Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
HEIDEN – Andzjel

CD 2017, vlastní náklad / indie rock/grunge/metal / Estonsko

Strohé konstatování, že na světě funguje takové množství kapel, že ani sebevětší hudební znalec nemůže mít přehled úplně o všech, už jsem v minulosti v některém ze svých článků určitě použil a samozřejmě, že si za ním stále stojím. Naproti tomu je proslulost Fobie na internetovém zinařském poli evidentně taková, že ji může znát v podstatě i jakákoliv začínající světová skupina. (úsměv) A pádným důkazem právě vyřčeného je i zásilka, která do redakce dorazila od estonské šestičlenné party pojmenované ILLUMENIUM. Ta se zformovala poměrně nedávno, konkrétně v roce 2014, a v současnosti má na svém kontě dvě studiová alba, první z loňského a druhé z letošního roku.

K nám na seznámení zaslala svůj debut nazvaný „Jackal“, který dohromady obsahuje, na dnešní poměry, kdy většina kapel vypouští spíše kratší nahrávky, potažmo pouze singly nebo EP, docela neuvěřitelných 18 skladeb, které stříbrný kotouček naplňují až těsně pod hranici jeho kapacity. Hudebně se šestice asi nejvíce pohybuje ve vodách indie rocku, ale ve své tvorbě využívá i prvky dalších žánrů, například blues, grunge, metalu, klasického nebo alternativního rocku. Její CD jsem si vzal na recenzi pouze na základě poslechu několika ukázek na YouTube a popravdě jsem od ní nic velkého neočekával, spíše jsem ze seznamu nabízených titulů volil pro mě menší zlo (smích), nakonec ale musím uznat, že jsem byl docela příjemně překvapený.

Když jsem si totiž cédéčko pustil, první skladba nebyla vůbec špatná, následně mě vcelku bavila i druhá, třetí, pátá, desátá a tak to v podstatě probíhalo během celé stopáže alba. Čímž teda netvrdím, že se jedná vyloženě o nějakou pecku, která hned každého ohromí, na druhou stranu by ovšem tahle tvorba určitě neměla být předem odsouzená k neúspěchu a rozhodně si zaslouží u každého posluchače dostat šanci. Vzhledem k množství zmíněných hudebních vlivů jsou skladby poměrně rozmanité a různorodé, takže i při tom jejich vražedném počtu (úsměv) se dá poslech desky na jeden zátah docela v pohodě zvládnout. Aspoň tedy, když budu mluvit za sebe. Jediným menším problémem se tak pro mě staly některé vokální polohy, konkrétně se jedná o pasáže, kdy zpěvák používá drsnější výraz, který mi do celkového kontextu písní úplně nezapadá. Myslím si, že pokud chtěla kapela v určitých částech některých songů přidat na drsnosti, dalo by se to vyřešit i jiným způsobem než tímto křikem. Až na jednu výjimku, kterou je cover verze od australské zpěvačky, která si říká Sia (devítka „Chandelier“), pochází všechny ostatní kompozice z autorské dílny ILLUMENIUM. Zvuková stopa nahrávky pak byla zaznamenaná v Zorg Sound Laboratory v estonské metropoli Tallinu.

V jaké podobě skupina svojí prvotinu primárně šíří, toť ovšem otázka, na kterou jsem nenašel úplně jasnou odpověď. Mně samotnému se totiž do rukou dostala verze, kdy je lisované CD vložené do takové větší rozkládací papírové kapsy bez bookletu, která zaujme především svým grafickým zpracováním, které je opravdu velice povedené, ovšem netuším, zda se to ve stejné podobě zároveň i prodává nebo se jedná o nějakou promo verzi a existuje i další podoba cédéčka. Faktem tak zůstává, že na svém oficiálním webu nabízí ILLUMENIUM fyzickou i digitální podobu alba v jednom balíčku za 20 eur, což je třeba podle mě na začínající partu docela dost (ale chápu, že existují i bohatší lidé, než jsem já), i když jak jsem zmínil, co do počtu písní a jejich časové náplně by se u jiných skupin jednalo rovnou o desky dvě. (úsměv)

Každopádně jestli patříte mezi fanoušky v úvodu článku zmíněného hudebního mixu a chcete zjistit, co nového se v tomto ranku v poslední době urodilo, můžete si zkusit přehrát třeba právě nějakou volně dostupnou muziku této mladé formace z Estonska.

Seznam skladeb:

  1. For My Old Friend
  2. Save us From Religion
  3. Jackal
  4. My Last Cocaine
  5. La Bruja
  6. Dream Made of Stone
  7. The Sick Letter
  8. Starway to No Heaven
  9. Chandelier
  10. Soldiers of Band
  11. My Own Way
  12. Face of Time
  13. Bulgaria
  14. We Are Metal
  15. Towards Endless 8
  16. One World, One Dream
  17. Incomplete
  18. We Never Die

Čas: 78:53

Sestava:

  • není uvedena
     

Web 


Zveřejněno: 21. 07. 2018
Přečteno:
3823 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář