Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

Rozhovor se švýcarským industrial/blackmetalovým projektem BORGNE.

Zdravím, jak se máš ve Švýcarsku?

Když žiješ v zemi obklopené lesy, horami a jezery, všechno může být pouze v pořádku.

Nové album BORGNE vyšlo 30.března a jmenuje se  [∞]“. Co pro tebe toto číslo znamená?

Číslo osm není jen číslem, ale i symbolem nekonečna, nekonečna, jež zavřeš mezi závorky. Osmička není jen číslo, ale i slovo, slovo nenávisti, jimž prolomíš všechny tyto zábrany. Po dvaceti letech chaosu je to osmé plnohodnotné album.

Nové album je napěchované chladnou, řekněme vesmírnou atmosférou. Inspiruje tě kosmos?

Samozřejmě jsem byl vždy inspirován universem, ale tohle album je více o chaosu, temnotě, pocitech, samotě, vzteku, šílenství, utrpení a smrti... těchto osm slov to vystihuje.

Co tě ovlivňovalo pří skládání  „[∞]“? Tvá hudba je, alespoň pro mě, meditativní záležitost. Má na tebe skládání hudby podobný vliv? Jsou negativní aspekty existence tvým hnacím motorem?

Obecně můj život je palivem pro skládání alb. Nic kromě toho, co se děje uvnitř mé hlavy a kolem mě. Ale jsem si jistý, že je zde mnoho jiných cest, jak danou věc chápat.. 

Kdy začaly práce na novém albu? Jak dlouho tvorba trvala?

Začal jsem dva roky nazpět. Začínám pouze tehdy, kdy je přítomna inspirace a zabere to tolik času, kolik je jen třeba. Snažím se nikdy nemít "deadliny". Nechci mít takový ten pocit, kdy prostě musíš přijít s albem. To je jeden z důvodů, proč práce na některých albech trvala tak dlouho, jako na tom druhém a třetím.

Na albu se objevuje skladba rozdělená do dvou části: „I Tear Apart my Blackened Wings pt.1, pt.2. Proč je rozdělená? O čem pojednává text?

Je to skladba o tom, kdy si uřízneš ta "černá křídla", tvou "temnou stránku" na nějakou dobu. Snažím se vystoupat do výšin, ale kdo tě bude následovat? Stejné, jako když se všechno rozpadá a jen ti silní tě podpoří. Takové "fuck you all". Pouze jsem nechtěl dělat dvacet minut dlouhý song, tak jsem to rozdělil. Téma zůstává stejné.

Přistupoval jsi k novince s podobnou vizí, jako na předchozím „Régne Des Morts“, nebo se něco změnilo?

Novinka se, co se týče textů a hudby, trošku liší. Trilogie je uzavřena. Stále dělám alba jako filmy, se začátkem a koncem, příběhem a časovou linií. Nikdy to není náhodná kompilace skladeb, ale reálný příběh od začátku do konce. Každý song má svůj smysl a já doufám, že ho dokážete odhalit sami. 

Jste podepsáni u labelu Avantgarde Music. Jak jste se k tomuto skvělému labelu dostali? Plánujete s touto společností setrvat i do budoucna?

Mohli jsme spolupracovat již před deseti lety, ale tehdy to nebyl ten správný moment. No ale nakonec jsme se dokázali naladit na stejnou vlnu a vydat album jakožto oslavu dvaceti let existence. Jsem hrdý na to, že mohu být součástí tohoto labelu. O budoucnosti jsme nemluvili, ale vše co funguje, přetrvá.

Kromě kláves máš na starosti všechny nástroje. Jakým způsobem skládáš? Skládáte s Lady Kaos společně?

Lady Kaos je právoplatným členem a je součástí mnoha věcí, jež se v kapele uskutečňují. Všechny skladby začínám skládat a nahrávat já sám, ale pak je posílám Lady Kaos. Ona přidává klávesové party a všechno nahrajeme ve studiu Chaos. Nic nějak zvláštního krom toho, že nikdy nedělá, co mám sám v hlavě, vždy přijde s něčím překvapivým, co mě ohromí.

Jak se přizpůsobujete živému hraní? Máte stálé "live" členy?

Od roku 2011 jsem přišel s myšlenkou, že mé skladby by měly být hrány i živě. Na pódiu používám samply, abych byl blíže originálnímu vyznění skladeb, ale živě je to stejně všechno agresivnější a více "industrial", méně ambientu a atmosféry. Mám pár stálých členů, kteří se mnou hrají živě. Chudáci...

Tuším, že moc často nehrajete. Máte do budoucna nějaké konkrétní plány?

Nechci s BORGNE hrát každý týden. Všechny shows pečlivě vybíráme společně s ostatní členy, kteří se mnou hrají živě. Takže ano, hrajeme sice méně koncertů, ale těch lepších. V procesu tvorby alba nám přišlo pár nabídek na živé hraní. Všechno bude zveřejněno ve správnou chvíli.

Hraješ industriální black metal. Pravděpodobně tuto otázku dostáváš často, ale jak moc tě ovlivnili DARKSPACE nebo BLUT AUS NORD?

Nejsem inspirován ani jednou z těchto kapel, pro mě industrial zní jako MINISTRY nebo NINE INCH NAILS, potažmo některé EBM šílenosti, haha. Má inspirace leží mimo black metal.

Dokážeš si představit, že bys nahrál čistě industriální/elektronické album?

Proč ne! Bylo by to zajímavé, ale spíše ve spolupráci s někým, kdo těm přístrojům rozumí více než já.

Žiješ ve Švýcarsku. Zajímáš se o tamní scénu, nebo žiješ jen vlastním projektem?

Zajímám se o scénu, dokud je o co se zajímat. Je zde pár fajn kapel, stejně jako všude jinde.

Jaké jsou tvé oblíbené hudební projekty? Nemusí se jednat čistě o metal.

MODESTE MUSSORGSKY, Galina Ustvolskaya, Robert Johnson, DEPECHE MODE, NiN, MINISTRY, ALIEN VAMPIRES, EMPEROR, MAYHEM... a miliony dalších.

Děkuji za tvůj čas a muziku. Poslední slova jsou tvá..

Díky za rozhovor, uvidíme se v pekle.

RECENZE

Bandcamp
Facebook

 


Zveřejněno: 13. 05. 2018
Přečteno:
3630 x
Autor: Richard | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář