Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
INSANIA

12. 6. 2018, Plzeň – Home Monitoring Arena

Poslouchat metal nemusí každý, zrovna tak být fanouškem JUDAS PRIEST, ale písně této legendy jsou stejně důvěrně známé kdekomu. V rámci Firepower Tour dorazili Britové do plzeňské hokejové arény a protože jim předskakovali MEGADETH, bylo jasné, že si akci nenechám ujít.

Plný očekávání jsem dorazil na místo konání cca hodinu před otevřením brány. Kolem stadionu, jak je zvykem, byly stánky s pivem a suvenýry, ale tentokrát se kolem neprocházeli lidé v dresech plzeňské Škodovky. Byl jsem domluvený s kamarádem, který dorazil ještě z větší dálky než já, na kus řeči a pivo. Jako jeden muž jsme se shodli, že novinkové album „Firepower“ je nejlepší prací JUDAS PRIEST od dob „Painkiller“. Dále se naše cesty rozešly, protože zatímco on šel vystát frontu na místa pod pódiem, já si šel najít svoje sedadlo na tribuně. Co mi ale přišlo docela nešťastné, i v rámci bezpečnosti, že na stojáka byl otevřený pouze jeden vchod.

Jelikož jsem se dostal na svůj zkušeně vybraný flek (ten nejblíže záchodům a výčepu), takřka okamžitě, zbývala mi spousta času na zkoumání, odkud je nejlépe vidět. V mraveništi na hrací ploše byl u mantinelů merch. Po navštívení a chvilce litování, že nejsem pod pódiem s ostatními, mi to hodně rychle přešlo. Bylo tam vedro hrozné jako mezi okurkami ve skleníku. Holt červen není zrovna měsíc na takhle velký koncert v uzavřené budově. Vděčně jsem vzal za své místo na tribuně a vyčkával první kapelu.

A rozpoutalo se peklo – bohužel zvukové. Kdyby sobě vlastním mečivým vokálem nespustil Dave Mustaine, tak bych ani nepoznal, že otvíračka je „Hangar 18“; flákota, slyšená snad milionkrát. Nabyl jsem podezření, že sedím příliš daleko, protože nebyla slyšet ani basová kytara. To je veliký problém, když na koncertě není zvuk hutný a plný. Po čtyřech písničkách jsem se zvedl a vyrazil si to poslechnout blíže, protože zvukaři se evidentně zapomněli někde na pivu – nikdo nechce poslouchat koncert, který zní, jako by ho vedle pouštěli z mobilu. Blíže MEGADETH byl zvuk trochu lepší a bylo možné rozeznávat jednotlivé písničky. Desetidílný setlist byl zakončený tradičně největšími hity „Symphony Of Destruction“, „Peace Sells“ a „Holy Wars“, které dostaly publikum do varu. Vrchol nejspíš nastal, když David Ellefson roztleskal před skladbou „Peace Sells“ posluchače, aby pak sám nebyl vůbec slyšet a moc dobře všichni víme, jak má být v tomto případě basa dominantní. Trochu mi bylo líto fanoušků kapely, kterých podle nápisů na tričkách bylo v Home Monitoring Areně požehnaně. Takový zvuk si kapela formátu MEGADETH rozhodně nezasloužila.

Naštěstí se zvukaři stihli vrátit z piva dříve, než začali hrát JUDAS PRIEST. Opona spadla a borci to odpálili titulní skladbou z poslední desky. Najednou to byla úplně jiná liga. Ortodoxní fanoušky může mrzet, že nedorazil Glenn Tipton, který trpí Parkinsonovou chorobou, ale záskok v podobě Andyho Sneapa byl důstojný. Nezaujatý posluchač musel být od začátku v totální euforii a zpěv Roba Halforda, to byla velká škola. V osmnácti skladbách dostalo prostor 10 desek a největší „British Steel“. Malinký vroubek za to, že z legendárního alba „Painkiller“ zazněla pouze stejnojmenná píseň, ale kariéra JUDAS PRIEST je dlouhá a při sestavování koncertního setlistu se musí udělat nějaké kompromisy. Koncert byl zakončený nesmrtelnými klasikami „Breaking The Law“ a „Living After Midnight“; právem si pak pánové jako outro zvolili skladbu „We Are The Champions“ od QUEEN, protože jejich vystoupení bylo opravdové vítězství.

Nepatřím zrovna mezi tradiční stadiónové návštěvníky, takže pro mě byla plzeňská zastávka turné velkým zpestřením a splněným snem. Mohu si také konečně odškrtnout další 2 kapely, které jsem chtěl vidět, než zemřu. MEGADETH bych si rád někdy poslechl s reprezentativnějším zvukem a JUDAS PRIEST mě uchvátili tak moc, že mám velkou chuť si koupit jejich poslední desku na vinylu. Snad jsem je neviděl naposled, jelikož mají metal v srdci.


Zveřejněno: 16. 06. 2018
Přečteno:
3634 x
Autor: Kubina | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

18. 06. 2018 15:09 napsal/a stefanos
Hot & Crazy Days
Bylo nebylo, rozklikl jsem si fotky haly a zkoumal, jestli tam nebude v červnu horko a kudy kam na pivo a jinak