Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

Rozhovor s italskými veterány thrash metalu, kteří odehrají v Písku exkluzivní koncert na šestém ročníku Thrash Nightmare festivalu. Odpovídali všichni členové kapely.

Zdravím NECRODEATH! Nové album "The Age of Dead Christ" je už 5 měsíců venku. Jaké jsou na něj ohlasy od kritiků a fanoušků? A jak jste s ním s odstupem času spokojeni vy?

Flegias: Ahoj! 100% spokojeni. Obě strany, jak kritici, tak i fanoušci mají nadšené reakce, a to je dokonce nad naše očekávání. Chtěli jsme udělat nějaké retro album ve stylu, jaký měly kapely v 80. letech, a zdá se, že se nám to podařilo, protože recenzenti nebyli nikdy tak jednohlasní od dob našeho prvního a slavného alba "Into the Macabre". Také naživo nové skladby dokážou spolehlivě rozproudit fanoušky. Takže spokojenost.

Jakým způsobem probíhal proces skládání a nahrávání nových skladeb? Kdo je u vás hlavním tvůrcem? Lišil se nějak celý proces od nahrávání předchozích desek? Změnili jste něco?

Flegias: Hlavní tvůrce byl vždycky Peso (jediný originální člen kapely) za pomoci kytaristy Piera. Tentokrát jsme ale chtěli pracovat jinak, přesně tak, jak jsme to dělávali v 80. letech, kdy pracujeme tváří v tvář, osobně, aniž bychom si navzájem posílali sdílené soubory na dálku. Vyhýbali jsme se tomu, abychom pracovali jen sami za sebe na svých partiích jako jsou kytarové riffy, bicí, atd. Prostě jsme se sešli ve zkušebně a tam začali jamovat a definovat jednotlivé skladby. To zajistilo, že každá skladba okamžitě získala živé konotace. Bylo skvělé pracovat právě tímto způsobem, protože jako kapela jsme našli další novou fungující chemii mezi námi.
 
Album "The Age of the Dead Christ" vyšlo u italských labelů Scarlet Records (CD) a Terror From Hell Records (vinyl). V jakém nákladu deska vyšla a panuje zatím spokojenost s prodejem alba? Mimo italská distra je album špatně k sehnání. Plánujete ještě nějakou větší propagaci a dostupnost alba v Evropě, potažmo ve světě?

Flegias: Zatím vůbec nemáme žádné údaje a statistiky o prodeji a ani vlastně nevíme, kolik kopií bylo vylisováno. Naše smluvní podmínky jsou v tomto odlišné, takže vůbec neznáme současné prodejní trendy. Jsme omezeni a soustředíme se pouze na nahrávání desek a hraní co nejvíce koncertů. Doufáme, že naše evropské turné, které chystáme na podzim, zajistí, aby jméno NECRODEATH bylo více známé i mimo území rodné Itálie a fanoušci dostali naše alba i v místních hudebních obchodech. Současně si ale myslím, že dnes je snadné najít jakoukoliv nahrávku na internetu. V našem případě ji najdete na stránkách labelů Scarlet nebo Terror From Hell, kde si můžete objednat naše alba. Jinak s "Age of Dead Christ" jsme také k poslechnu na Spotify, iTunes, Amazon atd.

V textech opět dominuje protináboženská tématika. To se nemění po celou existenci NECRODEATH. Jak moc jsou pro vás texty důležité, co jimi chcete sdělit a kde čerpáte inspiraci?

Flegias: Protináboženská témata nejsou stanovena pouze nenávistí k církvi jako takové, ale také aktuálními, současnými i historickými fakty, takže inspirace pro naše texty je různá a má mnoho původů. Samozřejmě, že jsou pro nás texty velmi důležité, i proto jsme pro skladby z naší nové desky udělali několik videí, která jsou k dispozici na našem kanálu YouTube, abychom vysvětlili význam textů a skladeb celkově.

S tím souvisí i skutečnost, že Itálie je velmi silně křesťansky založená země. Měli jste kvůli textům za dobu své existence nějaké problémy, např. s Vatikánem, úřady, nebo prostě jen s názory lidí? Jak se na vaší kapelu a metal dívá italská veřejnost?

Flegias: Bohužel Itálie, přesně jak jsi řekl, je velmi náboženská země. Často se musíme zabývat církevními autoritami a někdy i těmi politickými (a to jsou zase otroci církve). Hráli jsme také na jednom italském festivalu, který byl silně kritizován místní církví, a to není poprvé a asi ani naposledy. Bohužel tato situace v Itálii nebude jiná, dokud zde bude Vatikán. Naštěstí Italové jsou jiní a o dost chytřejší než tihle bigoti, proto děláme svojí muziku bez obav a strachu z postihu.

Nové album má hodně pomalých, temných pasáží s parádní tísnivou atmosférou, za kterou by se nemusela stydět žádná blackmetalová kapela. Pravděpodobně je to vaše nejatmosferičtější deska. Byl to váš záměr natočit takto temné a "pomalejší" album?

Pier: Na desce je mnoho "pomalých" partií, které se nacházejí většinou uprostřed některých skladeb. Zařazujeme je proto, abychom "oddechli", protože zbytek alba je jinak velmi rychlý. Taktéž titulní skladba je dost temná a najdete zde podobný duch "malignance" v akordech a melodiích, které silně připomínají atmosféru desky "Into the Macabre"

Nadšený jsem z toho, jaký zvuk album má. I v roce 2018 jste natočili desku, která je old school, zní dobově a přesto je perfektně čitelná. Kde jste album nahrávali a byli jste okamžitě s výsledkem spokojení? Nahrávali jste analogově, tj. všechny nástroje najednou, nebo standardně každý nástroj zvlášť?

Pier: Díky! Naším cílem bylo vytvořit a nahrát album co nejvíce old school. Takže jsme skládali všechny skladby společně, strávili jsme spoustu času ve zkušebně. Chtěli jsme to tak úplně se vším všudy, takže žádné sdílení nahrávek po internetu a posílání si spousty souborů se záznamy. Ve studiu jsme pak nepoužili nahrávání pro každý nástroj zvlášť, jako se to v dnešní době dělá, ale nahráli jsme všechny hlavní nástroje (bicí, basy, rytmickou kytaru) naživo. Pak jsme udělali záznamy pro sóla, vokály a tak dále. Je to nejlepší způsob, jak zachovat tu jedinečnost alb z osmdesátých let.

Když se podívám na obal "The Age of the Dead Christ", je to jako bych držel desku z roku 1985. Vrátili jste se ke svému starému logu z prvního dema "The Shining Pentagram", kresba je černobílá, motiv jasný... trochu mi to přípomíná staré demáče švýcarských HELLHAMMER....

Pier: Tak to jsi trefil. Samozřejmě! I v grafice jsme se vrátili o minimálně 20 let zprátky! Myšlenkou Pesa a Flegiase byl návrh obalu právě ve stylu obalů HELLHAMMER a mnoho dalších alb stejného období.

Peso, ty jsi jediný původní člen NECRODEATH. V současné sestavě hrajete již deset let, jak dlouho trvalo, než jsi našel takto optimální sestavu? Co bylo pro tebe nejdůležitější proto, abys přijmul do kapely nového člena? Dokázal bys porovnat současnou sestavu s tou z osmdesátých let? Mám na mysli např. přístup ke kapele, energie, chemie, atd...

Peso: Ano, tato sestava je aktivní již dvanáct let, od doby, kdy jsme jeli evropské turné s MARDUK. To byla skvělá zkušenost, která odstartovala nový život naší kapely. Nemám srovnání, protože s původní sestavou jsme se nikdy nemohli podobných turné účastnit, ale stejně mohu podepsat fakt, že teď máme tu nejlepší sestavu v naší historii!

Když se vrátíte k vašim zažátkům do roku 1985, na co nejraději vzpomínáš? Již tehdy jste měli osobitý styl, který později skvěle propojil tři metalové žánry - thrash, black i death metal. Které kapely vás tehdy nejvíce ovlivňovali?

Peso: Kapelu jsme dali dohromady v únoru 1984 hned po prvním koncertě VENOM a METALLICY v italském Miláně. Ten koncert mi tehdy změnil život a ihned po návratu domů jsem se s kamarády rozhodl založit novou kapelu s názvem GHOSTRIDER. Po roce jsme se přejmenovali na NECRODEATH a největší vliv na nás měly dvě zmiňované kapely a ještě SLAYER. Brzy jsme si ale začali formovat vlastní tvář.

Letos slavíte "Kristova léta", jinými slovy NECRODEATH jsou 33 let na scéně. Jak bys dnes porovnal obě legendární desky - debut " Into the Macabre" a techničtější dvojku "Fragments of Insanity"? Mezi fanoušky se jedná o kultovní alba. Vzpomeneš si na nějaké historky z nahrávání? A proč tehdy došlo k rozpadu kapely?

Peso: Obě první desky jsou pro mě doslova magické. Byli jsme mladí a hudebně ne tolik vyzrálí, přesto jsou tam skladby, které i dnes je obtížné zahrát. Ale naživo z těchto alb pořád hrajeme! Byl to konec 80. let, nepříznivá doba pro nás a my skončili v lednu 1990. Navíc nikdo v Itálii nepořádal koncerty a my za pět let odehráli pouze šest koncertů. V té době tu nebyla podpora extrémních metalových kapel a my se to rozhodli ukončit.

V letech 1990-1998 nebyla kapela aktivní. Peso, čemu ty jsi se v té době věnoval? Přepadaly tě někdy myšlenky na obnovu NECRODEATH, nebo jsi to tehdy bral jako uzavřenou kapitolu?

Peso: Tehdy jsem založil kapelu SADIST a nabubnoval s nimi první dvě desky. Po pěti letech jsem tuto epizodu uzavřel a více než rok jsem v žádné kapele nepůsobil. Pak ale za mnou přišel Claudio (první kytarista NECRODEATH) abychom to znovu zkusili dát dohromady. No a já kývl a byl ze mě zase bubeník...

Peso, po konci NECRODEATH jsi se objevil v dobře známých SADIST, se kterými jsi nahrál dvě desky. Co ti tato zkušenost s technických death metalem nejvíce dala? Sleduješ SADIST i nadále a co říkáš na jejich tvorbu po tvém odchodu? Neláká tě hrát po letech zase podobný styl?

Peso: Jak jsem již uvedl v předchozí odpovědi, nahrál jsem se SADIST dvě desky. Hodně jsme koncertovali po celé Evropě, byla to dlouhá turné, ale pak se můj čas u SADIST naplnil. Teď pokračují s jiným bubeníkem. Myslím, že dobře.

V roce 1998 došlo k reunionu NECRODEATH. Co bylo tehdy hlavním impulsem pro váš návrat po osmi letech? Thrash metal začínal svou renesanci a vy jste byli jednou z prvních kapel, která se vrátila na scénu.

Peso: Já jsem v podstatě hudebník a bubeník, živí mě to. Rok jsem si prožil bez hraní a zjistil jsem, že bez své bicí soupravy nemohu existovat. Když Claudio přišel s návrhem reunionu NECRODEATH, okamžitě jsem to přijal, ale zároveň jsem začal pracovat jako bubeník na plný úvazek, jako učitel i hráč v různých dalších nemetalových projektech.

Návrat proběhl s novým frontmanem v sestavě. Dostal tehdy původní zpěvák Ingo nabídku pokračovat a z jakého důvodu odmítl? Proběhl nějaký konkurz na vokalistu nebo byl Flegias volba číslo jedna? Nyní je v kapele již dvacet let a odvádí skvělou práci, takže jste se trefili do černého...

Peso: Rozhodli jsme se hrát s novou sestavou. Flegias byl můj starý přítel a brzy jsem mu zavolal, aby nahradil Inga.

Jaký vztah k NECRODEATH měli vůbec ostatní členové v době, kdy nebyli součástí sestavy? Byli jste fanoušci, kamarádi nebo jste do kapely přišli z jiného prostředí?

Peso: Jsme všichni přátelé a za vše mluví tohle: Jsme dnes v kontaktu s Johnem a samozřejmě s mým skvělým přítelem Claudiem a když mohou, jdou společně s námi na pódium hrát staré songy, a to i když Claudio přestal hrát na kytaru roku 2003.

Letos jste vydali album po čtyřech letech, ale měli jste i období, kdy vám během šesti let vyšlo hned pět alb. Mám na mysli roky 2006 až 2011. Považujete to za nejkreativnější období v historii kapely? Nebyli tehdy fanoušci přesyceni vaší tvorbou?

Peso: Je to pořád dokola. Stále koncertujeme, nahráváme alba, točíme videa, vydáváme splity, atd. Dnes to samozřejmě děláme s větším relaxem než dříve, ale mohu prozradit, že nyní jsme opět ve studiu a novinky se fanoušci dozví na začátku roku 2019. Počkejte a uvidíte.
 
Máte poměrně hodně videoklipů, z každé desky minimálně jeden, dva. Podle čeho skladby pro videoklipy vybíráte? Spolupracujete s nějakým scénáristou nebo si vše zajišťujete sami? Vidíte ve videoklipech a YouTube kanálu nejlepší medium na propagaci? A jaký váš videoklip považujete za nejzdařilejší?

Peso: Autorem všech našich videí je Flegias, protože je to jeho práce. Mrkněte na jeho tvorbu ve společnosti Morbid Visions na internetu.

Flegias: Všechna naše videa jsou vytvořena v naší produkci. Vlastním videokomunikační společnost s názvem Morbid Visions, a tam jsem scenárista, režisér, kameraman i redaktor. Vždy jsme si vybrali skladby, které mají větší sílu na první poslech a pokud máme tu možnost pustit skladbu ven ještě před vydáním, vybereme jednu z nejbrutálnějších písní, aby fanoušci poznali hlavní obsah a myšlenku alba. Nejlepší způsob propagace je stále hraní koncertů, ale tím bohužel nemůžeme oslovit všechny, takže videa jsou v tomto snadným řešením. A dle čísel z YouTube se zdá, že naše nejúspěšnější video je "Master of Morphine" z alba "100% Hell". To je způsobeno především dvěma faktory: prvním je ten, že jde možná o jednu z našich nejpropracovanějších písní a druhým to, že jsou tam sexy zdravotní sestry, hahaha!
 
V posledních letech koncertujete hlavně doma v Itálii. Hrajete téměř každý víkend. Jaké jsou návštěvnosti koncertů a jak funguje vaše metalová scéna? Promotéři, festivaly, fanziny.

GL: To je pravda, v uplynulých letech jsme odehráli hodně koncertů v Itálii, kde máme vždy nabídky od promotérů a místních organizátorů. Naštěstí máme mnoho fanoušků, kteří na naše koncerty chodí i přes to, že je v Itálii metalová hudba stále méně a méně poslouchána mladými lidmi. I když, jsou koncerty a festivaly, kde lokální scéna opravdu funguje, ale v porovnání s dobou před cca deseti lety je zde výrazný pokles.
 
Vedle vás a dalších starých kapel jako BULLDOZER a SCHIZO, najdeme v Itálii mnoho mladších skvělých kapel, např. BAPHOMET´S BLOOD, BUNKER 66. BARBARIAN, WITCHUNTER, DEATH MECHANISM, NATIONAL SUICIDE a další. Jaké je hraní po boku s o generaci mladšími kluky? Které kapely od vás byste doporučili vy?

GL: S některými z kapel, které jsi zmínil, jsme hráli několikrát (DEATH MECHANISM, NATIONAL SUICIDE) a jsou to skvělé kapely, které hrají s velkou vášní a vytrvalostí, takže je obdivuji. Bohužel, velmi často vidím, že existují kapely plné pózerů, kterých se rodí stále víc a víc, žijí hlavně na sociálních sítích a stávají se z nich spíše fotomodelky než hudebníky. S tím mě napadá, že mnoho hodnot hudby bylo ztraceno. Když jsem začal dělat muziku já, byla to svoboda a výraz toho, co jsem cítil uvnitř. A já to vždy dělal hlavně pro sebe, ne pro potěchu ostatním. Muselo mě to bavit. Nyní je to bohužel u spousty kapel naopak.
 
V Česku jste hráli jen jednou, v roce 2006 v rámci evropského turné po boku MARDUK, IMPALED NAZARENE a MASTER. Jak na koncert v Praze a celkově na turné vzpomínáte?

GL: Tohle turné v roce 2006 bylo jedním slovem fantastické, protože jsme poprvé hráli se současnou sestavou po celé Evropě. Jeli jsme společně s MARDUK a v České republice jsme se zúčastnili festivalu s line-upem, který zmiňuješ. Existuje mnoho vtipů a vtipných historek z této cesty, ze kterých je těžké nějakou vybrat a některé z nich se nedají publikovat vůbec, haha! Na našem videozáznamu "Forever Slaves", které najdete online, jsou momenty právě z tohoto turné, takže se na to podívejte!
 
Jak vypadají vaše koncertní playlisty a podle čeho vybíráte jednotlivé skladby? Jaké to je, hrát i po třiceti letech staré songy z prvních dvou desek? Baví vás to pořád, když to fanoušci chtějí stále slyšet?

GL: Naše setlisty se každoročně mění podle nových nahrávek, ale naše mistrovská díla hrajeme vždy a všude. Mnozí z našich fanoušků pocházejí ze staré školy, takže chtějí slyšet songy z prvních dvou alb, zatímco mnozí nás znají až s návratovými alby z devadesátých let a nejmladší fanoušci zase oceňují nejnovější tvorbu, zejména naše poslední album "The Age of Dead Christ". Snažíme se tedy udělat setlist co nejpestřejší, abychom potěšili všechny fans.
 
V říjnu zahrajete v Česku znovu, jako headlineři Thrash Nightmare festivalu v Písku. Co od vás mohou fanoušci očekávat a jaké jsou důvody, proč si přijít zahrozit na legendární NECRODEATH?

GL: Jsme rádi, že se vracíme do České republiky po mnoha letech a při této příležitosti vám představíme naše nové album "The Age of Dead Christ", stejně jako mnoho songů z naší minulosti. Jsme nadšeni, že hrajeme ve vaší zemi a setkáme se zde s novými přáteli. Proto vás zveme k účasti na festivalu Thrash Nightmare v Písku, k poslechu extrémní hudby a společné zábavě!

Pánové, děkuji moc za rozhovor! Těším se a brzy naviděnou v Písku!

GL: Díky tobě a všem čtenářům Fobia zine! Budeme rádi, když si dáme po koncertě s každým z vás pivo. Takže se zúčastněte Thrash Nightmare festivalu v Písku!

NECRODEATH:  Facebook a Homepage

Více info o Thrash Nightmare festivalu vol. 6 (27.10. 2018, Písek - Divadlo Pod Čarou):
FB stránka festivalu
FB událost

Předprodej ZDE
Propagace ZDE


Zveřejněno: 07. 10. 2018
Přečteno:
3576 x
Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář