Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

CD 2017, Mass Catharsis Productions / black metal / Česko

Česká black metalová scéna není zrovna dvakrát rozvinutá, aktivních ryze BM kapel je zde v porovnání i třeba s okolními zeměmi jako šafránu. Každé nové jméno tak vzbudí určitou míru zvědavosti. I když v případě DEGORYEN už nelze tak mluvit o akvizici „nové“, neboť její prvopočátky sahají do deset let vzdálené minulosti. Až loni jí ale vyšla debutová dlouhohrající deska „Samorost“.

DEGORYEN se vám sami představili v krátkém rozhovoru, proto tentokrát nebudu zabrušovat do historických a obecných informací a vybrousím z toho rovnou náhledem na recenzovaný počin. Ve výhradně černobílém obalu je skryta osmička skladeb, již lze z hudebního hlediska jednoznačně zařadit do black metalové škatulky bez jakýchkoli předpon. Celým albem se vine naprosto klasický černěkovový odér skandinávských začátků bez snahy o přesah ať už žánrový, nebo hudební, kompoziční či textový.

To může na jednu stranu působit sympaticky, zejména ve chvílích, kdy se k uším dostávají riffy, které sice ničím nepřekvapí, ale mají alespoň nějakou sílu a nepůsobí vyloženě banálně. Konkrétně jde například o nosné pasáže prvních dvou skladeb „Sen“ a „Ocelové perutě“ nebo některé části songů „Vztek na církev svatou“ a „Blaničtí rytíři“. Pak jsou zde ale kompozice či pasáže, v nichž je té prachobyčejnosti až příliš, případně působí i trochu nepatřičně (jako například v případě již zmíněného „Snu“, který se vprostřed naprosto zbytečně zastaví a veškerá dynamika songu je utnuta). V mnoha skladbách se navíc objevuje jistý mustr, že kytarista hraje na jedné struně melodii, která však kopíruje podklad. Je to škoda, protože kdyby melodie dostaly vzdušnější prostor, oprostily se od závislosti na rytmice, hudbě DEGORYEN by to jedině prospělo. Výjimky jako „Vztek na církev svatou“, prostřední pomalá pasáž v „Jako strom“ nebo vyhrávka v „Blanických rytířích“ budiž důkazem, že to jde.

Textově se DEGORYEN pohybují v rovině historické s odkazy na přírodu, ale též válečné a v jednom případě se opírají do jednoho kontinentálního uskupení států. S lyrikou se to má na „Samorost“ podobně, jako s hudební složkou – některé texty jsou v pohodě (např. „Sen“ nebo „Jako strom“), jiné ale vyvolají potutelný úsměv na tváři, že toho klišé a infantilnosti je až příliš („Vztek na církev svatou“ nebo „Evropská unie“). Mimochodem, kapele se někam z bookletu ztratila první část textu „Všechny nezlomí“.

Co mě docela příjemně překvapilo, to je produkce alba. Čekal jsem trochu větší kanál, ale „Samorost“ je opatřen spíše moderním soundem ze studia Sonidos. Kytary, basa i Nergalův vokál, jehož barva i frázování mi docela sedí, zní přirozeně. Výtku ale mám ke zvuku bicích. DEGORYEN dřív působili s automatem, až později k nim nastoupil bubeník Dan. Pokud jsem to správně pochytil, na albu by už působit měl, jenže ve výsledku bicí zní, jako by byly programované. Absolutně bez dynamiky, všechny údery stejné (tím nemyslím kompozičně, nýbrž právě zvukově). Celkový dojem z jinak poměrně zdařilé produkce příliš strojový sound bicí soupravy hodně snižuje.

Resumé je z předešlých slov asi zřejmé. Pokud máte v oblibě ryzí, standardní black metal bez příkras a nějakých neočekávaných vyuzlení, časem ošlehané kytarové riffy, bicí, které se nevydávají do šílených darkfuneralových výletů, ale spíše tak nějak udržují kompozice v chodu, pak dejte „Samorostu“ šanci. Ty, kteří v hudbě hledají něco víc, asi album příliš nezaujme. Z mého pohledu jde o průměrnou nahrávku, na níž některé skladby celkem příjemně ubíhají, zatímco jiné bych spíše přeskakoval, pokud bych nepsal recenzi.

Seznam skladeb:

  1. Sen
  2. Ocelové perutě
  3. Evropská unie
  4. Všechny nezlomí
  5. Jako strom
  6. Vztek na církev svatou
  7. Blaničtí rytíři
  8. Surt

Čas: 33:17

Sestava:

  • Nergal Rogendorf – zpěv
  • Jort – kytara, samply
  • Von Kollage – kytara
  • Dimi – basa
  • Danny – bicí

ROZHOVOR

Bandzone
Facebook
Facebook Mass Catharsis Productions


Zveřejněno: 20. 07. 2018
Přečteno:
4228 x
Hodnocení autora:
5 / 10

Autor: Opat | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář