Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

CD 2018, The Barn Production / death metal / Česká republika

Jestliže jsem v českém metalovém, potažmo death metalovém podhoubí upíral pozornost k nějaké novější a moderně znějící kapele, tak právě pražští DILIGENCE byli hodni mého zájmu. Nemyslím si totiž, že by na scéně byla jiná mladá kapela, jež by vládla melodickým kovem smrti a měla co říci. Naštěstí zrovna DILIGENCE nejenže přináší čerstvý debut, ale sestava pražské úderky skýtá mnoho zajímavého i ve spojitosti s jiným spolkem.. 

Jak už jsme předeslal, na kontě toho tato parta moc nemá. Do teď disponovala pouze jedním EP s názvem „Endlessly Restless“ z května roku 2016. Toto EP nabídlo materiál s jasným příslibem do budoucna, ač na ploše pouhých dvou skladeb. I přes to se ale DILIGENCE zapsali do povědomí tuzemské metalové scény výrazným písmem. Hojné vystupování po republice je toho důkazem. 

Sestava Pražanů už se zdá být stabilní, a tak se konečně dostalo na nahrání debutové dlouhohrající nahrávky, jež dostala název „Abundance in Exertion“. Nahrávka se točila pod taktovkou The Barn Productions, které má na starosti Dan Friml, frontman kapely MEAN MESSIAH, jež vyjela s DILIGENCE na společné tour, v rámci kterého se dostalo i na křest novinky. 

Novinku samotnou otvírá skladba „This Queue Metaphor“. Po krátkém intru uvede posluchače do chřtánu alba dnes již poměrně zprofanovaná zpěvačka Dahlien. Nutno říci, že plive síru opravdu obstojně. Nejedná se o hluboký growling, spíše vytažený scream. Nicméně i na hluboký vokál se v průběhu alba dostane. Kytarová sekce Jakub/Igor je náležitě variabilní. Každá vyhrávka má svůj čas a prostor. Důkazem je například skladba „Bleeding Fractals“, kde se střídají ostřejší riffy s „barevnými“ motivy. Variabilita je doménou alba. Takzvaná „vata“ se nekoná, nedostatkem nápadů sekce netrpí. Taktéž baskytara je v produkci na dnešní poměry nezvykle slyšet, což já osobně jen a jen kvituji. Zde odvedl Friml skvělou práci. Dnešní trend degradovat basu na druhořadý nástroj je zhoubným nádorem.. 

Nicméně, jestliže bych něco vypíchl se vší vervou, tak je to bicí artilerie Přemysla „Přémy“ Pláteníka. Album je díky němu neskutečně „nasypané“. Tento bubeník se neskutečně vypracoval a je nasnadě očekávat novinku jeho dalšího projektu SOUL DECODER, na němž spolupracuje i s kytaristou Jakubem. 

Zásadní hitovka, jež tvoří součást setu DILIGENCE už delší dobu, a také byla uvedena jako jeden ze singlů, je pětka „Into Hydra´s Lair“. Především úvodní rychlé riffování, jímž je skladba prošpikována i nadále, je jako dělané na nějaké to koncertní kontrolované násilí pod pódiem. Tato skladba je svým způsobem díky této kytarové práci i snáz zapamatovatelná než zbytek kompozic. A tím jsem také nastínil jistý neduh. Ač je člověk s první polovinou materiálu takřka spokojen, po delší době se pozornost vytrácí. Albu by prospěla občasná změna nálady. Ta variabilita tam stále je, ale jednotlivé vyhrávky se postupem času až tolik neliší. Mám se zde jisté obavy, jak nahrávka v obstojí ve zkoušce času. Intermezzo „In Stilness“ je tak vlastně do alba zařazeno naprosto vhodně. Člověk má po té náloži prostor vše vstřebat a nadechnout se k dalšímu kvartetu skladeb. Ten obsahuje třeba skladbu „Violent Regeneration“, ke kterému parta okolo Dahlien vypustila video, na němž je krásně zprostředkováno rychlostní tažení kovotepce Přémy. Dokonce i na onu změnu odstínu dojde v podobě zklidnění v polovině skladby, zazní i vteřinky s čistým vokálem, které ale Dahlien důstojně opět pohřbí ve chřtánu hydry... 

Debutové album DILIGENCE je na poměry českého moderního death metalu velice zdařilé. Nicméně nabízí se otázka, zdali bude novinka vyčnívat i v zahraničí, kam se doufám dostane, jelikož pro to potenciál rozhodně má. Při vší úctě ke scéně, vody českého melo/deathu zatím nejsou konkurence schopné, a tak se DILIGENCE musí chopit vlajky a vytáhnout do boje.. 

Seznam skladeb:

  1. This Queue Metaphor
  2. Bleeding Fractals
  3. Intersection of Free Empathy
  4. Through Black Aura
  5. Into Hydra´s Lair
  6. In Stilness
  7. Conclave of Doubts
  8. Violent Regeneration
  9. Hypothermia
  10. Lifetime of Obsidian Verity

Čas: 47:06

Sestava:

  • Daniela "Dahlien" Neumanová - vokál
  • Igor Krakhmalev - kytara
  • Přemysl Pláteník - bicí
  • Milan Makový - baskytara
  • Jakub Durec - kytara

https://diligencemetal.bandcamp.com/ 
http://www.thebarn.cz/


Zveřejněno: 26. 04. 2018
Přečteno:
4734 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Richard | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

03. 02. 2021 13:22 napsal/a Boris Ostravak
Příjemní překvapení
Českou scénu deathu jsem nějak opomněl sledovat. Po poslechu této kapely to považuji za chybu :-) Skvělý počin, díky!