Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

CD/LP 2018, Svart Records / doom metal / USA

Pátá velká deska WITCH MOUNTAIN poněkud zvláštně nedostala název, ale záměr, proč tomu tak je, si lze vysvětlit tím, že kapela začala psát novou kapitolu a bezejmenné album je pro ni v jistém smyslu zásadní událostí.

WITCH MOUNTAIN totiž po vydání dosud posledního alba „Mobile of Angels“ (2014) opustila zpěvačka Uta Plotkin, která nazpívala tři předešlé desky a zároveň byla pro kapelu něco jako poklad. Její hlasový projev byl nejen v rámci žánru vysoce ceněný a zaslouženě tak byla terčem obdivu. Po jejím odchodu se zbytek skupiny ocitl v nelehké situaci. Najít výbornou zpěvačku, navíc zapálenou pro doom metal, není úplně nejjednodušší disciplína, ale jak vidno, WITCH MOUNTAIN si poradili.

Ústřední dvojice, kytarista Rob Wrong a bubeník Nathan Carson, kteří společně táhnou tuhle pomalou káru už od roku 1997, se ale nečekaného problému nezalekla, a jak by řekl správný metalista, peklo jim seslalo do cesty mladičkou Kaylu Dixon. A jak je slyšet, tenhle tah je potřeba hodnotit jako mistrovské dílo a nutno uznat, že Rob a Nathan mají veliké štěstí. Jestliže někdo oplakával Utu, Kayla mu na ni dá rychle zapomenout. Každá ze zpěvaček je pochopitelně jiná, ale v tomto bodě WITCH MOUNTAIN skutečně nestrádají.

Kde strádají, a o to je to horší, je samotná hudební náplň. Je pro mě poměrně zklamáním, že je album dlouhé jen 35 minut. Samotná délka by mi nevadila (WITCH MOUNTAIN nikdy netočili dlouhá alba), kdyby z pěti skladeb nebyly dvě delší dobu k poslechu. „Burn You Down“ vyšla už před dvěma lety jako singl na vinylu a úvodní „Midnight“ je známá od loňska. Když k tomu připočtu dvouminutovou čtvrtou záležitost „Hellfire“, která slouží spíš jako taková výplň, je evidentní, že materiál na novince je slušně řečeno hubený.

Ač WITCH MOUNTAIN hodnotím jako kvalitní doomařinu, která na svých třech předešlých deskách představila vždy dobrou porci hudby a skvělé vokály, čímž se tak trochu vymykala od zbytku podobně znějících kapel, nelze je počítat do úplné žánrové špičky. Rob sice drhne svou kytaru s doomovým citem, kde vzdává hold poctivému „sabatu“ a většinou drží otěže v pomalých tempech, které kolikrát sklouznou až do ploch, kde se zastavuje čas. Nechybí ani vkusná sóla a často kapela dostává nádech blues doomu, tudíž ta Amerika, z které pocházejí, z nich čpí na míle. Přes nesporné slušná místa nabízí kapela i pasáže, které se sice pořád relativně dobře poslouchají, ale na nějaké zvednutí ze židle to úplně pokaždé není a to je právě ten problém, proč ve mně novinka vyvolává spíš smíšené pocity. Ty zcela nerozežene ani tradičně vydařený závěr posledního dlouhého tracku „Nighthawk“, v kterém kapela dokumentuje, že s dlouhými kompozicemi umí velmi dobře pracovat a finiše účelně vygradovat.

„Witch Mountain“ není špatná deska, jen bohužel není tolik přesvědčivá po celou hrací dobu, což při její kratší stopáži není pro WITCH MOUNTAIN úplně nejlepší vizitka. S podobnými pocity jsem ale u kapely bojoval u všech předešlých desek, ale i přesto se neustále jedná o skupinu, která nahrála žánrově semknuté album a určitě se ji vyplatí sledovat i do budoucna.

Seznam skladeb:

  1. Midnight
  2. Mechanical World
  3. Burn You Down
  4. Hellfire
  5. Nighthawk

Čas: 35:08

Sestava:

  • Rob Wrong - kytara
  • Nathan Carson - bicí
  • Kayla Dixon - zpěv
  • Justin Brown - basa

Facebook


Zveřejněno: 23. 06. 2018
Přečteno:
3674 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář