Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

Souhrn zajímavých alb, které vychází v červnu 2018 + tipy na koncerty.

V červnu letošního roku vyjde několik zajímavých desek. Proto bychom vám v tomto článku rádi uvedli některé z nich. Jedná se o novinky, na které se osobně těšíme, nebo nás z různých důvodů zajímají. Každý přidáváme i tipy na zajímavé koncerty, které nás zaujaly nejvíce. Pokud i vy máte zajímavé tipy na nová alba a koncerty v daném měsíci, neváhejte je napsat níže do diskuze.

Johan

SELF-HATRED (Česko) – „Hlubiny“
Doom metal, Solitude Productions
S měsíčním zpožděním, ale přece. Minule nám vydání druhého full alba tuzemských náladotvůrců nějak uteklo, ale ono vyšlo až na konci května... A protože jde o materiál hodný pozornosti, byla by škoda jej nehodit do placu. SELF-HATRED (personálně provázaní s dalšími doomovými klenotníky ET MORIEMUR), kteří na sebe výrazně upozornili debutem „Theia“ v roce 2016, tentokrát přináší materiál nazpívaný v češtině a je to rázem mnohem naléhavější než minule v angličtině, samozřejmě pro posluchače ovládající český jazyk. (úsměv) Plzeňští a němečtí (všudybyl Datel…) nahráli album plné pěkných vzletných melodií, jež jsou přístupné širokému spektru nejen metalových posluchačů, ale i ponurých pasáží, které naopak přináší „jen bolest prostou všech nadějí“, když už budu citovat jeden z textů. Album opět vyšlo u ruského žánrového kolosu Solitude Productions 25. 5. 2018 na CD i digitálně.

KATAKLYSM (Kanada) – „Meditations“
Melodic death metal, Nuclear Blast
Časy, kdy KATAKLYSM drtili mozky, jsou samozřejmě dávno pryč. Kanadská parta se stala mainstreamem a její poslední alba vzbuzují u fanoušků jejich staré tvorby rozpaky. Předchozí „Of Ghosts and Gods“ (2015) to u příznivců tvrdší muziky celkem odsrala, na druhou stranu nejspíš kapele získala mnohem více příznivců ze sféry fandící silným melodiím. KATAKLYSM samozřejmě i na novince nabídnou trochu toho extrému, Maurizio to zase odeřve na jedničku, ale jestli se tihle veteráni dokážou zavděčit i někomu jinému než návštěvníkům Masters of Rock, to těžko říci. Uvidíme hned 1. června 2018, kdy album ve všech možných verzích vydá německý nukleární kolos. Jedna skladba už je online...

NERVOSA (Brazílie) – „Downfall of Mankind“
Thrash metal, Napalm Records
Brazílie poprvé, Masters of Rock podruhé. (úsměv) Amazonky letos žel nedorazí na Brutal, ale na MoR. (neúsměv) Přitom jejich thrashování bych si s chutí dal i naživo. Ale i z nového alba mě tři slečny baví. Něco málo naznačuje obal čpící prašivinou a poslech nového alba náznaky potvrzuje – NERVOSA se nevydala cestou thrash metalu pro masy, ale strouhá struny s řádným zápalem. Výsledkem je nadupaná deska, na níž kytara i basa řežou, Fernanda řve jako zvíře a zvuk odkazuje na začátek devadesátých let. Je mi tenhle model sympatický, že kapela nejde na ruku masám, stejně tak to, že se sem tam objeví i tocha špinavého hardcore. Nechybí samozřejmě ani nějaká ta sóla, která k thrash metalu patří, nechybí ani nástupce španělsky nazpívané hitovky „Guerra Santa“ z předchozí placky - tentokrát se rotyka hraničící s death metalem nazývá „Cultura do Estupro“ a je to pěkný mazec. Závěrečným překvapením je heavymetalová pecka „Selfish Battle“, v níž se ozývá vysoký čistý zpěv - a posledním slovem je metáááál. (úsměv) Ochutnávka zde.

THE EVIL (Brazílie) – „The Evil“
Doom /stoner metal, Osmose Productions
Brazílie podruhé… Asi jen velcí hledači cosi tuší o existenci doom/stoner partě THE EVIL. Název není pravda zrovna šťastně zvolený, ale muziku jihoameričtí zhulenci produkují navýsost zajímavou. Určitě se učili u BLACK SABBATH, ELECTRIC WIZARD a podobných potemníků, u jiných zas okoukali kápě, masky a inkognito, takže v sestavě sice najdeme „velmi dobře známé muzikanty z různých brazilských kapel! (praví vydavatel), ale nevíme ze kterých. (úsměv) Každopádně v sestavě vyčnívá démonická zpěvandule, která vedle lehce zachmuřených poloh nabízí i hodně vysoké vypjaté nebo ďábelský chechot. Působí to do temné muziky přímo ideálně, místy až strašidelně, to když se rozjedou teatrální klávesy, které jakoby vypadly z rejstříku italských obstaravatelů pohřbů ABYSMAL GRIEF. Pro mě jedno z nejpříjemnějších překvapení posledních dní, hlavně „Scream“ a „Sacrifice to the Evil One“ jsou parádní kusy, u nichž místy naskakuje husí kůže. Debutové eponymní album vyjde 9. června u mocných Osmose nejen na CD, ale i na LP a MC + digitálně, samozřejmě. Za mě – horký tip. K poslechu zde.

Tipy na koncerty:
14.-16. 6. 2018, METALGATE CZECH DEATH FEST, Červený Kostelec
16. 6. 2018, MAGICK MUSICK FEST, Čermná u Sušice
22. 6. 2018,  EXORCIZPHOBIA, CONOPED, BRAINDEAD, NO MORE HIROSHIMA, Strakonice – Křemelka
24. 6. 2018, NEDĚLNÍ SIESTA V JEDNU, Písek – Papírák

 

Opat

MARDUK (Švédsko) – „Viktoria“
Black metal, Century Media Records
Každé album švédské black metalové legendy MARDUK je vysoce očekávaným artiklem a nejinak tomu je v případě čtrnácté řadové desky „Viktoria“, jež tematikou pokračuje ve válečném tažení. Čtveřice už dříve zveřejnila dvě krátké skladby „Werwolf“ a „Equestrian Bloodlust“, které jsou jednoduše vystavěné, zatím si ale nejsem jistý, že mě celá deska pojme podobně, jako předchozí „Frontschwein“. „Viktoria“ bude až nečekaně krátká (devět skladeb, 32 minut), obal je jednoduchý, že by tak trochu návrat ke kořenům? Budeme moci posoudit 22. června, kdy album vyjde v různých verzích na CD, LP i digitálně.

CRAFT (Švédsko) – „White Noise and Black Metal“
Black metal, Season of Mist
Před dvaceti roky vznikli jako syrová mašinerie na pomezí ryzího BM a šlapavého black’n’rollu. Tímto stylem se prezentovali zejména v první dekádě, vrcholem podle mě bylo album „Fuck the Universe“ (2005), které obsahuje několik skutečných hymen. V roce 2011 vydali CRAFT další desku „Void“, jež byla trochu umírněnější a pravděpodobně i novinka „White Noise and Black Metal“ bude mít trochu sofistikovanější podobu než rané palby. Svědčí o tom už úvodní skladba „The Cosmic Sphere Falls“, další ukázka „Darkness Falls“ nebo nová promo fotografie. Zbytek lze posoudit také 22. června, kdy album vyjde na CD, MC i LP u odnože Season of Mist – Underground Activists.

THRONEUM (Polsko) – „The Tight Deathrope Act over Rubicon“
Black/death metal, Hells Headbangers Records
Poslední tip přikládám spíše ze zvědavosti než z důvodu nějakého extrémního natěšení, což ale neznamená, že mě nemůže novinka „The Tight Deathrope Act over Rubicon“ od polských THRONEUM rozbít. Ač fungují už téměř dvě dekády, nějak jsem je dlouhou dobu míjel. Dostalo se ke mně až předloňské album „Morbid Death Tales“, které mě, přiznám se, moc nebavilo. Přesto určitě dám této black/deathové trojici, v níž působí i velmi aktivní basák Armagog (INFERNO, EMBRIONAL, F.A.M., ex-ARKONA atd.), další šanci. Ukázky na Bandcampu zní slibně. Novinka vyjde 29. června na CD u amerického labelu Hells Headbangers Records.

Tipy na koncerty:
6. - 9. 6. DJEVELKULT, NAURRAKAR – Praha, Plzeň, Katovice, Brno
12. 6. JUDAS PRIEST, MEGADETH – Plzeň, Home Monitoring Arena
13. 6. OZZY OSBOURNE, THE HOLLYWOOD VAMPIRES – Praha, letiště Letňany
24. 6. NACHASH, KRINGA, PERGAMEN – Praha, Modrá Vopice

 

Coornelus

YOB (USA) – „Our Raw Heart“
Doom metal, Relapse Records
Legendární doomová parta vydá v červnu už své osmé řadové album. YOB padají a letí vzhůru dle not zpěváka a kytaristy Mikea Scheidta, který v posledních letech neprožíval, ze zdravotních důvodů, nejšťastnější období. Naštěstí je snad už období temna pryč a tento sympatický chlapík se může naplno věnovat tomu, co mu jde skvěle. YOB byli vždy zárukou kvality, což vyvrcholilo dosud poslední deskou „Clearing the Path to Ascend“, na které se kapele povedla snad každá nota a nebude na něj snadné kvalitativně navázat; ale na výsledek si je potřeba ještě týden počkat. Nové album je už minimálně z výše zmíněných důvodů velmi očekávanou záležitostí.

GHOST (Švédsko) – „Prequelle“
Hard rock/metal, Loma Vista Recordings
GHOST… o téhle kapele se toho namluví a napíše mraky a evidentně ten boom kolem nich stále trvá. Přitom reálnou životnost tohle divadlo mělo dvě desky. Osobně jsem u té druhé skončil, protože třetí už mi přišla nudná a definitivní stopku si u mě GHOST vystavili s tragikomickým EP „Popestar“. Byl bych moc rád, kdyby na mě jejich nová deska dýchla tím stejným kouzlem jako v jejich začátcích, ale to už je zřejmě nemožné. Kapela je dnes stadiónovou záležitostí, která svým fans překládá nabubřelé popové refrény pro masy a nutno dodat, že v tomhle oboru jsou schopní. Novinka může jen překvapit.

ASG (USA) – „Survive Sunrise“
Rock/stoner, Relapse Records
Letitá parta ASG vydá po pěti letech od své předchozí nahrávky už své šesté velké album, které, stejně jako tomu bylo minule, zaštítí vydavatelství Relapse Records. Kapela nedosahuje v našich končinách takového významu jako stylově spříznění RED FANG nebo BARONESS, kteří jsou z jejich tvorby dost cítit, ale na druhou stranu jejich poctivý přístup k věci a slušně vybalancované skladby lze považovat za zdařilé. Klasickým malovaným artworkem, natolik typickým pro stoner party, obdařená nová deska „Survive Sunrise“ letní pohodové dny určitě nepokazí.

Tip na koncert:

4. 6. BARONESS - Praha, Lucerna Music bar
15. 6. NEUROSIS - Praha, MeetFactory
19. 6. 2018 OLAF OLAFSONN AND THE BIG BAD TRIP - Praha, Anežský klášter

 

Peťan

GRUESOME (USA) - "Twisted Prayers"
Death metal, Relapse Records
Jedna z nejočekávanějších deathmetalových desek letoška vychází právě dnes! Američtí GRUESOME jsou sice služebně stále mladí, nicméně se jedná o sestavu plnou zkušených muzikantů a muzikantky. Parta kolem Matta Harveye (EXHUMED, DEKAPITATOR) vydáná své druhé velké album, které pojmenovala "Twisted Prayers". Album vychází u Relapse Records na vinylu, CD i na kazetě. Osm skladeb old school death metalu. Zkrátka pocta starým dobrým DEATH, někde kolem desky "Leprosy". Tohle prostě musíte mít doma, i kdyby na chleba nebylo.

CAULDRON (Kanada) - "New Gods"
Heavy metal, Dissonance Productions
Ok, nebudu to nikomu nutit, ale tohle je deska, na kterou se těším jako malej kluk. Kanadští CAULDRON patří mezi nejlepší mladé heavy kapely a troufám si tvrdit, že kdyby hráli o třicet let dříve, byli by velkou kapelou. CAULDRON přešli k novému labelu Dissonance Productions a pod jeho křídly vyjde kapele páté studiové album "New Gods". Devět skladeb poctivého heavy metalu. Naprostá povinnost pro fanoušky ANGEL WITCH nebo HOLOCAUST.

ORANGE GOBLIN (Anglie) - "The Wolf Bites Back"
Stoner/doom, Candlelight Records
Čtyři roky jsme museli čekat na novou desky anglické stoner/doom klasiky ORANGE GOBLIN. Nové album "The Wolf Bites Back" vyjde 15. června a bude obsahovat celkem deset skladeb na ploše čtyřiceti minut. ORANGE GOBLIN touto deskou budou chtít potvrdit svoji příslušnost ke stonerové elitě. A dle singlů to vypadá, že se jim to maximálně podaří. Osobně jsem na tuto desku hodně zvědav. I proto, že předchůdce "Back from the Abyss" patří mezi mé oblíbené desky.


Zveřejněno: 01. 06. 2018
Přečteno:
3705 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář