Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

Souhrn zajímavých alb, které vychází v květnu 2018 + tipy na koncerty.

V květnu letošního roku vyjde několik zajímavých desek. Proto bychom vám v tomto článku rádi uvedli některé z nich. Jedná se o novinky, na které se osobně těšíme, nebo nás z různých důvodů zajímají. Každý přidáváme i tipy na zajímavé koncerty, které nás zaujaly nejvíce. Pokud i vy máte zajímavé tipy na nová alba a koncerty v daném měsíci, neváhejte je napsat níže do diskuze.

Johan

SILENT STREAM OF GODLESS ELEGY (Česko) – „Smutnice“
Doom/folk metal, Redblack
Dlouhých sedm let uteklo od předchozího alba „Návaz“… a během nich se toho změnilo hodně. Hlavně sestava, která se měnila i mezi nahráním „Návazu“ a „Smutnice“. Když počítám ztráty a nálezy, tak v podstatě polovina sestavy je jiná, i když ono s tou polovinou je to matematicky obtížnější, protože z okteta je septeto, čtyři členové zmizeli a tři se objevili. Nicméně základ kapely je pohromadě hodně dlouho a tak se nedá čekat stylový přemet, samozřejmě když budeme brát v potaz vývoj kapely za dvacet tři let existence. „Smutnice“ přirozeně navazuje na „Návaz“ a co mi dělá větší radost, i na duo klenotů „Relic Dances“ resp. „Osamělí“ a neubráním se dojmu, že se občas objeví závan ještě starších dob, třeba v úvodní jízdě „Ten, který ukoval Slunce“. Ne, že bych jásal nad celým albem, hlavně úvod „Za nevěstou“ mi do uší neleze, ale jako celek mě „Smutnice“ baví a řada pasáží už mi pár dní hraje v hlavě. Zbývá dodat, že CD vyjde u Redblacku 11. května jako bohatě vypravený digipack, pro maniaky pak bude k dispozici limitovaný dřevěný box s CD, trikem, dřevěným korbelem, tácky, fotografiemi…

VALGRIND (Itálie) – „Blackest Horizon“
Death metal, Everlasting Spew Records
Italská skvadra morte sice existuje takřka čtvrtstoletí, ale ke mně se dostala až loni, kdy se představila na tuzemském Enter The Eternal Fire festu ve Volyni. A zanechala tam skvělý dojem, řada návštěvníků nešetřila na adresu italské odpovědi na MORBID ANGEL chválou. VALGRIND sice existují hodně dlouho, ale velká alba začali vydávat až po roce 2010, „Blackest Horizon“ bude teprve třetím plnohodnotným zářezem a podle dosud zveřejněné ukázky opět půjde o těžkotonážní technický death metal se skrytými melodiemi a prohnilým vokálem vrchního démona Danieleho Lupidiho. CD vyjde u Everlasting Spew Records 25. května.

IHSAHN (Norsko) – „Ármr“
Prog rock/metal, Candlelight Records
Tohoto pána asi netřeba připomínat, jeho bohatá kariéra už se píše dvacet sedm let (a to mu je jen čtyřicet dva!), přičemž pod logem IHSAHN polovinu této doby. Od roku 2006 vydává Ihsahn alba s plus minus dvouletými odstupy, tu zaujme víc, tu méně, a myslím, že letos by mohl zaujmout více. Na černěkovovém základu vystavěl relativně příjemnou muziku, která si od black metalu dláždí cestu snad až k popu, z čehož je zřejmé, že jde o nahrávku hodně pestrou, pro někoho možná až moc. Mně přijde novinka zajímavější než některé starší počiny, taková hravá a chytlavá. Album mě jako celek baví, nějaké ty lehce kýčovité okamžiky mi nevadí, snad jen obal mi přijde trochu ujetý. (úsměv) „Ármr“ vyjde hned na začátku května, konkrétně 4., u Candelight Records.

AT THE GATES (Švédsko) – „To Drink From The Night Itself“
Melodic death metal, Century Media Records
Jedni z otců zakladatelů, kteří v druhém největším švédském městě byli u toho, když se do světa začaly linout tóny melodického death metalu, se hlásí o pozornost s novinkovým albem. To vychází po čtyřech letech od předchozího návratového počinu „At War With Reality“ a neuslyšíme na něm kytaristu Anderse Björlera, jednoho ze zakladatelů. Nicméně není třeba mít obavy, že by parta kolem dalších tří pamětníků nějak zásadně otočila kormidlem a zamířila ze svého hájemství do jiného lesa. Z novinky opět zní kvalitní melodický death metal i typický Tompův zpěv, přesvědčit se o tom bude možné od 18. května, kdy se u mocných Century Media objeví jak klasické CD resp. LP, tak i několik sběratelských verzí, třeba 2CD + 2LP v jednom futrálu...

 

Coornelus

DROM (Česko) – „Tady bůh není“
Post hardcore, doom, vlastní náklad
Liberečtí stavitelé atmosférických kompozic DROM se po dlouhých čtyřech létech přihlásí s novou studiovou nahrávkou. Skupina si vytvořila za léta své činnosti status zajímavé kapely, která má tendenci se vyvíjet a tak tomu bude, doufejme, i na novém albu „Tady bůh není“. Prvotní ukázky z nahrávky a živá prezentace nových skladeb slibují silně emotivní záležitost. Pozadu nezůstává ani tématické zpracování, kdy se DROM chopili tématu v dnešní době víc než třaskavého, protože se na své desce věnují koncentračnímu táboru Lety.

WITCH MOUNTAIN (USA) – „Witch Mountain“
Doom, Svart Records
Portlandští WITCH MOUNTAIN patří mezi letité formace, které zasvětily svůj život doomu s heavy rockovými prvky. Ovšem i před takto zkušenou partou ležela před vydáním novinky pořádná výzva. Na své páté desce totiž představí novou zpěvačku – Kaylu Dixon. Kayla totiž dostala za úkol nahradit fenomenální zpěvačku Utu Plotkin, která z kapely odešla. Jak se ale zdá, Kayla navzdory svému věku (19 let) zapadla mezi své kolegy, kteří jsou ve věku jejího otce, zcela přirozeně. Pátá řadovka WITCH MOUNTAIN ale nebude pochopitelně jen o zpěvu, ale i o poctivých doomových riffech a valivému tempu.

Jonathan Davis – Black Labyrinth
Rock, Sumerian Records
Tvrdit, že se na tuhle desku těším, by nebylo úplně fér. Přece jen doba, kdy jsem sjížděl KORN (první tři desky), je už dávno pryč, ale docela mě překvapilo, že Jonathan vydává svou sólovku až touto dobou. Nakonec se ale taky dočkal a zařadil se po bok mnoha umělců s podobnými choutkami. Davisův debut bude obsahovat jeho plně autorské věci, které si navíc nahrál zcela sám. Očekávat lze kromě jeho charakteristického hlasu hlavně rockové skladby, nezbytný nu metal a prvky elektroniky, to vše s důrazem na zapamatovatelné refrény. Internetem koluje album teaser ke všem třinácti skladbám, z toho dvě jsou plně k dispozici. A ani jedna z nich u mě nevzbuzuje žádné velké nadšení.

Tipy na koncerty:
6. 5. ABYSMAL GRIEF, Mladá Boleslav – Farářova slůj
10. 5. WREKMEISTER HARMONIES, DROM, Praha – Klub Famu
18. 5. SSOGE, ET MORIEMUR, Praha – Rock Café
19. 5. SSOGE, ET MORIEMUR, Plzeň – Pod Lampou
21. 5. ROSETTA, Praha – Strahov 007
 

 

Peťan

NOCTURNAL GRAVES (Austrálie) – „Titan“
Black/thrash metal, Season of Mist
Po delší době se o slovo znovu hlásí australská black/thrash banda NOCTURNAL GRAVES. U labelu Season of Mist totiž tito neznabozi vydávají svoji třetí řadovku, která nese jméno „Titan“. Je naprosto jasné, o co kapele jde. Jedná se o poctivý návrat v čase a na své si přijdou fanoušci kapel DESASTER, VENOM nebo NOCTURNAL. Zkrátka a dobře, další dávka starého thrash metalu, který více či méně inklinuje k blacku. Určitě deska, kterou si ujít nenechám.

IRON ANGEL (Německo) – „Hellbound“
Thrash/speed metal, Iron Records
32 let. Přesně tak dlouho nevydala německá legenda IRON ANGEL nové album. Až tedy letos! 4. května se můžeme těšit na desku „Hellbound“, která se stane nástupcem nesmrtelné dvojice alb z 80. let, kterými se IRON ANGEL nesmazatelně zapsali do srdcí fanoušků. Novinka nabídne celkem desítku skladeb, bude se opírat o charakteristický zpěv Dirka Schrodera a bude hodně heavy! Co víc k tomu říct? Jedna z největších klasik evropského thrash metalu je zpět!

DEATHSTORM (Rakousko) – „Reaping What is Left“
Thrash metal, High Roller Records
Svou třetí desku vydají také thrasheři DEATHSTORM z Rakouska. Tato čtveřice platí za velmi kvalitní kapelu, která vyniká technickou vyspělostí skladeb, parádní energií i zajímavými texty. Nejinak tomu bude na novince „Reaping What is Left“, která spatří světlo světa 25. května u německého labelu High Roller Records. Připravte se na poctivý thrash metal!

Tipy na koncerty:
4. 5. STALKER, LAHAR, MURDER INC., Písek - Local club Pí
18. 5. DEMON HEAD, THE TOWER, Praha - Café v Lese
22. 5. MANILLA ROAD, EXORCIZPHOBIA, Praha - 007 Strahov

 


Zveřejněno: 01. 05. 2018
Přečteno:
3418 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář