Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

O novém album „Gift of Doom“, o blížícím se evropském turné, o všem týkající se této bratislavské thrash/death úderky. Na otázky odpovídali členové Mrož a Vrána.

Zdravím RADIATION! Kluci, delší dobu jsme se neviděli, takže v prvé řadě mě zajímá, jak se daří a co je u vás nového?

Mrož: Čauko, no to máš recht. Však čo nás niekedy neprídeš do Bratislavy pozrieť? Inak ide všetko po starom... vlasov je menej a tuku viac, hehe.

Vrana: Nazdar Peťo! Presne jak píše Mrož, sľubovali ste, že nás prídete so Žákynom navštíviť a zatiaľ nič z toho. Ale u nás ide naozaj všetko jak inokedy, akurát ešte dolaďujeme tour, dáky merch a tak podobne.

Moc se mi tomu nechce věřit, ale tohle je váš první rozhovor na Fobiazine. Mohli byste tedy sami sebe trochu více popsat čtenářům?

Mrož: No, však mohol si sa ozvať aj skôr, hehe. Ale všetko má svoj čas... Krátky popis: sme 4 maniaci z Bratislavy hrajúci starý deathrash. Pod názvom RADIATION hráme od roku 2007 a na konte máme zatiaľ demo, splitko, EP-ku a konečne minuloročný full-length "The Gift of Doom".

Než se dostaneme k nové desce, pojďme ještě na chvíli do historie. Kdo vůbec přišel s nápadem dát RADIATION dohromady? Které kapely v začátcích vaši tvorbu nejvíce ovlivnily?

Mrož: Kapelu som založil ja s Jančim, ešte pod názvom STONE LIVER v roku 2005. Na basu s nami hrával vtedy ešte jeden chalan menom Majo. Počúvali sme vtedy dosť thrash metalu starej školy, najmä SODOM, TANKARD, KREATOR a pod. Myšlienka založiť si niečo, kde by sme mohli prezentovať vlastné nápady, prišla tak nejak logicky. V roku 2007 Maja vymenil Vrana a názov sme zmenili na RADIATION. No a asi v 2015 sa k nám pridal Rišo na post druhej gitary.

Před lety jsem recenzoval vaše první demo a tehdy jsem z vaší tvorby nejvíce cítil staré SODOM, někdy kolem desky „Obssessed By Cruelty“. Řekli jste si tehdy, že chcete hrát old school thrash metal jako konkrétní kapely, nebo se prostě váš zvuk vyprofiloval přirozeně?

Mrož: Ako som spomínal v predchádzajúcej odpovedi, SODOM bola jedna z kapiel ktorú sme počúvali dosť často, no a keď ti niečo hučí do uší každý deň, tak je prirodzené, že ťa to ovplyvní aj v tvojom hudobnom smerovaní. Čo sa týka zvuku na deme, to je kapitola sama o sebe a sme vôbec radi že to nejak hraje, hehe.

Jedinou nahrávku, kterou od vás nevlastním, je split album z roku 2011, na kterém jsou mj. také japonští kultovní ABIGAIL. Jak k vydání tohoto splitu došlo? Kdo vybíral kapely a realizoval celé vydání?

Vrána: V tej dobe som bol v kontakte s Dlogom z kapely OLDBLOOD a on bol od začiatku iniciatívny spraviť s nami split vydanie. Bol to jeho nápad osloviť ABIGAIL a tuším mal vopred prislúbené vydanie kazety u poľských Kampf records, kde to nakoniec aj vyšlo. S Japoncami som to potom odkomunikoval ja, čo bolo veľmi jednoduché (asi do mesiaca od prvého mailu mi prišiel poštou master s čerstvo nahratými songami). Takže pôvodne mali byť na splite tri kapely, ale nakoniec sa k tomu celému pridružili aj peruánci R.I.P., s ktorými som si v tej dobe dopisoval a distribuoval som aj ich prvé demo. Potom to vydanie síce hrozne dlho trvalo, ale nakonec sme boli spokojní.

První vinyl přišel v roce 2013 v podobě EP „Plutonium Overdose“. Jak zpětně hodnotíte tuto nahrávku?

Mrož: Ja si myslím, že to je presne také aké to má byť: krátké, úderné a špinavé. Proste dáš to do gramca a po 12 minutach zistiš, že ťa bolí prdel... nič viac, nič menej...

Vrána: Ja som s tým sedempalcom spokojný aj teraz  s odstupom času. Od zvuku až po obal. Je to rýchle, hlučné a sú tam krátke songy (kvôli stopáži 7“ a kvôli údernosti). Naše nové skladby sú už teraz trochu iné, ale inak si myslím, že to je stále dobrý materiál.

EP vydalo Vránovo vydavatelství Atomic Vision. Chtěli jste si své desky vydávat sami od počátku, nebo jste již tehdy oslovili více labelů? V čem vidíte výhodu vydání ve vlastní režii a v čem vás to naopak limituje?

Vrána: Celá pravda je, že okrem Atomic Vision platňu pomohli vydať ďalšie 3 labely a tiež každý člen kapely prispel niečo osobitne. Rozhodli sme sa takto kvôli lepšiemu rozloženiu financií, ale tiež kvôli tomu aby to vydanie malo lepší distribučný „rozstrel“. Čo sa týka Atomic Vision Productions, tak ja mám doma už iba dáke posledné kópie a ostatní distribútori sú na tom hádam podobne, čo znamená že tie dosky sú niekde v obehu a to je super. Vydávanie vo vlastnej réžii je niekedy znúdzecnosť, ale niekedy to znamená aj lepšiu kontrolu nad predajom. Teraz trochu preskočím udalosti, ale konkrétne ku „The Gift of Doom“ bola priorita nájsť nejaký externý label na vydanie vinylu alebo CD. S vydávaním MC mám v Atomic Vision Productions už nejaké skúsenosti, takže som vlastne iba doplnil ďalší nosič, nech je to komplet.

U Atomic Vision Productions bych ještě chvíli zůstal. Vráno, můžeš své vydavatelství trochu blíže popsat? Jaké tituly pod labelem vyšly, co tě vedlo k založení labelu, jaká je myšlenka celého vydavatelství a jaké máš další plány? Když se podívám na distro, jde především o kazety a sedmipalce. Je to ten typ nosičů, na který se soustředíš?

Vrána: Budem odpovedať mimo poradia. Viedlo ma k tomu hlavne to, že som chcel podporiť naše vlastné kapely a tiež úplne na začiatku som chcel vydávať v reedícii nejaké zabudnuté nahrávky. To sa vlastne zatial podarilo iba v prípade DARK MORDOR, ale čo sa dá robiť. Čo sa týka analógových formátov, tak mám vyslovene rád kazety a vinyly a rád sa nimi obklopujem, ale v podstate mi nevadí žiadny hudobný nosič. Pod Atomic Vision bolo vydané zatiaľ toto: už spomínané MC DARK MORDOR „Agónia“, čo bola vlastne reedícia vynikajúcej demonahrávky od tejto slovenskej thrash kapely z polovice 90. rokov spolu s bonusovým materiálom, ďalej MC CULT OF FIRE „Triumvirát“ – kazetová verzia debutového albumu, astmosferický black metal... v tej dobe to bola iba predzvesť niečoho naozaj veľkého, keďže teraz je Kult Ohňa už naozaj mega veľká kapela. Nasledovalo naše 7“EP „Plutonium Overdose“, ktoré sme vydali v spolupráci s ďaľšími UG labelmi. Potom som sa presťahoval, prišli nejaké finančné a osobné problémy a musel som label aj distro odložiť bokom, čo sa natiahlo na takmer štyri roky. Ale tento rok som sa konečne rozhýbal a vydal som spolu s Life Eternal Prod. z Nemecka kazetovú verziu nášho albumu. Štyri vydané tituly sú na 8 ročnú existenciu labelu trochu bieda, ale na druhej strane si myslím že pri dnešnej záplave vydaných vecí to vôbec nevadí. Ja som s každým jedným titulom na 100 % stotožnený a spokojný. Ešte neviem, čo bude nasledovať, ale je dosť možné že to bude niečo z kapiel z nášho „okruhu“.

Pojďme do současnosti RADIATION. Na podzim vám vyšlo první velké album „The Gift of Doom“ a to u německého labelu Witches Brew. Proč tentokrát padla volba právě na tento label? Plánujete také vydání vinylové verze?

Mrož: Cheryl z Witches Brew nás videla hrať práve na Thrash Nightmare a páčilo sa jej to. Nám sa naopak páčilo Witches Brew, kapely ktoré vydávala a štýl akým to robila. Skúsili sme jej teda poslať nahrávku, vyšlo to a čoskoro bolo CD na svete. Veľký zálusk na vydanie mal aj Koník zo Support Underground, ktorý je zároveň už roky našim kamošom. Vedeli sme, že by jeho vydanie bolo rovnako kvalitné a že by urobil prvé aj posledné, aby nahrávku spropagoval. Nejak mi však nebolo po srsti, že album ešte ani nebol nahraný a už by sme mali zabezpečeného vydavateľa. Moc jednoduché. Takže sme sa rozhodli ísť inou cestou, tak nejak bez protekcie, povedal by som, hehe. To jest buď to niekto vydá lebo je to dobré, alebo nás zakopú pod čiernu zem..

Nedávno vyšla u Atomic Vision i kazetová verze. Jste sami fanoušci a sběratelé tohoto nosiče? V jakém nákladu kazeta vyšla? Jaký je zájem o tento nosič v porovnání s CD verzí?

Vrána: Všetci v kapele máme radi kazety, z časti je to možno spôsobené tým, že každý z nás s nimi od detstva prichádzal do kontaktu. Ja osobne si v posledných rokoch kupujem hlavne kazety, veľakrát aj z dôvodu že sú väčšinou stále lacnejšie ako iné formáty, hehe. Kazetu sme vydali pol na pol so spriateleným labelom Life Eternal Productions z Nemecka v počte 300 kusov v čiernej a zelenej farbe. Aký je o ňu záujem v porovnaní s CD je ešte asi skoro hovoriť, CD je predsalen vonku už takmer rok. Ale každopádne ľudia sa ozývajú a myslím si, že keby sme vydali niečo na kazete pred takými 5 rokmi, tak je ten záujem určite menší. Vyzerá to naozaj tak, že kazety momentálne zažívajú taký svoj malý návrat na trh s hudobnými nosičmi.

Deska „Gift of Doom“ je už nějaký čas venku. Já jsem z ní pořád nadšen. Jaké jsou reakce fanoušků, kamarádů a kritiků? A především, jaký jste spokojeni vy s odstupem času?

Mrož: Kritici prijali nahrávku až prekvapivo dobre, a ostatní fandovia a kamaráti tiež (fanda a kamarát je väčšinou tá istá osoba). Musím ale povedať, že väčšina kladných recenzií je od ľudí, ktorí presne takýto starý štýl vyhľadávajú, resp. na ňom vyrastali a cítia z toho istú nostalgiu. Od recenzenta ktorý počuje polminútovú klepačku a ide sa posrať z toho, že to nie je melodické by hodnotenie asi vyzeralo inak, ale ako zvyknem hovoriť, ten album nie je pre každého.

Miluji zvuk, jaký album má. Když vám řeknu, že to zní zatraceně špinavě a hnusně, doufám, že to berete jako poctu, protože to je sakra ono!!! Zní album přesně tak, jak jste zamýšleli? Opět jste nahrávali ve Vomitor sound studiu, tak asi vědí, jak to chcete!

Mrož: Díky. Bibo z Vomitor Sound dokáže urobiť z hovna fialky, ale my sme radšej chceli ostať pri tom hovne hehe, takže musím povedať, že sa celkom držal našich požiadaviek a podarilo sa mu z toho dosiahnuť niečo špinavé, ale zároveň čitateľné. Samozrejme, všetko sa dá spraviť ešte lepšie, ale v rámci našich a jeho možností, dostupného času a financií sme so zvukom spokojní.

Každému se líbí něco jiného, ale co říkáte těm, kteří vám řeknou, že ten zvuk je hrozný? (smích)

Mrož: Každý názor sa cení. Ale asi to mali nahrať namiesto nás oni, určite by to znelo lepšie...

I na „Gift of Doom“ najdeme texty týkající se radiace, nukleární apokalypsy, válek a celkově jsou dost temné. Mroži, kde čerpáš inspiraci k napsání textů? Mohl bys uvést jeden konkrétní případ, kdy tě nějaká určitá situace motivovala k napsání textu některé ze skladeb na album?

Mrož: Inšpirácia je hlavne z filmov, historických dokumentov, ilustrácií, hier (Fallout I. a II.) a vlastnej hlavy. Za tie roky, čo ma táto „atómová“ tématika zaujíma (či už v realite alebo v rovine sci-fi), som toho už videl kopu, takže s inšpiráciou nebol problém. Ako konkrétny prípad, kedy ma niečo inspirovalo k napísaniu textu môžem uviesť streľbu v Devínskej Novej Vsi z roku 2010, kde jednému chlapíkovi menom Harman preplo a zastrelil niekoľko ľudí. Vtedy ma to dosť nasralo a napísal som text „Thrash the Bastards“. Najsmutnejšie na tom je, že tento text sa dá používať znova a znova pri odlišných situáciách. Neviem či ste to zaregistrovali aj v Čechách, ale nedávno v Bratislave nejaký nácek a ľudský odpad dokopal mladého IT-čkara z Filipín, za to, že sa zastal kolegýň, ktoré ten hajzel obťažoval. Chalan na následky toho zomrel. Je toto normálne... thrash the bastards!

Před dvěma roky obohatil sestavu RADIATION druhý kytarista Rišo. Hledali jste tehdy intenzivně pro svoji další tvorbu druhou kytaru nebo jste si řekli, že to prostě zkusíte ve čtyřech? Prošel Rišo ještě nějakými dalšími kapelami v Bratislavě?

Mrož: Stretávali sme sa s názormi, že naša muzika by potrebovala druhú gitaru, hlavne na živé vystupovanie. To sme aj sami tušili a tak sme sa pridaniu druhej gitary nebránili. Nejak intenzívne to však nebolo, prešlo aj niekoľko rokov, kým sme narazili na Riša. Pokiaľ viem, toto je jeho prvá kapela, a v podstate začal hrať na gitaru krátko pred tým ako k nám prišiel. Občas je to počuť, ale radšej mať v kapele v pohode týpka a kamoša, ako virtuóza s ktorým si nemáš čo povedať.

Vrána: Ja som sa s Rišom už poznal dáky ten rok predtým a do kapely som ho dotiahol po tom, ako som ho počul zahrať dáky divoký speedový riff. V tej dobe sa tuším iba zoznamoval s gitarou, ale ja som vedel že z toho niečo može byť. RADIATION ako kapela vždy vyžadovala niekoho, kto tam v prvom rade sadne povahovo a štýlovo a dáke tie technické ne/schopnosti sa odpúšťajú (tak to bolo aj u mňa), takže sme ho hneď zobrali bez problémov.

Vrána působí také v black/deathových GOATCRAFT. Mohl bys krátce své působení rozvést? Věnuješ v současnosti více času GOATCRAFT než RADIATION? V Česku téměř nekoncertujete, dostáváte nabídky spíše ze zahraničí?

Vrána: Už ani neviem, jak to presne začalo, ale pravdepodobne tak, že mi Demolator na skúškach DEMOLIZER občas zahral nejaké nápady alebo rovno celé songy, ktoré mal vymyslené pre svoju ďalšiu kapelu. Neskôr oslovil nášho bubeníka Jana a istú dobu sme hrali iba v trojici bez basy. Potom boli nejaké koncerty, obsadili sme post basgitary a vyšlo nám MLP na Iron Bonehead v Nemecku. Tento rok na rovnakom labeli vyjde debutový album. Čo sa týka ponúk na koncertovanie, tak dostávame o niečo viac ponúk na hranie v zahraničí, ale myslím že aj tak to s hraním naživo moc nepreháňame. Každopádne akurát teraz v auguste vyrážame na miniturné so zastávkami v Rakúsku, Nemecku, Taliansku, Poľsku a jedným koncertom v Bratislave po boku kapiel WRATHPRAYER (Chile), MEFITIC (Taliansko), NAHTRUNAR, KRINGA (obe Rakúsko), DEVIL'S POISON, CRESSET (obe Bratislava), RITES OF DAATH a TEMPLE DESECRATION (obe Poľsko). Myslím že sa oplatí na niektorom z koncertov zastaviť, pre viac informácií sledujte náš profil na Facebooku. A povedal by som, že je to u mňa celkom vyrovnané s časom venovaným obom kapelám.   

DEMOLIZER. Také v tomto uskupení se oba potkáváte. Kdy přišel na svět tento projekt? Jaké jsou plány právě s DEMOLIZER? Loni v Písku to byl nezapomenutelný koncert, pro mnoho fans jste byli nové tváře a každý tady volá po častějším koncertování…

Vrána: Celkom slušne trápiš moje mozgové závity, haha. Mám pocit, že približne rok po tom ako som prišiel do RADIATION ma oslovil Demolator s ponukou hrať temný heavy metal v štýle 80. rokov a magických kapiel, ktoré určite kurva nemusím menovať. Keďže on je originál bubeník, tak sme začali skúšať vo dvojici a nahrali sme dáke dvojskladbové demo, z ktorého sa rozdalo iba zopár kusov kamošom. Neskôr sme organizovali koncert českej kapele ZLO a pri tej príležitosti sme oslovili Mroža (RADIATION) a Slava (SMRTONOS, dnes DEVIL'S POISON), aby sa mohol Demolator chytiť mikrofónu. Po tomto koncerte sme nahrali demo „Possessed“ (2010), zopár akcií sme ešte odohrali a potom prišlo niečo ako pauza. Sporadicky sme ale skúšali ďalej a pred dvoma rokmi sme to zase dali viac do pohybu, nedávno nám aj vyšiel singel vo vinylovej podobe. Koncerty budú naďalej veľmi selektované, ale pomaly chystáme nový materiál na vydanie.

S DEMOLIZER máte venku EP „Witch Bitch“, které vyšlo u labelu Support Underground po 2 letech, co jste nahrávku umístili na Bandcamp. Proč to zpoždění? Šlo o jednorázovou akci nebo se nebráníte další spolupráci s Koníkem?

Vrána: Boli tam nejaké problémy, zdá sa mi že pôvodne bol v hre aj iný vydavateľ. Podrobnosti si už moc nepamätám. Dokonca ešte predtým sme samotný materiál na singel nahrávali na dva krát, ten prvý master sa nedochoval. S Koníkom sa veľmi dobre spolupracuje a do budúcna to určite nevylučujeme. Otázne však je či on bude mať ešte záujem, haha.

Objevili jste se ale ještě v dalších kapelách či projektech, např. GATES OF PTULAH (Mrož) nebo RIGHT TO KILL (Jano). Mohli byste i tyto aktivity trochu popsat?

Mrož: GATES OF PTULAH bol jeden krátky death/blackový/atď. projekt, kde by som mohol šupnúť nápady čo sa do RADIATION nehodili. Boli sme tam ja, Demolator (DEMOLIZER, GOATCRAFT, atď..) a ešte ďalší dvaja kamoši: vyššie menovaný Slavo a Robo, slávny alkoholik zo Šale (pre nezainteresovaných, veľmi divoké slovenské mesto). Vydali sme jedno demo „Demostration of Death“ (2013), potom bolo pár koncertov a nakoniec som to ukončil, keďže už na to moc nebol z mojej strany čas. RIGHT TO KILL je crustová kapela pochádzajúca z legendárnych bratislavských garáží Pod prístavným mostom, kde si Janči vybíja zlosť mimo GOATCRAFT a RADIATION). Momentálne majú žiaľ pauzu.

V Bratislavě působí v současnosti kromě vás řada výborných kapel, např. MALOKARPATAN, BETON, MAJSTER KAT, CATASTROFY a jiné. Jak vypadá scéna ve vašem městě? Označili by jste jí dobře fungující z pohledů kapel, pořadatelů i fanoušků?

Vrána: To, čo spomínaš sú už zabehnuté a aj celkom známe kapely, aj keď každá z nich na rôznej úrovni. Celkom to tu funguje, ale stále si myslím že to nie je žiadna sláva, je to taká mikro scéna a navyše aj dosť rozdrobená. Až na dve-tri večne obsadené miesta tu nemáme kluby, alebo aspoň vhodné podniky či krčmy vhodné na zorganizovanie koncertov. Napriek tomu je tu ale zopár veľmi schopných kolektívov organizujúcich akcie. Na druhej strane v porovnaní s väčšími mestami v okolitých krajinách nie sme až tak zahltení akciami, čo sa napríklad prejavuje tak, že na undergroundovú akciu Ti bez problémov niekedy príde 100 - 150 ludí, čo je v dnešnej dobe úspech. Tiež občas niečo zorganizujeme, ale len 1-2 x do roka. Častejšie to nemá zmysel.

S RADIATION příliš nekoncertujete. Proč tomu tak je? Chybí čas, pořadatelé nebo chuť hrát naživo? Bratislava je ideálním místem pro koncertování na Slovensku, v Česku, Maďarsku, ale i třeba v Rakousku…

Mrož: Hlavný dôvod je najmä čas. Máme svoje zamestnania, Janči často robí nočné, resp. pozvanie na koncert sa už kryje s koncertom GOATCRAFT alebo RIGHT TO KILL, preto máme tých akcií menej. Na druhú stranu mi to tak aj vyhovuje. Bratislava je síce fajn, ale nemá zmysel niekde hrať každý mesiac. Z toho dôvodu ako píše Vrána vyššie, sa snažíme doma odohrať max 1x za pol roka, čo väčšinou akurát vychádza na koncerty, ktoré sami organizujeme, a s kapelami o ktorých vieme že stoja za to.

Často jako fanoušci jezdíte na koncerty a festivaly do zahraničí. Kam všude vyrážíte, podle čeho si akce vybíráte a kde to máte nejraději? Osobně vždy když přijedu do Německa na koncert nebo festival, připadám si jako v jiném světě. Ta atmosféra se s Českem nedá srovnávat…

Mrož: Jo, v zahraničí ti organizátor nahádže taký line-up, že nevieš či si sa posral alebo snívaš. Niečo čo je v tuzemsku nemožné, či už z dôvodu financií, alebo tu tie kapely nikto nepozná a na show by ani nedošiel. Slovensko je v rámci Európy dosť na východe a preto nemáme inú možnosť ako cestovať za oblúbenou muzikou do zahraničia. Áno, je to drahšie, ale stojí to za to. Môžem ti však odporučiť jednu akciu v Písku, kam sa snažíme chodiť každý rok a ktorá na domáce pomery nemá obdobu. Volá sa Thrash Nightmare. Počul si už o tom? Hehe.

Vrána: Považujem za celkom normálne cestovať za muzikou kludne aj niekolko stoviek kilometrov a nejaké vyčkávanie, že moja obľúbená kapela príde hrať do klubu, ktorý mám za rohom je podľa mňa trochu smiešne (pokiaľ človek nemá rodinu alebo iné obmedzenia). Čo sa týka letných festivalov, milujem Chaos Descends, predtým Hell's Pleasure, ktorý navštevujeme posledných 6 rokov, potom OEF je samozrejmosť, ale ten už nemám problém občas vynechať ak nevychádza čas alebo financie. Zo zimných festivalov mám rád NWN! Fest a bol som aj na dvoch ročníkoch Netherland's Death festu. Momentálne mi však už viac vyhovujú menšie fesťáky. A máš pravdu, napríklad na tých nemeckých festivaloch to organizačne občas býva tak priepastný rozdiel oproti tuzemsku, že sa nestačím diviť.  

Poslední promo fotky RADIATION jste pořídili stylově v ukrajinském Černobylu. Jaký dojem na vás toto místo a okolí Pripjatu zanechalo?

Mrož: Pre mňa jeden z najväčších zážitkov v živote. Každý to ale musí zažiť sám, pretože z fotiek si vlastný názor neurobíš a ako to tak väčšinou býva, fotky neukazujú realitu.

Vrána: Bol to geniálny výlet, resp. exkurzia. Napriek tomu, že za tých 30 rokov sa tam už prešli hordy turistov, bolo tam veľa autenticity a naozaj sme si to užili. Možno na človeka, ktorý sa o túto tému až tak nezaujíma, by toto miesto až tak nezapôsobilo, ale keď sa prechádzaš po schátranom pripjatskom sídlisku a predstavuješ si evakuačný hlásič a všadeprítomnú paniku a chaos, tak to proste musí v tebe zanechať silnú stopu.

Na přelomu září a října plánujete turné společně s chilskými death/thrash kapelami DEATHLY SCYTHE a EJECUTOR. Bude to vaše první větší turné. Jak došlo k dohodě s těmito kapelami a kde všude se objevíte?

Vrána: Je to skôr taký kamarátsky výjazd, ktorý sme pôvodne plánovali iba s DEATHLY SCYTHE, s ktorými sa už nejaké dva roky osobne poznáme. Momentálne obaja hlavní členovia žijú v Berlíne a majú víza platné do konca tohto roka, takže aj z tohto dôvodu mi prišlo ako dobrý nápad ich osloviť s ponukou spraviť spoločné turné. Už vyššie spomínaní Life Eternal Productions, ktorí spoluvydávali našu kazetu, im v najbližších týždňoch vydajú MLP „Celestial Darkness“, takže ešte o to viac mi to do seba zapadalo. EJECUTOR sú ich kamoši zo Santiaga, ktorých snom bolo zahrať si niekedy v Európe. Javier, bubeník z DEATHLY SCYTHE mi dal ponuku, či ich nezoberieme do line-upu v prípade, ak bude s nimi počas tour hrať na basu. Kývli sme na to, letenky majú Čileánci kúpené, takže možme sa do toho pustiť. Turné bude celkom rozsiahle a momentálne vyzerá takto (stále potrebujeme pokryť dva dátumy):

27.9. ČT - Písek, Pí klub s/Laid To Waste, CZ
28.9. PÁ -‎ Grafing bei München, JIG, DE
29.9. SO - Mladá Boleslav, Farářova Sluj, CZ
30.9. NE - Nürnberg‎, Kunstverein, DE
1.10. PO -  «« k dispozícii (DE) »»
2.10. ÚT - Erfurt, AjZ, DE
3.10. ST - day off
4.10. ČT - Bologna, Freakout s/tba, ITA
5.10. PÁ - «« k dispozícii (DE, AT, CH) »»
6.10. SO - Berlin, tba s/Expulsed Angel, DE

Deska venku, turné před vámi. Prozradíte nějaké další vaše plány, které byste rádi v blízké budoucnosti realizovali?

Mrož: Môžem ti prezradiť, že už skúšame veci na nasledovníka „The Gift of Doom“. V rámci turné nejaké z týchto vecí odznejú aj naživo.

Kluci, díky moc za rozhovor, a hlavně za parádní muziku, kterou děláte. Brzy se potkáme! Přeji RADIATION jen to nejlepší!

Mrož: Díky moc za obsiahly pokec. Som rád, že ťa v tej Afrike, kde si bol namiesto Obscenu, nezožrali hrochy a už sa teším, keď si spolu najbližšie dáme pivečko.

Vrána: Ďakujeme za podporu Ty starý bradáč! Pekne si nás vyspovedal. Onedlho sa vidíme.

Bandcamp a Facebook


Zveřejněno: 26. 08. 2018
Přečteno:
4188 x
Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

26. 08. 2018 11:32 napsal/a DCLXVI
koncert v Ml.Boleslavi
http://cs-cz.facebook.com/fararovasluj/