Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
TELEPATIE VI

CD-R 2018, Sky Burial Productions / noise & industrial & dark ambient / Česko

Několikrát jsem recenzoval díla našeho nejprovařenějšího hlukostrůjce Radka Kopela, několikrát jsem četl reportáže z festivalu Hradby samoty. Tím moje znalost noise scény končí, o moc lépe na tom nejsem ani s exkurzemi do hájemství ambientu nebo temného industrialu. Ale proč si občas nerozšířit obzory a pokusit se pochopit počínání několika blouznivců, kteří se těmito žánry zabývají.

Ideální příležitostí je splitko jednoho tuzemského a jednoho slovenského projektu. Za jedny peníze dvojitá porce muziky (to je prosím jen parafráze oblíbeného citátu, CD nám přišlo na recenzi), dva pohledy na věc, dvě loga, v nichž hraje hlavní roli rovnoramenný trojúhelník, jednou postavený na základně, podruhé na vrcholu. Této analogie šikovně využil autor grafiky, jinak jediný to člen SEMAI Hastur, který na zadní straně digipacku označil skladby právě trojúhelníčky, SEMAI ▲ a 777 BABALON ▼. Obal je sice vcelku strohý, ale na pohled vkusný a svým způsobem i originální. S tou originalitou to není jen o tom, že jde o digipack velikosti filmového DVD, ale že jej po vytištění vydavatel dotvořil ručně (červenou barvou, která na titulní straně jakoby stéká z hřbetu, na zadní straně je pak nacákaná), tudíž je každý ze sta vyrobených kusů originál.

Originální je i tvorba obou těles, alespoň pro mě, který se v tom nevyzná. Samozřejmě mně jako nejsnazší přijde srovnání s NAPALMED a jejich pohrobky, což je ale ošidné, protože jak SEMAI, tak 777 BABALON tvoří mnohem přehledněji, v podstatě se dá mluvit o hudbě, nikoliv nehudbě. (úsměv)

Hastur nahrál tři skladby o vcelku rozumné délce mezi pěti a devíti minutami a věřte, že jsem si je poslechl vícekrát než jednou. (úsměv) Ony totiž mají celkem řád; když si zahraji na chytrého, tak řád jako v továrně s pásovou výrobou, kde do sebe musí všechno zapadat. Tady to zní jako ruchy z tovární haly doplněné tóny baskytary, v případě první skladby v pochodovém rytmu, o který se starají „bicí nástroje“, které mi přijdou jako zefektované bušení do kovadliny. Sám Hastur svou tvorbu přibližuje takto: „Hraju na baskytaru prohnanou přes několik efektů a na počítači dotvářím ostatní zvuky, rytmiku, mix atd.“ Zvuky z útrob počítače dokonce místy připomínají klavír. Druhá skladba mi přijde industriálnější i zlověstnější, pomalejší a obecně taková zemitější, jakoby šlo o apokalyptický výjev, kdy už většina života i neživota umlkla a z ruin nějaké továrny se do okolí ozývají poslední zvuky stroje jedoucího ze záložního zdroje – ostatně název skladby s děním výborně koresponduje. SEMAI do třetice a tentokrát ještě více noise, v pozadí, či v popředí – jak se to vezme – probublávají prapodivné zvuky, do kterých brní baskytara a nechybí ani kovová rytmika.

Společná skladba obou těles vznikla tak, že 777 BABALON ji nahráli a Hastur do ní následně doplnil další zvuky. 27minutový opus je opravdovou zkouškou trpělivosti i odvahy, protože ono se toho v ambientně laděné kompozici děje spíše méně než více, respektive strašně dlouho trvá, než se něco změní. Jde o jakési šumění, hučení, vcelku monotónní, okořeněné občasnými kovově znějícími zvuky,  případně zvuky, které by mohly dokreslovat scény z nějakého sci-fi filmu o vesmírných civilizacích. Neříkám, že se skladba nevyvíjí, ale na druhou stranu je třeba při poslechu dostatek trpělivosti.  Závěrečný čtvrthodinový kousek je dílem 777 BABALON a není nepodobný předchozí kooperaci. Mám pocit, že jde o projev porouchaného palubního počítače nějaké vesmírné lodi, která se řítí vesmírem bez posádky, bez cíle… sem tam do zdánlivě nekonečných ploch cosi probleskne, aby se záhy „vypařilo“… A možná napadne každého nějaký jiný „příběh“, což by třeba autorům mohlo udělat radost.

Z předchozích řádků je asi jasné, že jak SEMAI, tak 777 BABALON jsou speciality pro pár jedinců ponořených do obskurního hlukového, průmyslového a ambientního světa. Já dokáži jejich tvorbu poslouchat snáz než jiné noise záležitosti, ale náležitě užít si je nedokáži.

Bez bodového hodnocení.

Seznam skladeb:
▲The Lake of Dust and Ashes
▲ Landscape of Ruin and Oblivion
▲ Iron Worm Rats the Earth
▲▼ Drunk With the Blood of the Saints
▼ Meontology

Čas: 64:14

Sestavy:

SEMAI

  • Hastur

777 BABALON

  • A and D

ROZHOVOR se SEMAI

http://bandzone.cz/semai
http://bandzone.cz/777


Zveřejněno: 22. 06. 2018
Přečteno:
4152 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář