický slovenský HC/punk, textu je velmi dobře rozumět a třeba taková DAVOVÁ PSYCHÓZA mohla posloužit coby inspirační zdroj.

Ve finále musím mezinárodní společenství TRAUMA 84 pochválit, těch dvanáct minut v jejich společnosti utíká jako voda, nahrávka se poslouchá „sama“ a přispívá k tomu i kvalitní zvuk pořízený ve studiu Davos. Pro příště bych ještě zapracoval na textech i jejich posazení do úst vokalistů, aby se odstranilo nějaké to drmolení, hudební složka je nápaditá a měla by oslovit jak crustery, hardcoristy a punkery, tak thrashmetalisty.

Seznam skladeb:

  • Strana A
  1. Všechno jednou skončí
  2. Pachuť šílenosti
  3. Nepriateľ všetekého
  • Strana B
  1. Keď prichádzá nicota
  2. Slušní češi
  3. Nechaj ma utéct

Čas: cca 12 min.

Sestava:

  • Ofca – guitar, voc
  • Bubák – drums
  • Perla – voc
  • Erik – bass, voc

Bandcamp
Bandzone
Facebook


Zveřejněno: 29. 08. 2018
Přečteno:
3573 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář