Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
HEIDEN – Andzjel

CD 2018, Support Underground / death metal / Slovensko

Ten čas letí nějak rychle. Připadá mi, že je to nedávno, kdy jsem držel v rukou debut popradských SURGERY a sepsal pár řádek k recenzi. A hle, od vydání „Descent“ už uběhlo 6 let, na světě je následovník „Absorbing Roots“, a tak je na místě zvědavost, co se u kapely změnilo či nezměnilo. Tedy kromě toho, že už si album nemusí vydávat vlastním nákladem a že našla aktivního a šikovného vydavatele, jímž Support Underground (Koník) bezesporu je. 

Jak se zdá a co je hodně důležité, ustálila se sestava, která až na jednu výjimku drží od roku 2014 pohromadě a od tohoto roku se datuje i vznik materiálu obsaženého na aktuálním stříbrném kotoučku. Tím se dostáváme k další neměnné a zásadní konstantě, a to je samotné hudební směřování SURGERY. Chlapi už ve svém věku nemají zapotřebí tápat v trendech, a drží se toho, co jim jde nejlíp. A nejen v tomto případě to vnímám jako pozitivum. Máme tudíž opět co do činění s tradičním death metalem fousatého, leč osvědčeného vzoru, nesoucím se převážně ve valivých středních tempech. Což by samo o sobě asi nestačilo, a tak musím jedním dechem dodat, že kromě šlapavosti obsahuje muzika současných SURGERY i řádnou dávku melodiky, která navíc působí svěže a v některých momentech se dá hovořit i o určitém specifickém výrazivu slovenského kvinteta. Skladby netrpí přehnanou komplikovaností, sází se spíše na přehlednost a přístupnost, nezřídka můžeme směle hovořit i o chytlavosti, důkazem budiž hned úvodní a zároveň titulní štych „Absorbing Roots“. Ten je navíc okořeněn rychlejšími pasážemi, kterých možná mohlo být na albu víc, ale devítka skladeb i přes mírnou absenci občasných sešlápnutí plynu směrem k podlaze netrpí syndromem nudy. Po více posleších si každý najde nějaké ty své oblíbené tracky, mě osobně nejvíc baví kromě titulky hitovka „Paradise“, tady mám pocit, že více takových písní, a SURGERY by mohli jezdit turné s tím, že by jejich jméno bylo na plakátech vytištěno dosti velkým písmem. Ale myslím, že kapela stojí nohama pevně na zemi, a tuší, že na nějaký průlom do světa to už není, a je cítit, že hrají to, co je baví a to jim stačí. Onen feeling je docela důležitý, album jako celek působí zvláštně příjemně, řekl bych až oddechově, rozhodně nic pro milovníky temných a pohřebních atmosfér, na druhé straně ani nic pro nagelované šampóny, na to je tvorba SURGERY dostatečně řízná a hutná.

Vzpomínám si, že u prvotiny „Descent“ jsem chválil zvuk, a tady se musím opakovat (naštěstí a rád). Výsledek z MF studia (ošetřený Martinem Barlou) je doslova balzámem na uši. Nepřetuněný, přitom dostatečně brutální a šťavnatý, čitelný, neubíjející. I tady si člověk vzpomene na zlaté devadesátky, a vlastně pro posluchače, kteří se v tomto období hudebně cítili nejlépe, je primárně placka „Absorbing Roots“ určena. Za zmínku stojí též obal, jenž má na svědomí Adam Šluch a jeho Old Skull Artworks. Netradiční cover (alespoň pro deathmetalovou bandu), zbaven kolikrát už tak únavné klišovitosti, a i tady vidím posun oproti debutu. Podtrženo sečteno, „Absorbing Roots“ je album pohodového death metalu, jehož koupí určitě nic nezkazíte. A jestliže uvidím někde na plakátu SURGERY, rád se zajdu podívat.

Seznam skladeb:

  1. Absorbing Roots
  2. Clinic Death
  3. Image in the Mirror
  4. Paradise
  5. River in Silence
  6. Hands in Chains
  7. Mental Demise
  8. Grime
  9. Depressive Reality

Čas: 30:51

Sestava:

  • Rastislav Šelleng – zpěv
  • Radoslav Body – kytara
  • Miroslav Tatranský – kytara
  • Róbert Hanečák – basa
  • Peter Mikolaj - bicí


Bandzone

Facebook

Support Underground

 


Zveřejněno: 28. 04. 2018
Přečteno:
3763 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Prepil | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář