Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
TELEPATIE VI

PRIMORDIAL, MOONSORROW, DER WEG EINER FREIHEIT

Do Prahy zavítalo pohanské tažení ve znamení HEATHEN CRUSADE 2018. Své síly v rámci společného tour spojily němečtí myslitelé DER WEG EINER FREIHEIT, finští bardi MOONSORROW a irští tradicionalisté PRIMORDIAL. Místem konání se stal klub Akropolis na Žižkově. 

Triumvirát kapel, jenž sobotní večer vystoupil, byl hodný zájmu. Upřímně začínám být alergický na vše, co se nazývá „pohanským“, a to z toho důvodu, že z těchto konstelací většinou vyleze jakási nedůstojná „hopsačka“. Víkendový večer ale takový nebyl. PRIMORDIAL i MOONSORROW se pevně drží epicky a inteligentně vystavěných kompozic. A když k tomu připočteme ještě německé DWEF, jejichž hvězda stoupá strmě vzhůru, není co řešit.

Do klubu Akropolis přicházím přesně na pátou, kdy bylo avizováno otevření prostoru. Samotné místo mám velice rád, mám s ním jen a jen pozitivní zkušenosti. I to pivko za „páďo“ jsem schopen odpustit. Prostor je to pro kapely formátu PRIMORDIAL a spol. velice důstojný. 

Dvacet minut před šestou hodinou se na pódium derou němečtí náladotvůrci DER WEG EINER FREIHEIT. Jestliže něco hned při prvních tónech potěší, tak je to naprosto precizní zvuk! Otvírák „Einkehr“ nastolí veškeré atributy, jimiž parta okolo Nikity Kamprada disponuje. Kytarová hradba se valí a nasypané bicí taktéž odvádí svou práci skvěle. Set Němců ale není čistě jen o hudbě – i osvětlení vykonává své. Jakoby každý tón měl i svůj odstín. Kampradův vokál sice není ničím výjimečný, ale i instrumentálně jsou bavorští ve svém živlu, což dokazuje „Skepsis, Part I“ a její disharmonické pasáže. Početné publikum si dle odezvy koncert užívá a laťka je nastavena opravdu vysoko. O chlapech ještě uslyšíme mnohé..

Dvacet pět minut na přestavbu pódia a svůj trůn si nárokují finští vypravěči MOONSORROW. Sorvaliho parta jezdí na podporu stále aktuálního alba „Jumalten Aika“, což ale první skladba nedokazuje. Muži ze země tisíce jezer totiž zahajují svůj set skladbou „Pimeä“ z roku 2005. Naneštěstí zrovna tato skladba jakožto otvírák nemá takovou sílu. Z MOONSORROW čiší spíše rutina, nežli procítěná show. Čtrnáct minut dlouhá skladba nenabízí žádné vztyčné body a laťka nastavená DWEF není nijak ohrožena. Hned poté následuje trojlístek skladeb „Ruttolehto“, „Suden Tunti a „Kivenktantaja“. Obzvlášť folklorní popěvky sedí bardům nejlépe, jejich národnost se nezapře. Co se zvuku týče, tak již uvedená skladba „Suden Tunti“ vykreslí problém. Tato skladba panuje především velice ostrým riffem, jenž živě ale tolik nevyniká – kytary by mohly rozhodně více řezat. Nicméně u přes tento neduh se vystoupení Finů stává uhrančivým. Aneb, jak Ville zahlásí ke konci setu: „Stejně všichni zemřeme, tak o co jde..“ . Závěr obstarají „Mimisbrunn“ a „Kulloeiden Maa“. Především druhá jmenovaná skladba, jež uzavírá album album z roku 2011, je naprostým skvostem v diskografii seveřanů. Velice depresivně laděná skladba ční jako piedestal na vrcholu jejich tvorby. 

Nerad bych tvrdil, že po MOONSORROW přišel čas na headlinera. Totiž všechny tři kapely jsou kvalitativně velice vysoko a nemá smysl jednu povyšovat nad druhou. Nicméně PRIMORDIAL  jakýmsi „headlinerem“ večera byli. Irové dorazili na podporu nového alba „Exile Amongts the Ruins“, jež při prvotních posleších za zásadní tvorbou zaostává, ale až čas ukáže, jak na tom deska vlastně je. Taktéž první skladba patřila novince, a to konkrétně skladbě „Nail Their Tongues“, kde maestro Nemtheanga za vokálem nepředvádí jen čisté nápěvy, ale i blackový ryk. Právě lídr Alan byl tím, kdo show PRIMORDIAL vyšvihl neuvěřitelně vysoko. Nejen, že má neskutečné charisma, ale dokonce mi v jistých vyšších vokálních polohách připomínal i Bruce Dickinsona, vokálistu legendární Železné Panny. Kytary byly žel vcelku utopené, což se podobu celého koncertu neměnilo. To samé, čím trpěli Finové předtím. Alan si ale vše podmanil a přetransformoval set svých krajanů do dechberoucí exktáze, což náležitě dokazovalo publikum. PRIMORDIAL zahráli z nového alba celkem pět skladeb, ale neopomenuli ani skladby z alb „To the Nameless Dead“, „Spirit the Earth Aflame“, „The Gatherings Wilderness“... Set Irů byl opravdu dlouhý, což frontman neopomněl připomenout v závěru: „Dneska je to kurva dlouhej koncert..“, poznamenal Alan předtím, než uvedl jednu z posledních skladeb. Všechno dobré jednou končí, a to i HEATHEN CRUSADE 2018, jež připravilo výborný hudebník zážitek.

Za udělení akreditace děkuji Obscure Promotion a přeji hodně zdaru při plánování dalších koncertů.
 


Zveřejněno: 23. 04. 2018
Přečteno:
3463 x
Autor: Richard | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář