Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
LLYR

9. 4. 2018, Praha – Nová Chmelnice

Od koncertu KREATOR v Meet Factory utekl nějaký pátek a já dostal velkou chuť na další dávku kvalitní tvrdé hudby. Novou Chmelnici poctili svou návštěvou HAVOK, kteří patří mezi mé favority, a tak nebylo o čem. Vyrazil jsem na únavnou dlouhou cestu z Pošumaví, na jejímž konci na mě měla čekat odměna.
    
Na místo koncertu jsem dorazil kolem půl sedmé a protože první předkapela měla začít za hodinu, stihl jsem si, abych se dostal do slavnostní nálady, dát pivo v čínské restauraci stojící naproti klubu. Jdu na vystoupení a u vstupu mi praštil do nosu odpuzující zápach kyseliny máselné, kterou tam kdosi rozlil. Lidská hloupost je nekonečná, zaplať pánbůh za kadidlo. V klubu jsem byl prvně, proto jsem se ze začátku spíše seznamoval s místem. Vedle šatny byl vcelku pestrý merch (i já jsem si vybral) všech vystupujících kapel, mimo jiné i podepsané blány od bicích.
    
Kolem půl osmé to odpálili thrasheři HARLOTT. Australané, herním projevem připomínající EXODUS a TESTAMENT, za sebou mají dvě nadupaná alba a především na ně jsem se z předskokanů těšil nejvíce. Na své nástroje hráli opravdu rychle, o to více jsem byl rozčarován ze zvuku. Z jedné velké koule rámusu vylezlo něco jen v pomalejších a melodičtějších partech, což je v thrash metalu problém, když si nemůžete užít ani kytarový riff. Nicméně jejich půlhodinka utekla jako voda a já mohl jít zkontrolovat výčep, jelikož další dvě bandy mi stylem nejsou příliš blízké.
    
Ještě než jsem se prvně napil čepované kyselé plzničky (achjo), prvně hrábli do nástrojů CEPHALIC CARNAGE, kde na basovou kytaru hraje a zpívá Nick Schendzielos z hlavního taháku večera. Jestli předchozí parta neměla nejlepší zvuk, tak co teprve kapela hrající grindcore. Celou produkci jsem sledoval nakonec zpovzdálí z výčepu a začal přemýšlet, jestli se akce vůbec vyvede. Čas jsem vyplnil nějakými zdvořilostními frázemi s Davidem Sanchezem (HAVOK), když jsem si zrovna kupoval mikinu jeho coloradského orchestru.

S DARKEST HOUR se všechno zlepšilo o sto procent. Vcelku slušně zaplněnou Chmelnicí se začínal rozléhat konečně reprezentativní zvuk a já umíral samou nedočkavostí, až začnou hrát HAVOK.
    
Dočkal jsem se a postavil do první řady, abych měl všechno jako na talíři. Pro intro byla zvolená skladba „Bohemian Rhapsody“ od QUEEN. Tak nějak jsem tušil, co budou HAVOK hrát, protože jsem loni navštívil jejich vystoupení na Brutal Assaultu, kde jsem si docela ublížil (smích), ale tady měli více času a nemusel jsem se bát, že nestihnou zahrát „Covering Fire“, „D.O.A.“, „Point of No Return“ nebo „From The Cradle To The Grave“, což jsou čtyři fláky, které by měly být základem každého jejich koncertního setu. Prvně jsem měl možnost slyšet thrashovou nádheru z nejnovějšího alba „Masterplan“, čímž mi udělali moc velkou radost. Ještě dnes cítím bolest za krkem a jak jsem zatínal ruce v pěst. Úplně se upustilo od záznamů „Burn“ a „Unnatural Selection“, čímž sami jasně dávají najevo, co ze své tvorby preferují a kam se jejich kroky budou ubírat do budoucna. Kotel byl přátelský, tak jak to mám rád, a kluci předvedli parádní bezchybnou dynamickou show a svou vyspělou hudbu, kde každá skladba byla unikát. V tomto mají oproti konkurenci obrovskou výhodu. Jako přídavek zahráli „D.O.A.“, mojí dlouholetou vyzváněcí telefonní melodii. Mohl jsem příjemně splavený, s dobrým pocitem a plný zážitků opustit místo koncertu.
    
Oceňuji i kamarádský vztah k fanouškům, který HAVOK mají. S každým se ochotně vyfotili a tak mám kromě vzpomínek i bezva památku. S Petem Webberem (bubeník) jsem po koncertě u vchodu kouřil a zeptal jsem se ho, kdy se můžeme těšit na další album a jestli bude rychlejší než „Conformicide“. Na nový záznam se můžeme těšit příští rok a na druhou otázku odpovídal Pete se smíchem a vyhýbavě. Každopádně se těším na další setkání.
   


Zveřejněno: 12. 04. 2018
Přečteno:
3518 x
Autor: Kubina | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář