Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

Rozhovor se švédskou depressive blackovou kapelou.

Zdravím, dokončili jste nahrávání nového alba „Fredagsmys“, jež vyjde 27. června. Byla to náročná práce, nebo jste si nahrávání užívali?

Ahoj. Spíše jsme si nahrávání užili. V jednom bodě jsme zažili technické problémy ve studiu a dělali jsme na tom dlouho. Je pro nás důležité, aby tvorba umění vzešla ze spirituálních aspektů existence, což zabere tolik času, kolik jen potřebuje - naopak by výsledky nebyly takové, jaké bychom chtěly. 

Vaše muzika není nic pozitivního. Je pro tebe skládání nového materiálu terapií, jak ze sebe vypudit negativní myšlenky?

Nechceme ze sebe negativní myšlenky vyhnat. Chceme je obejmout s otevřenou náručí a sledovat, kam až nás dostanou. Pro nás je muzika a to vše kolem toho pozitivní. Ovšem význam slova "pozitivní" je subjektivní. V jistých kulturách je smrt něčím, co je oslavováno a je na ni nahlíženo jako na pozitivní věc. Zatímco v jiných kulturách je to samozřejmě věc negativní. Snažím se tím říci, že zde neexistuje nic negativního či pozitivního v obecné rovině. Je na tobě, aby sis zvolil, co je pro tebe pozitivní nebo negativní.

V jistých ohledech je skládání a kreativita terapií a můžeme uzmout pozitivní výsledky z negativity. Někdy rádi říkáme: "Bez negativity nenalezneš ani nic pozitivního".

Nicméně zpět k „Fredagsmys“. Můžeš nám popsat koncept alba? Jeho textovou stránku?

Vše, co děláme, je míněno ve smyslu tajemství. Všichni by si v tom měli najít vlastní pochopení. Ale pro mě osobně: "Fredagsmys" je velmi populárním a známým termínem ve Švédsku. Znamená to, že prostě sedíš se svou rodinou v pátek večer u televize a žeřeš u toho chipsy. Naprosto to nesnášíme, protože je to patetické a bezvýznamné v mnoha ohledech. Všichni ve Švédsku pracují v práci, kterou nemají rádi a jediná věc, na kterou se těší, jsou tyto páteční "Fredagsmys". Prostě nejsou naživu. Jsou to jen otroci existence a poslouchají, co jim celý život říkají ostatní.

Album má tedy jakýsi sarkastický podtext. Je to také vyslaná zpráva, že život může být pro každého odlišný. Pro někoho "Fredagsmys" znamená střílení si dávek heroinu do žíly. Všechno je to o kontrastech a snaze uchopit existenci jiným způsobem.

Na albu občas slyším i "pozitivní" melodie. Je zde tedy i naděje?

I hudba je pro mě o kontrastech. Užívání mnoha ostrých kontrastů, jako nástroj k tomu být kreativní je víceméně jedna z věcí, jež dělá VANHELGU výjimečnou. Něco jako schizofrenní střídání naprosté bezmoci a silné euforie. Zažívání celé škály emocí.

Na skladbě „Keep the Windows Closed“ hostuje Graf z PSYCHONAUT 4. Proč zrovna on?

Vždycky jsem měl v hlavě ten nápad pro tuto skladbu. Přesně toto jsem hledal. Už jsme s PSYCHONAUT 4 pracovali. Udělali jsme spolu splitko ("Urban Negativism") a taky jsme jeli tour po Rusku a Bělorusku, takže to přišlo naprosto přirozeně. Také k této skladbě vymyslel text. 

Jak je to se skladbou „Relationship in Pieces“? Je text inspirovaný tvou vlastní zkušeností?

Ano. Sdělení této skladby je, jako vše co děláme, tajemstvím (pro každého to může znamenat něco jiného). Ale pro mě samotného inspirací pro tuto skladbu byla nemoc zvaná "schizoidní porucha osobnosti". Nechci ti o tom říkat nic víc, ale můžeš po tom sám zapátrat. 

Sami sebe označujete jako „positive music for positive people“. Jedná se jen o vtip, nebo má toto označení nějaký hlubší význam?

Je to jistá verze sarkasmu, jenž plyne z mnoha let depresí. Význam je samozřejmě naprosto opačný. Taky je to způsob, jakým chceme lidem otevřít oči. Aby si položili otázku: "Co vlastně znamená ono pozitivno"?, a hlavně, "Existuje to vůbec, nebo je to jen lidský výmysl?"

Negativní aspekty existence, ať už v literatuře, filmu nebo hudbě, jsou vždy mnohem zajímavější než ty příběhy o štěstí. Proč tomu tak je?

Je to proto, protože štěstí znamená taktéž stagnaci. Pokud budeš jen šťastný, existence se rychle stane bezvýznamnou. Negativní aspekty jsou jako palivo pro kreativitu. Žene tě to vpřed a podporuje tvůj vývoj. Symbióza obou aspektů je velmi cenná pro lidi, kteří to chápou a umí využívat ve svůj prospěch. Strach z neznáma je něco, co vždy lidi fascinovalo, a pro většinu lidí je smrt právě tím symbolem neznáma. Negativní aspekty existence často vedou ke smrti - teoreticky.

Máš rád literaturu? Ovlivňuje tě nějakým způsobem?

Všechno mě ovlivňuje. Ať chci, nebo ne. To je prostě život. Musíš přijmout, že všechno je propojeno naprosto debilním způsobem, jenž se ti nemusí líbit. Už od mala mě vždy zajímala filosofie a neznámo. Prostudoval jsem a přečetl mnoho knih. Zásadní myšlenka, kterou jsem si odnesl, je, že o ničem vlastně nic nevím a život by neměl být brán tak vážně. Literatura je zajímavá, ale myslím si, že hudba má větší potenciál. 

29. června křtíte nové album v Praze. To je překvapující, jste Švédi. Čím vás Praha tak zaujala?

Koncertovali jsme v Praze a pár dní tu pobyli.  Užili jsme si to, a máme skvělou známost s promotérem a vlastníkem baru, co v Praze žije. Je to svým způsobem nakonec přirozené, že křtíme album v Praze. Bylo by bezvýznamné dělat to ve Švédsku. Lidé tu radši sedí doma a na koncerty nechodí. Je to prostě ztráta času. Jen větší jména tu mají důstojnou návštěvnost. 

Co přesně máte v plánu? Pojmete křest nějak speciálně?

Bude to skvělá show. Přehrajeme celé naše nové album s našimi fanoušky. Opijeme se, pokecáme. Budeme mít sebou dost věcí na prodej. Všechno dost zlevněné. Podpisy taktéž nebudou problém. 

Po koncertě se koná afterparty v hospodě U Suché dásně. Posledně jste toho prý vypili docela dost, haha. Tak doufám, že to bude opět poctivé!

No to my také. Máš pravdu. Hlavně nás bubeník a kytarista se posledně totálně sundali. Museli jsme je dotáhnout na hotel, kde se vyblili a vychcali na podlahu. Skvělé časy. Potom se ještě pár věcí stalo, ale já o tom radši pomlčím.. 

Díky za rozhovor. Poslední slova jsou tvá..

Velké díky našim fanouškům. Nezapomeňte, obejměte negativitu s otevřenou náručí a zůstaňte u toho pozitivní.

Facebook

 


Zveřejněno: 17. 06. 2018
Přečteno:
3685 x
Autor: Richard | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář