Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

Souhrn zajímavých alb, které vychází v srpnu 2018 + tipy na koncerty.

V srpnu letošního roku vyjde několik zajímavých desek. Proto bychom vám v tomto článku rádi uvedli některé z nich. Jedná se o novinky, na které se osobně těšíme, nebo nás z různých důvodů zajímají. Každý přidáváme i tipy na zajímavé koncerty, které nás zaujaly nejvíce. Pokud i vy máte zajímavé tipy na nová alba a koncerty v daném měsíci, neváhejte je napsat níže do diskuze.

Johan

KRAKÓW (Norsko) – „Minus“
Stoner metal, Karisma Records
Norští stonermetalisté jsou na scéně od roku 2005 a do letoška měli na kontě tři řadové počiny. Pamatuji si, že mě kdysi (v roce 2012) chytlo album „Diin“, s jeho následovníkem „Amaran“ už to ale tak silné nebylo. Nicméně pořád jde z mého pohledu o ne úplně standardně znějící stoner kapelu, protože na všech deskách je možné narazit na určitou dávku progresivity, avantgardy, teatrálna... KRAKÓW postupem času zvolna rostli, určitě jim pomohla turné po boku ENSLAVED i účinkování části kapely v TAAKE, AETERNUS či KAMPFAR. Nyní přichází s novinkou po třech letech od předchozího full alba a ze zveřejněné ukázky asi zatím těžko dělat závěry, byť „Black Wandering Sun“ zdobí lehký psychedelický opar a ony avant/prog prvky rovněž nechybí, stejně jako zatěžkaná muzika či příjemné sólo. Moudřejší budeme 31. srpna, kdy album vyjde na CD i LP u Karisma Records z domovského Bergenu.

SINAYA (Brazílie) – „Maze Of Madness“
Thrash/death metal, Brutal Records
Z Brazílie se hlásí o slovo další ryze ženská kapela. Příklady táhnou, NERVOSA to dotáhla hodně daleko a tak není divu, že má řadu následovnic. SINAYA ze São Paula roste postupně, k debutu se prokousala po osmi letech existence (předcházely mu dvě neřadové nahrávky), hlavně ji brzdily neustálé personální změny. Nyní má stabilní sestavu a smělé plány… Uvidíme, jak „„Maze Of Madness“ uspěje, zatím je to řekněme lepší průměr, ale na druhou stranu nelze nahrávce upřít slušně odvedené řemeslo ani zajímavé nápady. SINAYA na to jde proti NERVOSE od trochu temnějšího lesa, do thrashe míchá více deathových elementů i pomalejších temp, ale nešetří ani melodickými sóly. Hlavní persona s pěkně vypadajícím jménem Mylena má solidní chraplák a kdo si chce rozšířit obzory a prubnout další holčičí partu, může si po 10. srpnu pořídit CD. Ukázka.

Tipy na koncerty:
8.–11. 8. BRUTAL ASSAULT, Jaroměř
16.-19. 8. DEATH COFFEE PARTY 6, Litoměřice
25.8. METAL MADNESS, Sušice


Coornelus

ALICE IN CHAINS (USA) – „Rainier Fog“
Grunge/hard rock, BMG
Jedna ze zásadních grunge kapel ALICE IN CHAINS přijde v létě se svým šestým albem. Bude to třetí velká deska kapely se zpěvákem a kytaristou Williamem DuVallem, který je náhradou za zesnulého Layna Staleyho. Patřím k lidem, kteří tvrdí, že kouzlo ALICE IN CHAINS už nikdy nebude tak silné jako dřív, ale pořád si myslím, že má kapela co nabídnout. Předešlá dvě alba nové éry nebyla vůbec zlá, i když věci, jakými jsou „Rooster“, „Would?“, nebo „Heaven Beside You“, byste na nich hledali marně, ale rukopis hlavního skladatele Jerryho Cantrella je i po třech dekádách jasně rozpoznatelný. Zajímavostí je, že se kapele poprvé od „s/t“ alba vydaného v roce 1995 vrátila za nahráváním do Seattlu a využila služeb totožného studia. Dvě představené ukázky znějí slibně, za pár dní uvidíme, jak se povedla celé deska.

King Dude (USA) – „Music To Make War To“
Dark folk / rock, Ván Records
Temný písničkář King Dude je poměrně akční a plodnou osobou a tak ani nepřekvapí, že po dvou letech se hlásí s novou deskou. Dle zveřejněného videoklipu se nedá předpokládat žádný stylový odklon a tak se připravme na pomalejší folkové skladby, které budou sem tam proloženy rockovými vypalovačkami. Album vychází u stáje Ván Records, která se specializuje především na blackmetalové záležitosti, ale i když tohle kritérium King Dude nesplňuje po hudební stránce, vynahrazuje to temnými tématy ve svých textech.

Tipy na koncerty:
4. 8.  15 let PRŮMYSLOVÁ SMRT – Jihlava
27. 8. SCUMPULSE, MÖRKHIMMEL, SEKEROMLAT – Praha, Underdogs
30. 8. FRONT LINE ASSEMBLY, DIE KRUPPS – Praha, Lucerna Music bar


Opat

ISKALD (Norsko) – „Innhøstinga“
Melodic black metal, Indie Recordings
Čím se v těchto parných dnech ochladit lépe než norským black metalem? Jeho melodické odnoži se od roku 2005 věnují ISKALD, jejichž cesty sleduji skoro od počátků a dosud mě nikdy nezklamali. Chytlavé, nikoli však vyloženě podbízivé kompozice, občasný záblesk thrash metalu, severská atmosféra. Dvojice Aage André Krekling, Simon Larsen si tentokrát připravila devítiskladbové dílo se stopáží přes 52 minut, jež vyjde v digipaku i jakožto LP u Indie Recordings. Poslouchat už můžete singly „The Atrocious Horror“ a „Innhøstinga“, zbytek až v poslední srpnový den.

THE SECRET (Itálie) – „Lux Tenebris“ (EP)
Black metal/grindcore/crust, Southern Lord Recordings
Pro příznivce inteligentního grindcoru s výraznou příchutí černoty a špinavosti přišla jistě potěšující zpráva o návratu italských THE SECRET. Kapela má na kontě čtyři řadovky, z nichž ta poslední „Agnus Dei“ vyšla už před šesti lety a od té doby ticho po pěšině. Až dosud. Rodáci z Trieste se připomenou třemi novými skladbami, jež vyjdou digitálně i na vinylu. Příznivci HIEROPHANT, NESSERIA, DEPHOSPHORUS, ale třeba i starých ANAAL NATHRAKH, mějte se 31. srpna na pozoru. A do té doby mrkněte aspoň na trailer.

MANES (Norsko) – „Slow Motion Death Sequence“
Experimental/electronica/jazz, Debemur Morti Productions
Začínali jako black metalová skupina (a v tom mimochodem Tor-Helge Skei společně s dalšími kumpány pokračuje pod značkou MANII), postupem let se ale od původního žánru oprostili a ponořili se více do experimentálních vod, pohrávají si s elektronikou, jazzem a modifikují tuto směs do zajímavého hybridu. Výrazné využití synťáků, svojské vokály Asgeira Hatlena, často v kombinaci s dalšími mužskými i ženskými zpěvy, jako v případě již vypuštěného (a velmi poutavého) songu  „Endetidstegn“. Kromě něj můžete poslouchat ještě „Scion“. Deska „Slow Motion Death Sequence“ vyjde 24. srpna u francouzských Debemur Morti Productions.

FURZE (Norsko) – „The Presence…“
Experimental black/doom metal, Polytriad Fingerprints
Zůstaneme v norském Trondheimu a také v experimentální poloze, ač ne v takové, jako v případě MANES. Projekt FURZE, jehož ústřední postavou jest Christian Knapstad alias Woe J. Reaper, se více drží black metalového kopyta, kombinuje jej ale se zadumanou atmosférou, jindy zase se sedmdesátkovými rockovými vlivy. Sám vlastně vůbec nevím, co od novinky čekat. Může mě to hodně chytnout, zároveň vůbec nebavit, podobně rozháraně to mám s diskografií FURZE. Posoudit budeme moci 24. srpna, kdy vyjde LP „The Presence…“ u Polytriad Fingerprints.

Tipy na koncerty:
4. 8. Krhanice open air (SECTESY, POPPY SEED GRINDER ad.) – Krhanice, fotbalové hřiště
31. 8. Armageddon of Decibels vol. 1 (S.D.I., MAGOTH ad.) – Plzeň, Kalikovský mlýn


Zveřejněno: 01. 08. 2018
Přečteno:
3642 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář