Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

MC 2017, Visceral Circuitry Records / death metal / Anglie

Tak k nám do redakce zase jednou doputoval poklad. (úsměv) Čtyři roky stará nahrávka anglické kapely PENTHOS vyšla původně jen digitálně, loni na podzim ale materiál vyštrachali francouzští  Visceral Circuitry Records, kteří se zaměřují na vydávání obskurních záležitostí především na magnetofonových kazetách.

Těžko říci, čím je Angličané upoutali, protože podobných kapel/nahrávek musí na světě existovat tisíce. Ve zkratce – je to průměrný old school death metal s občasnými melodickými pasážemi. Od začátku první skladby se kytaristé snaží budovat lehce strašidelnou atmosféru pomocí kytarových vyhrávek, později ale přeřazují do tradiční střednětempé deathové riffovačky, do které Rich řve neotesaným hrubým hlasem. Když si ale člověk odmyslí řev a ponurý zvuk (ještě se k němu dostanu), přijde mi to chvílemi jako ostřejší bigbít. Hlavně v úvodním songu „Black Death“, který se postupně ponořuje do čím dál tím hůře stravitelné muziky, možná by se dalo mluvit o jakémsi hybridu bigbítu a grindu. Až samotný závěr znamená návrat k počáteční atmosféře a ta až tak špatná není. Co je ale špatné, je zvuk. Typicky demáčový (nahrávka je jako demo vedena), zahuhlaný, dobře nazvučené/zaznamenané mi přijdou jen vyšší kytarové tóny. Třeba docela zdařilé sólo v „Bodily Shut Down“, která místy koketuje s thrashovými motivy. Nicméně ani tak to není žádná sláva, kdejaká začínající kapela to zkouší podobně, chvíli rychleji, chvíli pomaleji, řev, marně hledám nějaké trumfy, kterými by PENTHOS disponovali. Občas se nějaká melodie povede natolik, že mi přijde zajímavá, ale většina materiálu zní fádně a nezajímavě. Nebýt oněch kytarových vyhrávek a sól, se kterými si někdo docela vyhrál, nedal bych ani těch pět poslechů, které považuji při psaní recenze za základ.

Poslední „Lifeless Haze“ se od předešlých tří kusů lehce odlišuje, je pomalejší, tísnivější, táhne se jako mlha nad bažinami, takřka doommetalově, možná i zajímavěji než předchozí deathmetalové zářezy. Ale ani tahle forma neustojí srovnání s žánrovými předními kapelami, protože tomu pořád něco chybí, nějaký silný okamžik, který by třeba pocuchal nervy, nebo naopak prosvětlil vcelku monotónní plíživou muziku. Samotný závěr pak působí až protivným dojmem, protože se dlouho opakuje jedna a ta samá pasáž…

Kazeta je zabalená do tradičního třístránkového bookletu, v němž je pouze seznam skladeb, sestava, rok nahrávání (2014) a informace o vydavateli; chybí texty nebo fotka kapely, nechybí nějaké ty lebky a strašidláci, titul ale zdobí docela pěkná kresba.

Celkově nevidím důvod, abych se k nahrávce v budoucnu vracel… sotva průměrné dílko, které potěší pár sběratelů neznámých rarit, kapelu (která podle všeho žádnou aktivitou nesrší, protože má na FB poslední zprávu v roce 2015), její kamarády plus vydavatele, kterého asi baví vydávat různé kuriozity.

Seznam skladeb:

  1. Black Death
  2. Bodily Shut Down
  3. From The Womb
  4. Lifeless Haze

Čas: 19:30

Sestava:

  • Ivan – guitars, bass
  • Rich – guitars, vocals
  • Ross – drums

Bandcamp
Facebook


Zveřejněno: 12. 07. 2018
Přečteno:
3365 x
Hodnocení autora:
4 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář