Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
HEIDEN – Andzjel

LP 2018, Prof Sny Records / grind/black/death/doom / Turecko/USA

Splitko kapel z Turecka a USA u českého vydavatele působí překvapivě. A když se podívám na to, čím se obě party zapsaly do historie extrémní hudby, je vydání LP ještě překvapivější. Netuším, jaká jména mají obě kapely na scénách ve svých domovinách, ale myslím si, že u nás je budou znát jen ti nejzvídavější hledači všeho obskurního. „Skorogrindeři“ KUAFÖR CENGIZ existují takřka dvacet let, ale stihli vydat akorát demo a split se SAPIK ÍNEK (na něm jsou stejné skladby jako na splitu s GRAVEYARD), GRAVEYARD drtí mix blacku, deathu a doomu, jsou na světě od roku 1991 a mají na kontě tři demosnímky…

Ač by se mohlo zdát, že jde o party na hony si vzdálené, jeden spojovací element mez nimi je – osoba vokalisty a kytaristy Raze K., který funguje v obou spolcích, byť v tom tureckém pod jménem Al Bayrak. Přes něj zřejmě vede cesta ke splitu, který je zabalený do obalu, nad kterým zůstává rozum stát. Old school je samozřejmě sympatický, ale co je moc… Obě koláže mi přijdou ošklivé, a je úplně fuk, jestli je jedna složená z fotek a druhá z fotek i historických perokreseb. O nic lepší není ani vnitřní dvojstrana gatefoldu, kde autoři grafiky pokračují v podobné práci, jen v případě turecké party nahrazuje koláž kresba ruky třímající hrnek s vodou.

KUAFÖR CENGIZ jsou sice vedeni jako grindcore kapela, ale ono zařazení je třeba brát s rezervou a hlavně pohledem osmdesátých let, kdy se extrémní žánry prolínaly a hlavně zněly jinak než dnes. Devět skladeb tureckého tria mi připadá, jako kdyby je někdo nahrál ve zkušebně po týdnu sehrávání se – a to ještě polovinu zkoušek věnoval chlastu. Už v osmdesátých letech by šlo o podprůměrnou záležitost, když to poslouchám v roce 2018, jediné, co dokáži, je kroutit hlavou… nad vším. Zvuk je jako ze sklepa, muzika rozházená jako figurky, které někdo na šachovnici vzteky rozmetal, o vokálech se taky nedá mluvit jinak než jako o hulákání a hudrování bez ladu a skladu. Vedle grindu lze zachytit i pravěký death metal, možná i kapku blacku, při zavřených očích se sem tam dá mluvit o melodiích, ale jako celek zbytečná nahrávka. Takové peklo, jako VENUSIAN DEATH CELL to sice není, ale daleko to k němu nemá. Třeba když se ozve jakýsi etnický nástroj a halekání nějakého zpěváka z bazaru. Tohle se nedá omluvit ani totálním undergroundem a dva poslechy mi přijdou jako maximum, co můžu vydržet.
2/10

GRAVEYARD jsou taky stará škola, taky poněkud divokého ražení, ale jejich počínání už dokáži poslouchat, aniž bych jen láteřil. Směs black, death, thrash i doom metalu opět nemá jasné hranice typu že jedna skladba by byla v onom žánru a další v jiném, všechno se to  mísí v jednom šejkru a výsledkem je retro řezničina. Po hororovém intru se z beden valí špinavý metal, v němž hrají prim vytažené bicí, kytara s basou drtí riffy, které SLAYER, HELLHAMMER a BATHORY v roce 1983 zahodili, sem tam kytara zakvílí, sem tam je to lehce do skoku, sem tam ponuré, do toho RAz K. skřehotá, řve, ječí i chroptí a celé to působí jako černý pokleslý kabaret. Těžko říci, nakolik to trio myslí vážně a nakolik z recese, každopádně mně to působí spíše úsměv na rtu než znechucení, i když o posluchačském zážitku se dá mluvit jen stěží. Možná nahrávka udělá radost odpíračům všeho moderního, dobře složeného a zahraného, protože „pravý metal je špína, zlo a zmar“, ale ode mě nemůže kapela čekat jiné než podprůměrné hodnocení.
4/10

Chápu, že každé zboží má svého kupce, ale smysl vydání tohohle splitka mi uniká. Navíc v docela vysokém 666kusovém nákladu. Ale třeba se pletu a jde o kultovní kapely i nahrávky, které za deset let budou patřit mezi nesehnatelné poklady...

Seznam skladeb:

  • Side A -  KUAFÖR CENGIZ:
  1. Atomik Hurdacı
  2. PVC’lenmiş Orijinal İncil Sayfaları
  3. Ali Amca    
  4. Reşadiye Özlem
  5. Davulcu Fikret
  6. İETT 1871
  7. Bilet Var
  8. Kömür Lokantası
  9. Balık Ekmek Hakkım Var
  • Side B – GRAVEYARD:
  1. Sacrifice
  2. There is No Escape
  3. Serve the State
  4. After Thy Bodies Burn
  5. The Portal
  6. Incinerator
  7. Genocide Revolution
  8. Make Us Great Again
  9. Slaughtered by Chemicals
  10. Opus V (Reprise)

Čas: cca 21 + 22 min.

Sestavy:

KUAFÖR CENGIZ

  • Balici Berat - bass, vocals
  • Şalgamripper - drums
  • Al Bayrak - guitars, vocals

GRAVEYARD

  • TJ - drums
  • Custodian Killer - guitars, bass
  • RAz K. - vocals

https://www.profs.cz/
KUAFÖR CENGIZ
GRAVEYARD

 

 


Zveřejněno: 19. 05. 2018
Přečteno:
3549 x
Hodnocení autora:
3 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář