Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
LLYR

22.7. 2018, Praha - Modrá Vopice

Tento koncert jsem měl vyhlídnutý pěkně dlouho. Američtí deathmetalisté GRUESOME patří mezi nejlepší kapely současnosti ve svém ranku a dosud jsem neměl možnost vidět je naživo. S účastí jsem neváhal ani přesto, že jsem v neděli brzy ráno přiletěl z dovolené a tělo mi radilo, ať na to kašlu. Někdy je však třeba zatnout zuby…

Po delší době jsme na koncert vyráželi z rodné vísky na jihu Čech, kde mě v půl páté vyzvedli Růža s Lenčou a Žakynem. Nabrali jsme směr Písek, kde přistoupil Pája a flaška vína s colou. Cesta na Prahu probíhala místy v kolonách, ale v dobré náladě. Nakonec jsme v Modré Vopici parkovali v době, kdy už první kapela večera měla rozjetý svůj set.

Tou první kapelou byli domácí thrasheři KAAR. Než jsem se pozdravil s mnoha kamarády, zaplatil vstup, blížil se jejich set do finiše, a tak jsem stihl necelé poslední dva songy. Jako vždy to byla klasická thrashová jízda, která vyniká přímočarostí a energií. Příště to snad vyjde na celý set (úsměv).

Následovala dánská death/thrash kapela CARO. Pro mě neznámé jméno, které jsem zaregistroval až s tímto koncertem. Domácí poslech mě vůbec neoslovil a nejinak tomu bylo naživo. Kluci asi měli instrumentálně vše na kvalitní úrovni, ovšem hudební projev mi příliš neseděl. Často CARO brousili do líbivých melodií, které mi k death/thrash metalu vůbec nesedí. Bylo to místy příliš uhlazené, bez špetky svého ksichtu. Nemastné, neslané.

Jako třetí kapela se toho večera představili BRUTALLY DECEASED a nutno podotknout, že lepší support nemohl být ke GRUESOME vybrán. BRUTALLY DECEASED jsem delší dobu neviděl naživo, a tak jsem se opravdu těšil. Kluci i s novým basákem v šestavě od prvního momentu působili jako zatraceně dobře namazaný stroj (někdo byl možná ještě namazaný po Obscenu, haha) a ten jejich „švédský“ deathmetalový kolovrat mě okamžitě semlel. Žlába za mikrofonem předváděl typický diktát proložený vtipnými hláškami mezi skladbami a kluci disponovali parádním zvukem, temné a chorobné vály zejména z poslední desky patřily k ozdobám celého večera. Celkově BRUTALLY DECEASED působili kompaktně, vyváženě a hlavně si hraní užívali. Parádní set po všech stránkách. A tím myslím i heavymetalová sóla! (smích) Díky!

Krátkou krizi, kdy mě začala dohánět únava, jsem naštěstí přestál přesně ve chvíli, kdy do strun hrábli američtí GRUESOME. No a přesně jak jsme všichni očekávali, hned od úvodu se strhla pravá old school deathmetalová masáž. GRUESOME se nikdy netajili tím, že jejich největším vzorem jsou legendární DEATH a že se ani nesnaží potlačit jejich vliv na svou tvorbu. To mě ale vůbec nevadí, protože Matt Harvey přesně ví, co chtějí opravdoví fanoušci death metalu slyšet. Takže z pódia se hrnul čtyřicetiminutový průřez všemi třemi deskami kapely, které se stylově nejvíce blíží DEATH v období prvních dvou, tří desek. Od otvíráku „Dimensions of Horror“ přes např. „Trapped in Hell“, „Hideous“, „Savage Land“, „Closed Casket“ až po titulní song „Gruesome“ to byla přehlídka parádních riffů, sól a celkově skvělých instrumentálních výkonů. Když k tomu připočtete Mattův chorobný zpěv a dobrou náladu, musela se zaplněná Vopice bavit. Však jsme si také vydupali přídavek v podobě skladby „Open Casket“. Chytrému napověz, hloupého kopni. No jasně, že jde o cover od DEATH! Parádní hřebík do rakve!

Propocený od hlavy až k patě jsem krátce po skončení koncertu vyrazil k domovu. Unavený, ale spokojený! GRUESOME předvedli, proč patří do špičky současného death metalu. Konec v 23:00 byl ideální, zvuk parádní, návštěva skvělá. Takže, jak jinak lépe strávit nedělní večer? Díky!

 


Zveřejněno: 28. 07. 2018
Přečteno:
3445 x
Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář