Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
INSANIA

5. 7. 2018, Praha - Futurum Music Bar

Byl deštivý večer a čekal jsem před klubem s ostatními fanoušky na otevíračku. V tom po chodníku přiběhl moknoucí Tom Hunting a prošel mezi námi – i bůh přišel hlavním vchodem.
    
V rámci evropského tour do Česka zavítala thrashmetalová legenda EXODUS. Mlátička z Kalifornie, v jejíchž raných začátcích s ní hrál Kirk Hammet ze slavné METALLICY, působí na scéně se dvěma pauzami těžko uvěřitelných 38 let. Před čtyřmi roky vycházelo zatím poslední album "Blood In Blood Out" a od té doby se čeká, až Garymu Holtovi skončí povinnosti ve SLAYER. Ano, ani tentokrát nedorazil. Místo něho hraje Kragen Lum z HEATHEN, odkud je sehraný s Lee Altusem, a už se z něho stal, pomůžu si DYMYTRY žargonem, člen EXODUS rodiny, hehe. Však i na loňském výročním koncertě v San Franciscu, z kterého má být nové DVD a zúčastnili se ho snad všichni bývalí členové, co nahrávali nějakou desku, kromě Roba Mckillopa (basová kytara v letech 1983-1993) a zesnulého Paula Baloffa, měl možnost zahrát si pár písniček.
    
Futurum Music Bar otevřel a musel jsem se rozkoukat. Útulný klub v podzemí disponuje parádním barem a skvělou atmosférou. Zastavil jsem se u merchu a zkontroloval, co si budu kupovat a vyčkával jedinou předkapelu večera.
    
Přiznám se bez mučení, že Britové SAVAGE MESSIAH pro mě byli velkou neznámou, protože jsem doma stihl zkouknout jen pár jejich videoklipů. Na můj vkus to bylo celkem uhlazené. Zajímavostí je, že na basovou kytaru hraje Čech Míra Sláma. Banda se začala formovat v roce 2007 a ve své krátké historii stihla nahrát už pět dlouhohrajících záznamů (ten poslední loni). V intru krátce zazněli i BLACK SABBATH a pak začala hrát první skladba spíše do heavy. Mám štěstí, že s věkem tento subžánr metalu vyhledávám pořád častěji, i když jsem ho dříve nemusel. Kromě bubeníka se všichni zapojují do zpěvů a umí to; a nejen precizním sólováním ctí tradice New Wave of British Heavy Metal. Další skladbou mi málem upadla čelist. Zařadilo se na vyšší rychlost a kluci ukázali, že jim klasická thrashová plechařina jde k pleti. Získali si publikum a zanechali dobrý dojem. Vystoupení bych přirovnal k IRON MAIDEN nebo JUDAS PRIEST, kteří touží hrát i thrash metal.

Po prvním představení byla příjemná půlhodinová pauza. Venku už bylo po dešti a není nad to nadýchat se čerstvého vzduchu před vystoupením někoho, kdo nebýval na začátku kariéry pro pořadatele populární, protože se všechno vždycky nějak pokazilo. Začíná hrát intro z "Exhibit B" a po něm jízda neuvěřitelných rozměrů. Velice dobrou volbou pro první píseň je "Funeral Hymn". Vál, který vyniká dlouhým úvodním rytmickým struhadlem a vyhrávající kytarou, což nastartovalo ve správnou atmosféru.

Hned se dostáváme ke srovnání Roba  Dukese (v kapele 2005-2014) a Zetra Souzy. Současný zpěvák se svého předchůdce nesnaží napodobovat, ale skladbu přednese po svém a jako mazák. V dlouhých výškách i za pomoci zvukaře se otřásaly zdi a málem mi vypadl z ruky kelímek s pivem. Asi až do důchodu bude znít jako AC/DC zpěvák obtažený řetězem z motorové pily. Titulku z poslední desky moje maličkost nevydržela dále pozorovat zpovzdálí a musela se vrhnout do kotle. Pod pódiem to žilo celou dobu a s velkou pravidelností lítaly osoby i z něho; hlavně jedna malinkatá slečna. Člověk se ani nemohl divit, kde se v lidech bere tolik energie, když veteráni EXODUS jí měli na rozdávání. V tom musí být velké srdce. Pak se začaly sypat věci z "Bonded By Blood", které tradičně dostalo největší prostor v sedmi flákotách. Už si nedovedu představit, že by skladby z kultovní desky zpíval po Paul Baloffovi někdo jiný než největší fanoušek Zetro. Pak pánové zahráli pravděpodobně největší palbu v diskografii "Deathamphetamine" a všem muselo být jasné, že to nejsou lidé. (úsměv) Potěšilo zařazení skladeb "Body Harvest" (zaznamenanou na poslední desce, ale jako kdyby byla snad i z jejich opusu magnum) a "Parasite" (tam zas miluji harmonické sólování).

Pokud si někdo myslel, že už se nedokážou trumfnout, tak byl na omylu. Nastal tak brutální závěrečný nášup, že díky bohu nikoho netrefilo. Po lekci násilí se zpíval "Blacklist" a řvalo "Bonded By Blood". Skalní tušili schylování se k jedinému valčíku na světě, který je na čtyři doby. Tanec to byl tak extrémní, až mi začalo stávkovat lýtko. Nedalo se nic dělat, musel jsem po jedné noze odskákat z kotle a protáhnout ho, abych byl připravený na wall of death při "Strike of the Beast". Kapela nás vůbec nešetřila a dala přídavek. Napřed zahrála "Motorbreath" od METALLICY, pak "War is My Shephard", "Piranha" a to byl konec. Nevěřím, že by někdo další, kromě Bay Area legend, zvládl další půlhodinu koncertu.
    
Za posledních 18 let tu nebyla žádná jiná thrashmetalová kapela, která by si držela koncertní a studiovou laťku tak vysoko. Stálice začíná hrát už pro třetí generaci fanoušků (na koncertě byly i děti). Nejvíce se obávám, že by těch vystoupení a desek už nemuselo být mnoho. Takže pokud někdo nikdy nebyl na koncertě EXODUS, má nejvyšší čas, za 10 let už hrát vůbec nemusejí, protože pardálové mají pár let po padesátce.


Zveřejněno: 08. 07. 2018
Přečteno:
3549 x
Autor: Kubina | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

22. 07. 2018 21:44 napsal/a stefanos
EXODUS
Malinkatou slečnu jsem taky zaregistroval, ta tam lítala sem tam. Savaga Messiah jsem taky neznal a potěšili a tak má zahřát předkapela, výborný heavy/thrash nažhavení. Jinak v podniku to je tak, že napravo je tma, tam co jsou stolky, je tam přeřvanej zvuk a nalevo zvuk tiptop a barpult, ale s výhledem to má ten který kus různě, jako kobyla nemůžu posoudit. A hlavní chod, skoro všechny poznávám od prvních tónů, prostě Exodus!!! akorát ty pražský domrvený sklepy snad lepší zatopit nebo zasypat. Svělá akce!